ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελεγκτική Υπηρεσία: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους μισθούς των εκπαιδευτικών

Του Ευρωπαϊκού δικτύου «ΕΥΡΥΔΙΚΗ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απέστειλε στα ΜΜΕ τα δημοσιευμένα στοιχεία του ευρωπαϊκού δικτύου «ΕΥΡΥΔΙΚΗ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία αφορούν τους μισθούς των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και το διδακτικό χρόνο, ως απάντηση σε δημοσιεύματα και δηλώσεις εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων «με τις οποίες αμφισβητούνται τα στοιχεία που έχει δώσει η Υπηρεσία».

Για το θέμα των μισθών, η Ελεγκτική Υπηρεσία, επικαλούμενη τη σχετική έκθεση, αναφέρει ότι «η διαφορά μεταξύ ελάχιστου και μέγιστου μισθού στην Κύπρο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη (αύξηση κατά 145%) και αυτή προκύπτει μετά από 22 χρόνια υπηρεσίας που είναι σαφώς κάτω από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών».

ΠτΔ: Λύπη για την απεργία των εκπαιδευτικών

Η Υπηρεσία επαναλαμβάνει ότι «ουδέποτε εισηγήθηκε μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών (υπηρετούντων ή μελλοντικών), και ότι η όποια αναφορά μας στα υψηλά επίπεδα μισθοδοσίας θα πρέπει να ιδωθεί μόνο ως προς την ανάγκη εξορθολογισμού του χρόνου εργασίας και διδασκαλίας».

Για το θέμα του χρόνου διδασκαλίας και του συνολικού χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών, η Υπηρεσία αναφέρει ότι από τα στοιχεία που αφορούν τον γυμνασιακό κύκλο «φαίνεται ότι η Κύπρος έχει μικρότερο χρόνο διδασκαλίας (18 ώρες, δηλαδή 24 περιόδους των 45 λεπτών) σε σχέση με τις περισσότερες χώρες».

Σημειώνει ότι «ο αριθμός των 18 ωρών που δηλώνεται για την Κύπρο δεν περιλαμβάνει ούτε τις μειώσεις στο διδακτικό χρόνο για τον λεγόμενο ‘βιολογικό παράγοντα’, ούτε και τις άλλες απαλλαγές για άλλα εξωδιδακτικά καθήκοντα».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία η «σοβαρότερη στρέβλωση δημιουργείται λόγω της μείωσης του διδακτικού χρόνου με τα έτη υπηρεσίας».

Σύμφωνα με την Έκθεση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η μείωση του φόρτου εργασίας των εκπαιδευτικών δεν είναι πολύ διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη. Μόλις εννέα χώρες μειώνουν το φόρτο εργασίας των εκπαιδευτικών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας ή/και την ηλικία τους».

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, « στη Γερμανία οι εκπαιδευτικοί παίρνουν μια διδακτική ώρα μείωση όταν φτάσουν στο 55ο έτος της ηλικίας και αυξάνεται σε δύο όταν φτάσουν στο 60ο έτος της ηλικίας τους. Η κατάσταση είναι παρόμοια στην Πορτογαλία, όπου οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται σταδιακά από το 50ο έτος ηλικίας».

«Άλλες χώρες που δίνουν μείωση διδακτικών περιόδων λόγω ετών υπηρεσίας ή/και ηλικίας είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Συνεπώς, η κυπριακή πρακτική για μείωση του διδακτικού χρόνου κατά 4 περιόδους στη δημοτική εκπαίδευση και 6 περιόδους στη μέση εκπαίδευση, συγκρούεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και εξ ου και η διαχρονική σύσταση της Υπηρεσίας μας για τερματισμό της», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X