ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν βγήκε άσπρος καπνός για τα ΜΕΔ

Αρκετές οι εισηγήσεις των Βουλευτών στην Επ. Οικονομικών - Μικρές τροποποιήσεις στα νομοσχέδια

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Από τη Δευτέρα οι Βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών εξετάζουν τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το Σχέδιο Εστία και το πλαίσιο της δημιουργίας Διαχείρισης Φορέα ΜΕΔ.

Όπως και οι προηγούμενες ημέρες, η Τετάρτη ήταν αφιερωμένη για τον ίδιο σκοπό, με μία όμως προσθήκη στην ατζέντα της συνεδρίας, για τη συζήτηση του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων, συμφωνία που απορρέει από την απορρόφηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για το Σχέδιο Εγγυήσεων κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών, τονίζοντας πως Οι όποιες δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις κρατικές εγγυήσεις είναι απόλυτα διαχειρίσιμες. Εξήγησε ότι επί της ουσίας οι εγγυήσεις αυτές είναι μία δικλείδα ασφαλείας και θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν στην περίπτωση ο Φορέας Διαχείρισης όταν δημιουργηθεί και λειτουργήσει δεν θα δύναται να τις πληρώσει. Κατέστησε σαφές πως το κράτος θα είναι ως δεύτερος εγγυητής σε αυτά τα δάνεια των 2.6 συνολικά δισ. ευρώ, με την πιθανότητα να μην χρειαστεί να μην γίνει ποτέ αυτή η επιβάρυνση. Σημείωσε δε πως, δεν υπάρχει κανένας νομικός περιορισμός που να απορρέει από το νόμο περί κρατικών εγγυήσεων, υπενθυμίζοντας ότι το 2012 η Βουλή ενέκρινε κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες 6 σχεδόν δισ. ευρώ για τη ρευστότητά τους, αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν στο σύνολό τους. Ενεργοποιήθηκαν μόνο για 1 δισ., υπενθύμισε.

Αναφορικά με τις εκροές καταθέσεων από τη ΣΚΤ που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και πως επηρεάζει τη συναλλαγή μεταξύ Ελληνικής και ΣΚΤ, υπογράμμισε ότι δεν διαφοροποιούνται οι οικονομικές παράμετροι της συναλλαγής, καθώς μειώνονται τα στοιχεία του ενεργητικού, που είναι τα ρευστά διαθέσιμα και τα στοιχεία παθητικού, που είναι οι καταθέσεις.

Η συζήτηση για το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων φάνηκε να έχει ολοκληρωθεί, καθώς η συζήτηση διήρκησε για λιγότερο από μία ώρα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει εξάλλου τις τελευταίες ημέρες, τα κόμματα φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να δοθεί η έγκριση του Σχεδίου, ώστε αφενός να προχωρήσει η συναλλαγή μεταξύ των Τραπεζών και αφετέρου οι πολίτες να καθυσυχαστούν και να σταματήσουν οι εκροές που έχουν κορυφωθεί.

«Συσταρισμένα» τα νομοσχέδια

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε έκκληση να έρθουν ενώπιον των βουλευτών τα νομοσχέδια για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου των ΜΕΔ ως «πακέτο», με όσες «πινελιές» ζητήθηκαν από τους ίδιους και τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να συζητηθούν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στην Επιτροπή Οικονομικών. «Κάνω έκκληση να φτάσουν στους βουλευτές τα νομοσχέδια συσταρισμένα σε ένα φάκελο με τις τελικές διορθωτικές πινελιές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο τέλος της συνεδρίας. Η συνεδρία θα συνεχίσει την Πέμπτη στις 9.30 η ώρα, όπου και θα συνεδριάσουν μέχρι τις 11 π.μ. Στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η τακτική σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, που θα γίνουν διευθετήσεις για το περιεχόμενο της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή 6 Ιουλίου.

Να μην γίνουν τροπολογίες

Από τις τρεις συνεχόμενες ημέρες συνεδριάσεων προέκυψαν αρκετές διαφωνίες ως προς το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που θα βελτιώσουν το πλαίσιο αντιμετώπισης των ΜΕΔ, ωστόσο, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως δεν πρέπει να γίνουν τροπολογίες επί των νομοσχεδίων. Είπε ότι ναι μεν μπορούν να γίνουν κάποιες μικροαλλαγές, αλλά δεν πρέπει να σε καμία περίπτωση να γίνουν αλλαγές που θα αλλάζουν τη μορφή του κάθε νομοσχεδίου, αφού είναι στα πρότυπα που έχει ορίσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και των παραδοχών που ισχύουν για όλες τις τράπεζες της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι αλλάζοντας την ουσία των νομοσχεδίων, κάνοντάς τα λιγότερο αυστηρά, θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν παραδοχές οι οποίες είναι καίριας σημασίας για τη διαδικασία διεξαγωγής των stress tests των Κυπριακών τραπεζών. «Από το να αλλοιωθούν εντελώς τα νομοσχέδια με τροπολογίες που θέλετε να κάνουμε, θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας τους που ενδεχομένως φέρουν αρνητικά αποτελέσματα αντί για θετικά. Καλύτερα να μην ψηφίσουμε τα νομοσχέδια ως έχουν, παρά να τα ψηφίσουμε με τροπολογίες», ανέφερε με έντονο ύφος.

Καθορίστηκε η ατζέντα της Παρασκευής

Τα νομοσχέδια για βελτίωση του πλαισίου αντιμετώπισης των ΜΕΔ, προτάσεις νόμου από τα κόμματα, αλλά και το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων από το κράτος προς την Ελληνική Τράπεζα θα είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Παρασκευής, με ότι άλλο είχε προγραμματιστεί να αφήνεται για επόμενη.

Αν και η ατζέντα της Ολομέλειας θα καθοριζόταν στην τακτική σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, οριστικοποιήθηκε. Παρόλα αυτά, στη σύσκεψη δεν είναι απίθανο να διαφοροποιηθεί το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης της Παρασκευής.

Όπως και να έχει, το κρίσιμο Σχέδιομ αυτό της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων στην Ελληνική θα είναι σίγουρα στην Ολομέλεια.

Αισιοδοξία για το Σχέδιο Εγγυήσεων

Ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαδικασιών, λέγοντας για ακόμα μία φορά πως δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει η Κυβέρνηση να κινδυνεύσει οποιοσδήποτε καταθέτης οποιουδήποτε ποσού στον Συνεργατισμό, αλλά ταυτόχρονα θα ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ορθότερο να πάει στην Ολομέλεια της Παρασκευής και να τεθεί προς έγκριση το Σχέδιο των Εγγυήσεων Δανείων της Ελληνικής Τράπεζας και να επιτραπεί στη Βουλή να εξετάσει τα νομοσχέδια για τα ΜΕΔ.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως η κυβέρνηση για να κερδίσει την ψήφο κάποιων κομμάτων προχώρησε σε βιαστικές ενέργειες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τα πράγματα σε τραγικά αποτελέσματα.

 

Πηγή:kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X