ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν ακυρώνεται καμία navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ξεκάθαρο μήνυμα

«Δεν ακυρώνεται καμία navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Κληθείς μετά από τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να σχολιάσει το θέμα της έκδοσης τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους (navtex) στα ανοιχτά της Κύπρου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η τουρκική navtex «είναι παράτυπη» και αφορά συγκεκριμένες εργασίες στον ναυτικό χώρο της Κύπρου.

Τόνισε παράλληλα ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας κάνουν εκείνο που πρέπει».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στις διάφορες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «η τουρκική navtex είναι παράτυπη».

«Είναι ένα πράγμα οι παράνομες ενέργειες – και εκεί βεβαίως, όπου υπάρχουν, η Δημοκρατία λαμβάνει τα μέτρα της – και είναι άλλο ζήτημα το να είναι παράτυπες κάποιες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία», κατέληξε.

Η τουρκική navtex ήταν αντίδραση σε αγγελία του ΚΣΕΔ, δηλώνει ο Διοικητής του Κέντρου

Η τουρκική navtex ήταν αντίδραση της Τουρκίας (antinavtex) σε αγγελία που εξέδωσε το ΚΣΕΔ για κυπριακή ναυτική άσκηση δυτικά της Πάφου σε διεθνή και χωρικά ύδατα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Αρχιπλοίαρχος Κώστας Φυτιρής, κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

Το σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία εξέδωσε «αιφνίδια, παράτυπη και προκλητική NAVTEX», δεσμεύοντας μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου, στον άξονα Ακάμα – Πέγειας-Πάφου-Πισσουρίου, με το νότιο όριο της περιοχής να φθάνει σε λιγότερο από εφτά ναυτικά μόλις από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου».

"Η περιοχή ευθύνης μας με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και το διεθνές δίκαιο» όπως ανέφερε ο αρχιπλοίαρχος Φυτιρής, εκτείνεται από τη θαλάσσια περιοχή της Πάφου μέχρι την Κερύνεια και τον Απόστολο Αντρέα και είναι διεθνώς ανεγνωρισμένη. Για το λόγο αυτό όλες οι χώρες που εκτελούν ασκήσεις ή και άλλες δραστηριότητες περιμετρικά της Κύπρου συντονίζονται με το ΚΣΕΔ και τις άλλες υπηρεσίες της Κ.Δ.", είπε στο ΚΥΠΕ.

Η Τουρκία, συνέχισε, «για προφανείς λόγους παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς των διεθνών Οργανισμών προσπαθεί με παράνομες και προκλητικές αγγελίες και ενέργειες να αναλάβει δικαιοδοσία έκδοσης navtex σε περιοχές κατοχυρωμένες στην δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«‘Οσον αφορά στην άσκηση μας αυτή εκτελέστηκε κανονικά χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα ενώ παράλληλα την ίδια ώρα διεξαγόταν άλλη άσκηση με τη Γαλλία νότια της Λάρνακας», πρόσθεσε.

Ο Αρχιπλοίαρχος Φυτιρής είπε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας είναι συνήθεις και αναμενόμενες για αυτό και τηρείται συνεχώς ετοιμότητα για την προβλεπόμενη αντίδραση που πρέπει να τονιστεί ότι είναι σε επίπεδο τεχνικό και λεκτικό μέσω ασυρμάτων δικτύων και διπλωματικό από το ΥΠΕΞ χωρίς άλλα προβλήματα που να επηρεάζουν την ομαλή εκτέλεση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων μας."

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X