ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκπρόσωπος: Δεν χωράνε δύο ερμηνείες

«Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα, είναι συγκεκριμένες πρόνοιες»

Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ συγκεκριμένο, είναι ένα δεν μπορεί να είναι δύο και είναι συγκεκριμένες πρόνοιες που δεν χωράνε δύο ερμηνείες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.


Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επανέναρξη από εκεί που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά, μετά το Μον Πελεράν, με δεδομένο βεβαίως το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο σκοπός δεν είναι η διαπραγμάτευση για χάρη της διαπραγμάτευσης, είμαστε οι τελευταίοι που θα ήθελαν ατέρμονες διαπραγματεύσεις, αλλά είναι η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της πατρίδας μας με ομοσπονδία και η Κύπρος να είναι απαλλαγμένη από τον έλεγχο ξένων κρατών, δηλαδή η κατάργηση των εγγυήσεων».

Πρόσθεσε ότι «εάν η τουρκική πλευρά πράγματι εννοεί ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, δηλαδή ότι έχει αλλάξει η άρνηση που έδειξε στο Κραν Μοντανά και που οδήγησε σε αδιέξοδο, τότε πρόκειται πράγματι για μια σημαντική εξέλιξη. Λέμε «εάν», διότι οι αναφορές που έχει κάνει ο κ. Ακιντζί φαίνεται να παραπέμπουν σε κάτι άλλο και όχι στο πλαίσιο Γκουτέρες» είπε και πρόσθεσε πως «αυτά μπορεί να διευκρινιστούν μόνο μέσα από διάλογο».

Ελπίζουμε, συνέχισε ο κ. Προδρόμου «ότι εφόσον επιβεβαιωθεί και υλοποιηθεί ο διορισμός Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, αυτό θα βοηθήσει για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα. Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ καλά γνωστό σε όλους μας, ότι είχε εμφανιστεί και συγκεκριμενοποιηθεί όταν ο Γενικός Γραμματέας στις 4 Ιουλίου είχε υπαγορεύσει τις παραμέτρους, που αποτελούσαν και ενός είδους πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση, τις οποίες κατέγραψε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντε. Αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο είναι πολύ καλά γνωστό και είχε δημοσιοποιηθεί από τότε».

Είπε ακόμα ότι «η αναφορά (Ακιντζί) που γίνεται στην 30η Ιουνίου είναι αναφορά στην εμπλοκή των διαπραγματεύσεων. Θυμόμαστε όλοι ότι είχε γίνει μια εμπλοκή για την οποία χρειάστηκε ακριβώς να επανέλθει ο Γενικός Γραμματέας με το πλαίσιο Γκουτέρες. Είναι καθαρά τα πράγματα και πρέπει να κάνουμε και μια έκκληση στη δική μας πλευρά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις νομίζω ότι συμφωνούμε στο ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση χωρίς εγγυητές και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Άρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κεκτημένο που είναι το πλαίσιο Γκουτέρες».

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου «οι υπόλοιπες συζητήσεις και κάποτε το να λεπτολογούμε για τα διάφορα στιγμιότυπα της προηγούμενης διαπραγμάτευσης, σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικές. Εποικοδομητικό είναι να έχουμε την κοινή θέση ότι πρέπει να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις και να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα, δεν μπορεί να είναι δύο, είναι συγκεκριμένες πρόνοιες που δεν χωράνε δύο ερμηνείες. Ο Γενικός Γραμματέας το είχε πει δημόσια ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος και αυτό σημαίνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Τα περισσότερα λόγια νομίζω δεν εξυπηρετούν σε τίποτα».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς την ερμηνεία του πλαισίου Γκουτέρες και εάν θεωρεί ότι αυτό θα επηρεάσει τη μετέπειτα πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ συγκεκριμένο, είναι εκείνο που δεν είχε την πολιτική βούληση να αποδεχθεί η Τουρκία στο Κραν Μοντανά και οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο. Θα πρέπει να γίνει μια νέα προσπάθεια και ακριβώς για αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό τον καιρό λέει ότι θα πρέπει να γίνει και η σωστή προετοιμασία, δηλαδή να είναι οι ενδιαφερόμενες πλευρές έτοιμες να συζητήσουν, όπως το ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας στη βάση εκείνου του πλαισίου».

Ερωτηθείς τι θα αναμένουμε από δω και πέρα ο κ. Προδρόμου απάντησε «ελπίζουμε ότι ο διορισμός, η απόφαση που πρέπει να περιμένουμε να υλοποιηθεί, είναι ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών, ο διορισμός κάποιου προσώπου ως σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα θα μπορέσει να υποβοηθήσει τα πράγματα, για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κανένα άλλο σχόλιο. Η γραπτή ανακοίνωση χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τις διατάξεις, που αφορούν την εξωτερική πτυχή βέβαια, επαναλαμβάνει τις διατάξεις του πλαισίου Γκουτέρες και αυτό είναι το δεδομένο. Τα υπόλοιπα νομίζω είναι εκ του περισσού» κατέληξε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X