ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιωρκάτζη: «Δάνεια εκατομμυρίων με υποθήκες παλιοχώραφα»

Ολοκληρώθηκε η κατάθεσή της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη

Με την κατάθεση εγγράφων που είχε ζητήσει η Ερευνητική Επιτροπή, αναμένεται να ολοκληρωθεί η παρουσία της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στο «Φιλοξενία».

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου θα παραδώσει έγγραφα στην Επιτροπή, μεταξύ άλλων και για τα όσα κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη για αλληλογραφία αλλά και συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περίοδο 2015-2016 με αντικείμενο τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Η Επιτροπή ζήτησε από την κ. Γιωρκάτζη να προσκομίσει τις επιστολές ή άλλα στοιχεία που αφορούν τις συναντήσεις της με το Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να τα μελετήσει και να αποφασίσει αν προκύπτει ανάγκη κλήσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ερευνητική Επιτροπή.

Τέλος της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η παρουσία στην Επιτροπή του Υπουργού Οικονομικών. Συγκεκριμένα ο Χάρης Γεωργιάδης έχει κληθεί να παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου.

Συνεχής ενημέρωση

09.40 «Η ΣΚΤ δεν είχε σωτηρία από πολλά χρόνια πριν. Δίνανε δάνεια εκατομμυρίων με υποθήκες κάτι παλιοχώραφα. Αρχικά ο Συνεργατισμός βοήθησε τον απλό κόσμο. Μετά άρχισαν οι σπιταρόνες, τα δάνεια στη βιομηχανία», παρατηρεί η κ. Γιωρκάτζη.

09.35 Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει στην Επιτροπή πως από αρχές του 2018 ήταν γνωστό στην κυβέρνηση και στη Βουλή πως ο Συνεργατισμός θα πουληθεί. Μάλιστα αναφέρθηκε στην περίοδο που υπήρχαν εκροές από τον Συνεργατισμό και στη στήριξη της ρευστότητας από πλευράς κράτους με 2,5 δισ. τον περασμένο Απρίλιο, συμβατή με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν ξεκάθαρο πως ο Συνεργατισμός θα πωληθεί.

09.20 Η αλληλογραφία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής, είναι από το 2017 και μετά. Ωστόσο, όπως αναφέρει η κ. Γιωρκάτζη, αλληλογραφία υπήρχε από το 2014 και μετά. Είναι λυπηρό γιατί ο SSM θέλει να παίζουμε κρυφτούλι μέσα σε αυτή την αίθουσα. Αναφορά του προέδρου της Επιτροπής που έχει να κάνει με τους περιορισμούς που έχει θέσει ο SSM στην παράδοση διαβαθμισμένων εγγράφων του στην Επιτροπή.

09.15 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Διοικήτρια Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚτΚ). Η Επιτροπή όπως αναφέρει ο πρόεδρος της έχει εντοπίσει αλληλογραφία μεταξύ της κ. Γιωρκάτζη και του ΥΠΟΙΚ. Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει στην Επιτροπή πως μπορεί να την παρουσιάσει, αλλά δεν μπορεί να την παραδώσει λόγω του εμπάργκο του SSM. Παρατήρησε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για τα διαβαθμισμένα έγγραφα κάτι που όπως είπε αναμένεται να γίνει σήμερα.

Πηγή: Η Καθημερινή / του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση