ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Δεν θα επιτρέψουμε συγκάλυψη στην περίπτωση της αποφυλάκισης Ερωτοκρίτου»

«Δεν είναι καθόλου προσωπικό του θέμα»

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρξει συγκάλυψη στην περίπτωση της αποφυλάκισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ είπε ότι είναι υποχρέωση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ` Αδεία να δώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο βάσισε την απόφασή του.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θέλουμε να ξέρουμε πάνω σε ποια γεγονότα βασίστηκαν για να πάρουν την απόφαση την οποία πήραν. Και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους σε αυτό το σημείο».

Διευκρίνισε ακόμη ότι «δεν είναι καθόλου προσωπικό του θέμα», αλλά «έχει να κάνει με τη διαφύλαξη της ελάχιστης δεοντολογίας και σωστής λειτουργίας ενός κράτους».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη χθεσινή παρουσία του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ` Αδεία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

Είπε ότι είχε απευθύνει επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, από τον οποίο ζητούσε να δοθεί το σκεπτικό της απόφασης. Η απάντηση που πήρε, συνέχισε, είναι ότι δεν μπορεί να δοθεί επιστολή «γιατί περιορίζονται από τη νομοθεσία και την έδωσαν μόνο στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στη Διευθύντρια των Φυλακών».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ωστόσο ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν παραδοθεί στον Υπουργό και τη Διευθύντρια των Φυλακών, η απόφαση παύει να είναι εμπιστευτική.

Είπε ότι επανήλθε με δεύτερη επιστολή, στην οποία δεν πήρε απάντηση. «Η απάντηση δόθηκε χθες στη Βουλή. Επιμένει το Συμβούλιο Αποφυλακίσεων ότι δεν θα δώσει το σκεπτικό», συμπλήρωσε. Είπε επίσης ότι αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο καθώς «κανένας δεν είναι υπεράνω του ελέγχου στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι υποχρέωση του Συμβουλίου να δώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο βάσισε τη σχετική του απόφαση.

Ανέφερε ότι υπάρχει η σχετική διαδικασία στη Βουλή, που της επιτρέπει να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. «Έχω στείλει σχετική επιστολή και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στις 11 Σεπτεμβρίου, με την οποία ζητώ από τον ίδιο να μας δώσει το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, εφόσον το κατέχει. Δεν έχω πάρει απάντηση μέχρι σήμερα και δεν σας κρύβω ότι γεννιούνται πολλά ερωτηματική στο μυαλό μας» συμπλήρωσε.

Διερωτήθηκε ακολούθως «γιατί το Συμβούλιο Αποφυλάκισης πεισματικά επιμένει να μην δίνει το σκεπτικό της απόφασής του. Γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για ένα τόσο σημαντικό θέμα και ενώ ήξερε ότι θα συζητιόταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μας έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στην επιστολή».

«Τα ερωτήματα τα οποία προκαλούνται στο μυαλό του καθενός είναι ότι θέλουν κάτι να συγκαλύψουν. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρξει συγκάλυψη σε αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση. Θέλουμε να ξέρουμε πάνω σε ποια γεγονότα βασίστηκαν για να πάρουν την απόφαση την οποία πήραν. Και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους σε αυτό το σημείο», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε καταληκτικά ότι «εάν χρειαστεί, θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, να τους υποχρεώσει να μας την δώσουν».

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα της αποφυλάκισης παιδεραστή μετά από προεδρική χάρη, ο κ. Κυπριανού ζήτησε να επανέλθουν τα κριτήρια που είχαν καθοριστεί επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.

Όπως είπε, από τον Αύγουστο του 2008, είχαν καθοριστεί κριτήρια για να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι παιδεραστές, οι βιαστές, οι διακινητές ναρκωτικών, από τη μείωση των ποινών.

«Αυτή η Κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει τα κριτήρια», συνέχισε και είπε ότι είναι υποχρέωση όλων να να επανέλθουν τα κριτήρια, όπως τα είχε καθορίσει η Κυβέρνηση Χριστόφια για να μην προκαλούνται τέτοια προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X