ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν αναμένει λύση πριν το τέλος των προεδρικών ο Ακιντζί

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης

Του Νίκου Στέλγια

Σημαντικά μηνύματα για την πορεία του Κυπριακού εκπέμπει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί λίγο πριν τις σημαντικές εξελίξεις στην Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει ότι η απροθυμία της ε/κ ηγεσίας για λύση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες. Επίσης, όπως ανέφερε η απροθυμία της ε/κ κοινότητας για τον καταμερισμό της εξουσίας υπήρξε ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε με αρνητικό τρόπο τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τ/κ ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί, ο κ. Ακιντζί, σε ότι αφορά την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό, υπενθυμίζει χαρακτηριστικά ότι στην διπλωματία δεν υπάρχουν «τελείες». Την ίδια στιγμή τονίζει ότι σε περίπτωση που ακολουθηθεί στην συνέχεια η ίδια μεθοδολογία δεν πρόκειται να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα. «Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν κουραστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί.

«Στην Κύπρο δεν τελείωσε η ανάγκη για λύση. Όσο συνεχίζεται το πρόβλημα συνεχίζεται και η ανάγκη για λύση», αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, πριν από την λύση η ε/κ πλευρά πρέπει να αναθεωρήσει την νοοτροπία της. Σύμφωνα με την άποψη του, η ε/κ πλευρά πρέπει να εκμεταλλευτεί από την προεκλογική περίοδο για να συζητήσει το τι επιδιώκει με την λύση του Κυπριακού. «Θα προσεγγίσουν τον καταμερισμό της εξουσίας ως μια μεγάλη παραχώρηση ή θα καταφέρουν να αποδεχθούν αυτή την αρχή; Πιστεύουν σε μια Κύπρο με βάση την αρχή της ισότητας ή προσεγγίζουν αυτή την αρχή ως έναν περιστασιακό όρο;», αναρωτιέται ο κ. Ακιντζί.

Στην συνέχεια, ο κ. Ακιντζί αναφέρει τα εξής: «Την επόμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη θα συναντηθούμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Οι σκέψεις μας είναι ξεκάθαρες. Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την πολιτική γραμμή που είναι επικεντρωμένη στην λύση. Ωστόσο, δεν επιθυμούμε να εισέλθουμε εκ νέου σε μια διαδικασία δίχως τέλος, με αβέβαιο τέλος. Δεν έχει νόημα να αναμένουμε λύση καθώς συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος στην ε/κ πλευρά». Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα επηρεάσει τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αναφέρεται παράλληλα και στις εξελίξεις στην Τουρκία στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, υπογραμμίζοντας την σημασία της αντιμετώπισης οργανώσεων που στρέφονται κατά της ασφάλειας του τουρκικού κράτους μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται επίσης, και στον στόχο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η Ε.Ε. προσφέρει ένα καλύτερο, πιο ποιοτικό επίπεδο ζωής στην Τουρκία και στους τ/κ.

Ακόμη αναφέρεται στην σημασία του εκσυγχρονισμού των δομών της «ΤΔΒΚ».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση