ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκτοξεύει απειλές ο Οζερσάι

«Εάν χρειαστεί θα χτυπήσουμε για την ΑΟΖ»

Εάν χρειαστεί μπορεί να έρθει στην ατζέντα μια «διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», ανέφερε σήμερα στη «βουλή», ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι απαντώντας σε επικρίσεις και ερωτήσεις «βουλευτών» από το κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Στην ίδια συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ και το φυσικό αέριο, ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ενημερώνονταν «λεπτό προς λεπτό» για τις επαφές Οζερσάι στην Ιταλία.

Κουντρέτ Οζερσάι

Το θέμα του φυσικού αερίου δεν είναι μόνο υλικό ζήτημα, ανέφερε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι συζητώντας για τον φυσικό πλούτο γύρω από την Κύπρο υπάρχει και μια «περιοχή θαλάσσιας αρμοδιότητας»

Τα δικαιώματα των Τ/κ σε αυτόν τον φυσικό πλούτο δεν είναι προς συζήτηση, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η ε/κ πλευρά προέβη σε μονομερή βήματα χωρίς την βούληση των Τ/κ.

Στο παρελθόν ακόμα και αν υπήρξαν διαφορετικές δηλώσεις (σσ: εννοεί τις δηλώσεις του πρώην «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου «εάν χρειαστεί θα χτυπήσουμε» για την ΑΟΖ), στην τελευταία διένεξη – όπως είπε – δεν χρησιμοποιήθηκε βία αλλά έγιναν διπλωματικές κινήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι το 2001 υπογράφηκε η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και το θέμα είχε αναδειχθεί την εποχή του σχεδίου Ανάν και είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις από την τ/κ πλευρά.

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας ψευδοκράτους το 2011 είναι ένα παράδειγμα αλλαγής όσον αφορά το θέμα της «θαλάσσιας αρμοδιότητας» και το παράδειγμα – μήνυμα (προς τους Ε/κ) ήταν ότι «εάν εσείς δεν θέλετε να μιλάτε μαζί μας, τις ενέργειες που εσείς κάνατε θα τις κάνουμε και εμείς».

Το δεύτερο παράδειγμα αλλαγής, όπως το ανέφερε ο «υπεξ», ήταν η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Ο κ. Οζερσάι υπογράμμισε τη σημασία – όπως ανέφερε – του γεγονός ότι η ε/κ πλευρά δεν μπόρεσε να έχει ενεργό έλεγχο στην περιοχή που έχει εξουσιοδοτήσει εταιρείες να διεξάγουν έρευνες.

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία, σημείωσε ο «υπουργός εξωτερικών» λέγοντας ότι «σε σχέση με τις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας πρέπει να συνεχιστούν οι αποτρεπτικές ενέργειες χωρίς να είναι συγκρουσιακές και εάν χρειαστεί μπορεί να έρθει στην ατζέντα μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης»

Απαντώντας σε ερώτηση «βουλευτή» για τις επαφές που έκανε ο ίδιος για το θέμα της γεώτρησης, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι «όλες οι συναντήσεις βρίσκονται στα αρχεία του κράτους, τα πρακτικά τυπικά και εθιμοτυπικά, έχουν γίνει γνωστά σε όλους τους ενδιαφερόμενους θεσμούς (σσ εννοεί την «πρωθυπουργία» και την «προεδρία»).

Ο κ. Οζερσάι άσκησε επίσης κριτική σε όσους σχολίασαν πως οι Τ/κ δεν είναι παράγοντες αλλά μια φιγούρα σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει μια ευαίσθητη συμπεριφορά ως προς αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X