ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεργατισμός: Αιχμές Χαραλαμπίδου και η MIG του Βγενόπουλου

Απαράδεκτο η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώνει τον νομικό οίκο που την εκπροσώπησε

Το σχέδιο παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων προς την Ελληνική Τράπεζα, τα κυβερνητικά νομοσχέδια για βελτίωση του πλαισίου αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), αλλά και σχετικές προτάσεις νόμου από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα είναι τα αποκλειστικά θέματα που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή.

Διαβάστε, επίσης: Έτσι απαντά ο Αβέρωφ στις φωνές για παραίτηση Χάρη

Η ατζέντα που καθορίστηκε σε διαβουλεύσεις των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής, θα οριστικοποιηθεί στη αυριανή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Δημήτρη Συλλούρη. Τα περίπου πενήντα θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα θα μετατεθούν σε επόμενη συνεδρία.

Έτσι, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Ολομέλειας θα έχει τα νομοσχέδια για τα ΜΕΔ, δηλαδή (τιτλοποιήσεις, πωλήσεις δανείων, αφερεγγυότητα και εκποιήσεις), ενώ θα συζητηθούν τέσσερις προτάσεις του ΑΚΕΛ, πέντε προτάσεις του ΔΗΣΥ και μία πρόταση νόμου της βουλευτή Άννας Θεολόγου, της ΕΔΕΚ και του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στην παρουσία – σε μεγάλο διάστημα – και του κ. Συλλούρη συνέχισε το πρωί την κατ’ άρθρον συζήτηση των κυβερνητικών νομοσχεδίων και συνεχίζει σε απογευματινή συνεδρία, η οποία αναμένεται μαραθώνια. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα χρειαστεί καθορισμός και έκτακτης συνεδρίας της επιτροπής και αύριο.

Μιλώντας κατά την ανάπαυλα της συνεδρίας το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάστηκε αισιόδοξος για ολοκλήρωση της συζήτησης.

«Παρά τις διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές πρόνοιες νομοσχεδίων, ως Επιτροπή είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση παρά το ότι πολιτικοί δήλωσαν ότι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη πολιτικές δυνάμεις για το κατά πόσον θα συζητηθούν ως πακέτο την Παρασκευή», είπε.

«Έχω τη βεβαιότητα», πρόσθεσε, «ότι η πλειοψηφία θα εγκρίνει τη συζήτηση για την ερχόμενη Παρασκευή και είμαι αισιόδοξος και για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να κινδυνέψει οποιοσδήποτε καταθέτης οποιουδήποτε ποσού στον Συνεργατισμό», ο κ. Νοεφύτου είπε πως μπορεί να έχουμε απόψεις κριτικές και διαφορετικές προσεγγίσεις, θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομία στο σύνολό της».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ προέβαλε την άποψη ότι θα ήταν ορθό στην αυριανή ολομέλεια να τεθεί προς ψήφιση το θέμα των κυβερνητικών εγγυήσεων στην Ελληνική Τράπεζα και να δοθεί περισσότερος χρόνος για εξέταση των υπόλοιπων νομοσχεδίων.

«Εκτιμούμε ότι η συζήτηση και η ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες όσον χρόνο και αν χρειαστεί η μελέτη πιθανόν να οδηγήσει σε λάθος περιεχόμενο, στη συμπερίληψη αντιφατικών ενδεχομένως προνοιών που στη συνέχεια θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα και το κόστος θα το πληρώσει πάλι ο φορολογούμενος πολίτης», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το σχέδιο κυβερνητικών εγγυήσεων μπορεί αν συζητηθεί και ψηφιστεί την Παρασκευή, προσθέτοντας πως οι εκροές στον Συνεργατισμό ήταν αποτέλεσμα «των πρόχειρων, των λανθασμένων και των απαράδεκτων δηλώσεων των εκπροσώπων της ΚΤΚ».

Ερωτηθείς για τη θέση της ΕΔΕΚ επί της κρατικής εγγύησης, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο το μεσημέρι σε συνεδρία των συλλογικών οργάνων του κόμματος για να ολοκληρωθεί όλη η εικόνα γύρω από αυτό το ζήτημα για να μπορούμε να πάρουμε απόφαση στη βάση σωστών δεδομένων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδικης είπε πως η συζήτηση στην Επιτροπή «ανέδειξε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει την ψήφο κάποιων κομμάτων προχώρησε σε εντελώς βιαστικές ενέργειες που οδηγούν σε πραγματικά τραγικά αποτελέσματα».

Αιχμές για επιλογή νομικού οίκου για εγγυήσεις προς Ελληνική

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε απαράδεκτο η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητά έγκριση κονδυλίου €400.000 για να το καταβάλει σε νομικό οίκο ο οποίος ήταν ο οίκος που εκπροσώπησε την MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου στην επιδιαιτησία στο Παρίσι με απαιτήσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εις βάρος της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε «αστεία» την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών ότι ήταν οι ίδιοι και στα θέματα των Κυπριακών Αερογραμμών. Είπε τέλος ότι θα βρει το κατηγορητήριο της συγκεκριμένης εταιρείας όταν στρεφόταν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα το δώσει στη δημοσιότητα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X