ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έβαλε «ταφόπλακα» στο Κυπριακό ο Τσαβούσογλου

«Έχει τελειώσει η διαδικασία για το Κυπριακό που ξεκίνησε το 2008»

Έχει τελειώσει η διαδικασία των περιεκτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που ξεκίνησε το 2008, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε γραπτή ερώτηση Τούρκου βουλευτή. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να στηρίζει την Τ/κ πλευρά. “Θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση σε κάθε περίπτωση”, ανέφερε.

Συγκεκριμένα στην απάντησή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στην τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία επέδειξαν την αναγκαία βούληση για την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο των βασικών παραμέτρων ενός νέου συνεταιρισμού που να βασίζεται στην διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και πολιτική ισότητα των πλευρών όπως καθορίστηκαν από την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. “Παρά την εποικοδομητική συμβολή και την πολιτική βούληση της χώρας μας και της Τ/κ πλευράς, το δίδυμο Ε/Κ-Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στον βαθμό που έπρεπε στην ειλικρινή και αποφασιστική στάση μας. Η διάσκεψη δεν είχε αποτέλεσμα και έκλεισε. Έτσι, έχει τελειώσει η διαδικασία των περιεκτικών διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει το 2008”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι στις 20 Ιουλίου είχαν πάει στα κατεχόμενα μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ για την επέτειο της εισβολής και με την ευκαιρία αυτή είχαν επαφές με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον ‘πρωθυπουργό’ Χουσεϊν Οζγκιουργκιουν, τον ‘υπέξ’ Ταχσίν Ερτουγρούλ και άλλους Τ/Κ.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρακολουθούν στενά “τις εργασίες για τους υδρογονάνθρακες που συνεχίζει μονομερώς στην Ανατολική Μεσόγειο η διοίκηση νοτίου Κύπρου παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα επί των φυσικών πηγών των Τ/Κ οι οποίοι είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού”. “Η διοίκηση της νοτίου Κύπρου από το 2003 μέχρι σήμερα με μονομερείς πρωτοβουλίες όπως σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων πεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο στο όνομα ολόκληρου του νησιού, έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προσπάθησε να δημιουργήσει μονομερώς τετελεσμένα. Με αυτές τις μονομερείς πρωτοβουλίες της, η διοίκηση νοτίου Κύπρου προσπάθησε να παραβλέψει και να υφαρπάξει τα δικαιώματα των Τ/Κ επί των πηγών του νησιού. Οι αντιρρήσεις μας για αυτές τις συμφωνίες που παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/Κ και της χώρας μας στο δυτικό μέρος του νησιού έχουν ήδη δοθεί γραπτώς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό οι πρωτοβουλίες των Ε/Κ τους ανάγκασαν να λάβουν όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των Τ/Κ και σε αυτό το πλαίσιο στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 υπέγραψαν την “συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας Τουρκίας- ‘τδβκ’”. Επιπλέον στις 22 Σεπτεμβρίου του 2011 το ‘υπουργικό συμβούλιο’ των κατεχομένων αδειοδότησε την Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για έρευνες στο νησί και άρχισε η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών.

“Συγκεκριμένα τμήματα κάποιων πεδίων που συμπεριλαμβάνονται στους λεγόμενους διεθνείς διαγωνισμούς που ανακοίνωσε η διοίκηση νοτίου Κύπρου συγκρούονται με τα πεδία της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να στηρίζει την Τ/κ πλευρά. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια στις δραστηριότητες που συνεχίζει η διοίκηση νοτίου Κύπρου σε αυτά τα πεδία ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα των Τ/Κ και σε συντονισμό με την κυβέρνηση της τδβκ θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση με κάθε περίπτωση”, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X