ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ενδιάμεσος: Τάισε «πόρτα» σε Μαλά και Αναστασιάδη

Ψήφο στον «κανένα»

Τη στήριξη κανενός εκ των δύο διεκδικητών της προεδρίας της Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή, αποφάσισαν από κοινού τα κόμματα και οι ομάδες που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό κάνουν το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη μεταξύ τους συνεργασία.

Στη σημερινή σύσκεψη στο επιτελείο Παπαδόπουλου, τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν όπως παραπέμψουν την κοινή τους απόφαση στα συλλογικά τους όργανα προς επικύρωση.

«Θεωρούμε όλοι ότι ωρίμασε ο χρόνος για τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου που να βασίζεται πάνω σε πολιτικές συγκλίσεις», ανέφερε στις δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου είπε

«Ο στόχος μας μακροπρόθεσμα και με σωστούς βηματισμούς είναι να δυναμώσουμε τον τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή και στο πολιτικό σκηνικό του τόπου», πρόσθεσε.

Όπως είπε, το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ θα συγκληθεί εκ νέου και ακολούθως θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή «όπου θα καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Βασιλειάδου είπε ότι στο πρώτο ΠΓ ακούγοντας όλα τα μέλη, έχουμε καταλήξει ότι οι θέσεις των δύο υποψηφίων, κυρίως στο Κυπριακό, δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις της ΕΔΕΚ.

Ο στόχος μας, πρόσθεσε, είναι την επόμενη Κυριακή να προχωρήσουμε στην ίδια κατεύθυνση, η οποία διαφαίνεται, δηλαδή ούτε ο ένας ο άλλος.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Βασιλειάδου είπε πως είναι πολύ πρόωρο να γίνει λόγος για ενιαίο κόμμα.

«Εμείς προσπαθήσαμε πολλές φορές να δημιουργήσουμε αυτό τον τρίτο πόλο και έχουν γίνει πολλά λάθη σε αυτήν πορεία την οποία πληρώσαμε, πολιτικά. Γι’ αυτό αυτή τη φορά, να,ι ο στόχος είναι εκεί, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα στέρεο έδαφος, ούτως ώστε πραγματικά να λειτουργήσει ο τρίτος πόλος», κατέληξε.

Στις δικές της δηλώσεις, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους είπε πως τα συνεργαζόμενα κόμματα και κινήσεις θα κρατήσουμε κοινή γραμμή όσον αφορά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με απόλυτο σεβασμό στις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά μας και τους εκατόν τόσες χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν.

«Η απόφαση», είπε, «είναι ότι δεν στηρίζουμε ούτε τον Νίκο Αναστασιάδη, ούτε τον Σταύρο Μαλά, κανένα από τους δύο υποψηφίους».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η απόφαση αυτή σημαίνει προτροπή για αποχή, λευκό ή και άκυρη ψήφο, η κ. Θεοχάρους είπε πως δεν είμαστε δικτατορία να αποφασίζουμε και να διατάζουμε. «Εμείς λέμε αυτή είναι η θέση των ηγεσιών των κομμάτων, των συλλογικών οργάνων των κομμάτων και απ’ εκεί και πέρα ο πολίτης είναι ελεύθερος να πράξει ό,τι θέλει», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ακόμη πως «έχουμε αποφασίσει τη συνέχιση της συνεργασίας σε ένα πολύ θεσμοθετημένο επίπεδο», ενώ ερωτηθείσα σχετικά, είπε πως η συνεργασία θα επεκταθεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως οι Οικολόγοι θα πάρουν τη δική τους απόφαση κατά την παγκύπρια συνδιάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, αφού ληφθούν υπόψη οι συναντήσεις με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, αλλά και η εσωτερική δημοσκόπηση που διεξάγεται μεταξύ των μελών του Κινήματος.

«Ο άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που θα ληφθεί υπόψη για την τελική απόφαση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι η σημερινή κατάληξη της συνεδρίασης αυτής η οποία κατάληξη, εγώ θεωρώ είναι πολύ εποικοδομητική σε σχέση μάλιστα και με την εμπειρία που είχαμε το 2008», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε ως πάρα πολύ σημαντικό το «ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο συναλλαγής, κανένα αλισβερίσι, καμία συνεννόηση με τους νικητές στη βάση ανταλλαγμάτων, θώκων και υπουργείων όπως έγινε το 2008».

«Και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό διότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το κτίσιμο μιας ενότητας αυτού του χώρου για την πάρα πέρα συνεργασία που μπορεί να προσφέρει σε αυτό το λαό και να εκφράσει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Τέλος, εκ μέρους της ανεξάρτητης πλατφόρμας, ο Παύλος Μυλωνάς εκ μέρους της πλατφόρμας, είπε πως «είναι πολύ σημαντικό για μας ότι παραμένουμε ενωμένοι».

«Συνεχίζουμε τη συνεργασία γιατί αναμένουμε εξελίξεις κυρίως στο Κυπριακό, αλλά και στα κοινωνικοοικονομικά θέματα ο λαός θα χρειαστεί τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων που συνασπιστήκαμε γύρω από το Νικόλα Παπαδόπουλο. Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, ενωμένοι για καλό της δικής μας πατρίδας, όπως εμείς το προτείναμε», κατέληξε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση