ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Εφαρμόζουν μέτρα τα κατεχόμενα για την κατρακύλα της τουρκικής λίρας

Έκτακτη σύσκεψη του «υπουργικού» σήμερα

Για τέταρτη φορά - και μάλιστα η σημερινή εκτάκτως – συνεδριάζει αυτή την ώρα στα κατεχόμενα το «υπουργικό συμβούλιο» λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την συναλλαγματική κρίση, με τον τ/κ Τύπο να θεωρεί πως η συνεχής πτώση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας ενδεχομένως να συνεχιστεί.

Μιλώντας πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίας του «υπουργικού», ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν, έχοντας δίπλα του τον «πρόεδρο» της «κεντρικής τράπεζας», Ριφάτ Γκιουνάι, δήλωσε ότι μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα ανακοινώσουν κάποια απτά μέτρα τα οποία μελετούσαν το τελευταίο 15νθημερο για αντιμετώπιση της κρίσης και θα ζητήσουν ενδεχομένως έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της «βουλής».

Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες των τραπεζών στα κατεχόμενα, κάτι που αναμένεται ότι δεν θα αλλάξει

Τα μέτρα, διευκρίνισε, θα εφαρμοστούν με την μέθοδο των «κανονισμών», χωρίς δηλαδή να χρειάζεται η λειτουργία των «κοινοβουλευτικών επιτροπών» και η έγκρισή τους από την ολομέλεια της «βουλής». Ωστόσο το «υπουργικό» θέλει να απευθύνει έκκληση στην «βουλή» για έκτακτη ολομέλεια ώστε να την ενημερώσει για την κατάσταση και τα μέτρα, όπως σημείωσε. «Υπάρχει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρειάζεται να πάρουμε μέτρα σχετικά με την οικονομία».

Από την προηγούμενη εβδομάδα, είπε, είναι σε επαφή και συνεννόηση για την λήψη αυτών των μέτρων με τον «πρόεδρο» της «κεντρικής τράπεζας», ο οποίος γι’ αυτό το λόγο συμμετείχε στην σημερινή συνεδρία του «υπουργικού».

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον τραπεζικό τομέα, τον οποίο έχει καθήκον να ελέγχει και επιτηρεί η «κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Ριφάτ Γκιουνάι διαψεύδοντας «κουτσομπολιά» - όπως είπε – πως υπάρχουν τραπεζικοί περιορισμοί με εντολές της «κεντρικής». Όχι, συνεχίζονται οι εργασίες στις τράπεζες χωρίς κανένα πρόβλημα σύμφωνα με τα όσα προνοούν οι «νομοθεσίες», συμπλήρωσε. «Δεν υπάρχει καμιά δυσκολία στον τραπεζικό τομέα και δεν περιμένουμε ούτε από δω και πέρα». Εάν υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας θα το διευθετήσει η «κεντρική τράπεζα» ανέφερε ο «πρόεδρός» της, λέγοντας πως υπάρχουν επαρκείς πηγές γι’ αυτό και μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τέτοια αιτήματα. Προέτρεψε δε τους πολίτες να μην ανησυχούν για τον τραπεζικό τομέα. «Εμείς είμαστε ήσυχοι και σε συνεννόηση με τις τράπεζες εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα θα λάβουμε τα ανάλογα μέτρα».

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το ραντεβού από την Άγκυρα που εκκρεμεί, ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι την περασμένη Παρασκευή συνομίλησε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Τουρκίας και «το ραντεβού θα αξιολογηθεί εντός της εβδομάδας αυτής (εάν θα γίνει), αλλά να το πω ξεκάθαρα, το είπε και ο Υπουργός Δημοσιονομικών (της Τουρκίας): η Τουρκική Δημοκρατία διέρχεται μιας πολύ δύσκολης περιόδου».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πρέπει το ραντεβού του να έχει τον ανάλογο επαρκή χρόνο που χρειάζεται για την οικονομία του ψευδοκράτους και να διεξαχθεί σε ένα υγιές (σσ: φυσιολογικό) κλίμα. «Γι’ αυτούς τους λόγους κι εμείς δεν έχουμε ασκήσει ιδιαίτερη πίεση σε αυτό το θέμα στην Τουρκική Δημοκρατία». Ωστόσο, πρόσθεσε, βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση ή μπορεί να γίνει και χειρότερα, ρώτησε δημοσιογράφος τον κ. Ερχιουρμάν που απάντησε ότι δεν θέλει να κάνει ο ίδιος σενάρια. Δεν είναι μόνο δική του άποψη αλλά κοινή, πρόσθεσε, ότι η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται δεν έχει αίτια κυρίως οικονομικά, αλλά πολιτικά και θέματα διεθνών σχέσεων. «Γι αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόβλεψη. Ούτε και μπορεί να προβλεφθεί κάτι πολιτικά ή σε επίπεδο διεθνών σχέσεων. Δεν γνωρίζουμε γι΄αυτό το λόγο εάν αυτό είναι το χειρότερο σενάριο ή μπορεί να υπάρξει χειρότερο, γίνεται αξιολόγηση της κάθε υπόθεσης χωριστά».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι η πρώτη τους έγνοια δεν είναι να ανταποκριθούν στα οικονομικά ελλείμματα αλλά να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία. Σημείωσε ότι λόγω της συναλλαγματικής κρίσης το τελευταίο εξάμηνο και την αύξηση της ΑΤΑ έχουν χαθεί 190 εκ ΤΛ (27,2 εκ ευρώ) από το «ταμείο σταθεροποίησης τιμών» που στην ουσία είναι απώλειες από τα «κρατικά ταμεία».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X