ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για Πέρα Πεδί

Αρνητικά απάντησαν τα αρμόδια Τμήματα

Του Απόστολου Τομαρά

Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών, Τμήμα Υδάτων απάντησαν αρνητικά όταν ρωτήθηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής αν δέχθηκαν παρεμβάσεις για την ανάπτυξη περιοχής στο Πέρα Πεδί.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών τμημάτων που είχαν κληθεί στη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος που ασχολήθηκε με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανέγερση ενός ξενοδοχείου και άλλων υποστατικών ρωτήθηκαν από τον βουλευτή Λεμεσού του Δημοκρατικού Συναγερμού Ευθύμιο Δίπλαρο αν δέχθηκαν οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση δίνοντας αρνητική απάντηση.

Κατά την σημερινή συνεδρία της η Επιτροπή Περιβάλλοντος ασχολήθηκε με τις περιβαλλοντολογικές πτυχές του συγκεκριμένου θέματος ενώ οι πολιτικές θα τεθούν στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα

Οι θέσεις των κρατικών τμημάτων
Η συνεδρία της Επιτροπής αναλώθηκε στις απόψεις των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων για την επίμαχη επένδυση. Το Τμήμα Περιβάλλοντος έκανε λόγο για αντιφάσεις που υπάρχουν με την επένδυση καθώς και για καταστροφή ενός περιουσιακού στοιχείου της περιοχής που είναι το περιβάλλον.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος πληροφόρησε την Επιτροπή της Βουλής ότι ενώπιον της κατατέθηκε περιβαλλοντική μελέτη τον περασμένο Μάρτιο όπου μετά από μελέτη προέκυψαν σημεία που χρήζουν επιπρόσθετων στοιχείων τα οποία έχουν παραληφθεί και μελετούνται. Εκ πρώτης όψεως η τοποθέτηση του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι αρνητική.

Αρνητική είναι και η θέση και του Τμήματος Δασών το οποίο κρίνει ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι μεγάλες. Άποψη του Τμήματος είναι πως με βάση την επενδυτική πρόταση το έργο δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Θετική σε ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί είναι η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού με την επισήμανση να προστατευτεί το περιβάλλον. Το Τμήμα Υδάτων εκφράζει ανησυχίες για επηρεασμό της ποιότητας νερού του Κούρη.

Το Τμήμα δεν θα συναινέσει στην ανάπτυξη εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει. Ο ΚΟΤ έχει εκφρασθεί θετικά ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που είχαν κληθεί να παραστούν ήταν αρνητικές.

SOS από την κοινότητα Πέρα Πεδί
Η κοινοτική αρχή θεωρεί τη συγκεκριμένη επένδυση ως έργο πνοής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο κοινοτάρχης Λένας Μαρκαντώνης ανάφερε στην Επιτροπή ότι στην αρχή η κοινότητα είχε ενδοιασμούς για την συγκεκριμένη επένδυση. Ωστόσο μετά τη μελέτη που έγινε οι κάτοικοι, όπως ανέφερε, συναινέσανε. Ο κοινοτάρχης του Πέρα Πεδί χαρακτήρισε την περιοχή νεκροταφείο κάνοντας επίθεση σε όσους είναι αντίθετοι λέγοντας χαρακτηριστικά «Πριν ξεκινήσουν τα έργα θέλουμε να την πεθάνουμε».

Οι κάτοικοι όπως ανέφερε δεν βλέπουν περιβαλλοντικά προβλήματα. Κάτοικοι της περιοχής παραδέχθηκαν ότι προκύπτουν κάποια περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία ωστόσο όπως υποστήριξαν θα αντιμετωπιστούν. Εκπρόσωποι της επενδυτικής εταιρείας εμφανίσθηκαν έτοιμοι να συνεργαστούν με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τα κυβερνητικά τμήματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Η επένδυση
Η προτεινόμενη επένδυση θα γίνει σε μια περιοχή 25 χιλιάδων τ.μ. Θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 168 κλινών πέντε αστέρων. Πέντε μεγάλες κατοικίες με πισίνα. Χώρους διαμονής αθλητικών αποστολών, εκκλησία, ένα σπα, καταστήματα καθώς και στάβλους . Στην περιοχή θα κατασκευαστούν δυο οδικοί άξονες.

Με βάση τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος θα κοπούν 2200 δένδρα. Επίσης για τα κατασκευαστικά έργα θα μετακινηθούν μεγάλες ποσότητες χωμάτων κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα. Το Τμήμα Περιβάλλοντος με τα δεδομένα αυτά δεν είναι έτοιμο να εκδώσει απόφαση για την επένδυση το επόμενο διάστημα.

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X