ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#DEBATE Live: Έθεσαν τις θέσεις τους οι υποψήφιοι (vid, pic)

Η μπηχτή, χαλαρά και ουισκούι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διακαναλική συνέντευξη των πέντε βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Live Εικόνα: 

Θέσεις για Κυπριακό

Με αναφορές στο τι διαδραματίστηκε στο Κραν Μοντάνα και αν χάθηκε ή όχι μια πολύτιμη ευκαιρία, αν το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ή όχι στο τραπέζι και αν αποτελεί ή όχι κεκτημένο, τις προθέσεις τους για επανάληψη του διαλόγου και σε ποια βάση καθώς και αναφορές σε πρόκληση πραγματικού κόστους στην Άγκυρα, κινήθηκε η συζήτηση για το κεφάλαιο Κυπριακό, στην αποψινή διακαναλική συζήτηση των προεδρικών υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλου, Σταύρου Μαλά, Γιώργου Λιλλήκα και Χρίστου Χρίστου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι στο Κραν Μοντάνα δεν χάθηκε καμία ευκαιρία και ότι αυτό εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος αν ανατρέξει στις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων και ειδικότερα του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι στο Κραν Μοντάνα επιμέναμε για διασφάλιση του ομαλού κράτους , μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις. Διαφώνησε με τοποθετήσεις ανθυποψηφίου του ότι η λύση την οποία συζητάμε προνοεί για χωριστά κράτη και χωριστές οικονομίες.

Στις επικρίσεις ότι οι προτάσεις στο Κραν Μοντάνα αποτελούν υποθήκη, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η κατάθεση έγινε με σαφέστατους όρους. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί είναι θεμιτό ένας υποψήφιος να λέει ότι θα τις αποσύρει, αλλά αυτός που τις κατέθεσε να μην μπορεί. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μια νέα διάσκεψη πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και ότι στο μεσοδιάστημα ο ενδοκοινοτικός διάλογος μπορεί να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η εμπειρία των πέντε χρόνων απέδειξε ότι ενόσω η Τουρκία δεν είχε εμπλοκή, πετυχαίναμε και τις μεγαλύτερες συγκλίσεις. Επανέλαβε ότι μέσα από τόλμη, αποφασιστικότητα και σωστή πολιτική για πρώτη φορά πετύχαμε σημαντικές κατακτήσεις και για πρώτη φορά φέραμε την Άγκυρα στην τράπεζα του διαλόγου, για πρώτη φορά έγινε ανταλλαγή χαρτών, για πρώτη φορά η ΕΕ καθώς και το ΔΝΤ και η Παγκόσμια τράπεζα ενεπλάκησαν.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις τοποθετήσεις του επέκρινε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι από τη μια λέει για απόσυρση των προτάσεων του στο Κραν Μοντάνα και την ίδια ώρα προτάσσει ότι θα είναι προσβολή η απόσυρση.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο και πρόσθεσε ότι θα διεκδικήσει λύση την οποία θα αποδέχεται ο κυπριακός ελληνισμός και όχι μια κακή λύση με εκ περιτροπής προεδρία και παραμονή εποίκων. Ανέφερε δε ότι η αποδοχή παραμονής των εποίκων εσαεί στην Κύπρο σημαίνει ότι κι εκείνοι που έκαναν τα επεισόδια εναντίον της εφημερίδας Αφρίκα θα παραμείνουν.

Ανέφερε ότι οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς επιθυμούν να συνεχίσουμε με τις υποχωρήσεις και ότι αν ο ίδιος εκλεγεί τον πρώτο που θα συναντήσει θα είναι ο Ελληνας Πρωθυπουργός γιατί ο συντονισμός είναι απαραίτητος για τα επόμενα βήματα.
Μετά, ανέφερε, θα συναντήσει τον ΓΓ των ΗΕ για να του εξηγήσει τις θέσεις μας και την νωπή λαϊκή εντολή.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα δίκαια του λαού μας. Σε άλλη του τοποθέτηση ο Νικόλας Παπαδόπουλος επέκρινε τους κ. Αναστασιάδη και Μαλά για ταύτιση απόψεων στο Κυπριακό.

Ο Σταύρος Μαλάς είπε και η ελληνική ηγεσία παραδέχεται και το ανέφερε στη συνάντηση που είχε μαζί της ότι οδηγούμαστε σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης και ότι δεν έχουμε πολύ καιρό για διεκδίκηση της λύσης.
Ανέφερε ότι αν δεν κινηθούμε γρήγορα θα κληρονομήσουμε τα προβλήματα της αποσταθεροποίησης και αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την πατρίδα μας.

Ανέφερε ότι ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός του δήλωσε ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να κινηθούμε στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα πρέπει να επαναξιοποιηθεί και ότι το συμπληρωματικό έγγραφο που κατατέθηκε, ήταν η χρυσή ευκαιρία για να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της.
Ο Σταύρος Μαλάς επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα και ότι θα πρέπει τα όσα συνέβησαν να μας φωτίσουν στο μέλλον.

Ανέφερε ακόμη ότι η λέξη - κλειδί είναι η συνέπεια και επέκρινε τους ανθυποψηφίους του για ασυνέπεια και σχοινοβασίες.
Στις επικρίσεις ότι ήταν απών τα τελευταία χρόνια απάντησε ότι ήταν πάντα ενεργός πολίτης και με ανησυχίες για τη διαιώνιση του άλυτου Κυπριακού. Ανέφερε ακόμη ότι συναντήθηκε με Τ/κ και αυτό που εισπράττει είναι ότι ανησυχούν για τον αφανισμό τους αν η κατοχή μονιμοποιηθεί.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Αναστασιάδη-Ακκιντζί έδωσαν μορφή στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που αντί να ανατρέπει την διχοτόμηση, την νομιμοποιεί.

Για το ότι ο ίδιος συμφώνησε με την 8η Ιουλίου στην οποία γίνεται αναφορά στη διζωνική, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι μετά την 8η Ιουλίου υπήρξε και η επιστολή Γκαμπάρι που μιλούσε για την αναζήτηση της μορφής λύσης.

Μίλησε για ένα καταστροφικό τερατούργημα που είναι η διζωνική , δικοινοτική ομοσπονδία και επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και ο λαός να αποφασίσει και βάση αυτής της λαϊκής εντολής να πορευθούμε. Ανέφερε ότι μόνο με την δημιουργία κόστους στην Τουρκία και με μια τέτοια καθαρή πολιτική, θα έχουμε αποτελέσματα.

Την θέση του ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η χειρότερη μορφή λύσης , είναι ρατσιστική και οδηγεί σε διχοτόμηση επανέλαβε ο Χρίστος Χρίστου, προσθέτοντας ότι το ενιαίο κράτος είναι η λύση που το κόμμα του προκρίνει.

Ανέφερε ότι πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά.
Ανέφερε ότι ο ίδιος θα επιδιώξει επανακαθορισμό του Κυπριακού και σε αυτή την πορεία θα επιδιώξει στήριξη από ευρωπαϊκά κράτη και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι η Τουρκία δείχνει συνεχώς το πραγματικό της πρόσωπο και με τις συνεχείς μας υποχωρήσεις και τις δικές της απαιτήσεις οδηγούμαστε σε διχοτόμηση. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να έχουμε έτοιμη την λύση και την στρατηγική αν η Αγκυρα από τη διζωνική ομοσπονδία, μεταφερθεί σε λύση δύο κρατών.

Όλα αυτά κατέληξε, αποδεικνύουν ότι η μόνη ορθή επιλογή είναι το ενιαίο κράτος. Σε ερώτηση για το τι θα πράξει το κόμμα του στο δεύτερο γύρο επανέλαβε ότι θα σταλεί ερωτηματολόγιο στους διεκδικητές και αναλόγως θα τοποθετηθεί, προσθέτοντας ότι στις επιλογές είναι και η ψήφος κατά βούληση.

Στις πρώτες τους δηλώσεις οι υποψήφιοι πριν μπουν στο στούντιο του ΡΙΚ δεν έλειψαν και οι μπηχτές αφού τονίστηκε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατία δεν ήθελε άλλο debate. Από την πλευρά του ο κύριος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτή η τακτική (του ενός debate) την ακολουθούν πολλές χώρες.

Λίγο πριν την τηλεμαχία όπως θα δείτε και στην φωτογραφία ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Μαλάς είναι σε χαλαρή διάθεση με τον δεύτερο να απολαμβάνει το ποτό του. 

 

 

Νικόλας Παπαδόπουλος: Να έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνοδευμένος από τον επικοινωνιολόγο του Κώστα Παναγόπουλο, τον επιτελάρχη του Χρύση Παντελίδη, αλλά και την εκπρόσωπο του επιτελείου του Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, έφτασε στο ΡΙΚ. Μαζί του και τα γραφεία τύπου και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων κομμάτων Άθως Αντωνιάδης Γιώργος Γεωργίου Μαρία Παναγιώτου και Γιάννης Σελινόπουλος. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε κατά την άφιξή του πως "εύχομαι να έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για κυπριακό και εσωτερική διακυβέρνηση. Θα προτιμούσα να είχαμε περισσότερες ευκαιρίες για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία απόψε να το κάνουμε".

Νίκος Αναστασιάδης: Ελπίδα για εναν νηφάλιο διάλογο

Τον Νίκο Αναστασιάδη θα συνοδεύει όπως και το 2013 ο σύμβουλος επικοινωνίας και στενός του συνεργάτης Ανδρέας Χατζηκυριάκος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και επιτελάρχης Αβέρωφ Νεοφύτου ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Μαζί του θα βρίσκονται επίσης ο υφυπουργός παρά το προέδρω Βασίλης Παλμας και η εκπρόσωπος του επιτελείου του και βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Συναινετικός φάνηκε ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά απάντησε και στις επικρίσεις για το ένα debate. "Προσέρχομαι με την ελπίδα για εναν νηφάλιο διάλογο. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα επιτεύγματα που ήρθαν με τις θυσίες του λαού. Να εκθέσουμε το όραμα για την επόμενη πενταετία. Όλοι νιώθουμε πως δεν υπάρχουν αντίπαλοι απόψε. Θέλω μέσα από τη νηφαλιότητα να κτίσουμε γέφυρες ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και της επόμενης πενταετίας. Ως προς τα περισσότερα debate, θέλω να πω πως στη Γάλλια και τη Γερμανία έγινε ένα debate, στην Ιταλία και στην Ισπανία δεν έγινε κανένα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσουμε τις θέσεις μας" κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Θα καταθέσει το όραμά του για σειρά θεμάτων, λέει ο υποψήφιος Πρόεδρος Σ.Μαλάς

Το όραμά του και το «συμβόλαιο με τον λαό» για σειρά θεμάτων θα καταθέσει κατά την αποψινή διακαναλική συνέντευξη, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Προσερχόμενος στο στούντιο του ΡΙΚ για τη διακαναλική των πέντε βασικών υποψηφίων Προέδρων, ο κ. Μαλάς είπε ότι θα καταθέσει το όραμα του για την επανένωση της χώρας, τον επανασχεδιασμό της οικονομίας προς όφελος όλων και την αποφασιστικότητά του να καλλιεργηθεί ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος, ειλικρινής, έντιμος και αποφασιστικός σε σχέση με την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Είπε εξάλλου ότι είναι η πρώτη και η μονή ευκαιρία που έχουν οι τηλεθεατές να ακούσουν τους υποψηφίους, καθώς «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε μόνο ένα ντιμπέιτ».

Ερωτηθείς για σημερινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Μαλάς είπε ότι η παράταση της κατοχής ελλοχεύει πάρα πολλούς κινδύνους, ενώ η αστάθεια στην Τουρκία μπορεί να μεταφερθεί και στην Κύπρο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεφορτωθούμε την Τουρκία και τα προβλήματά της και να επανενώσουμε τη χώρα μας» κατέληξε.

Να γίνονται περισσότερα debates στο μέλλον, ευχήθηκε ο Γ. Λιλλήκας

Την ευχή στο μέλλον να γίνονται περισσότερα debates ευχήθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος έφτασε στο ΡΙΚ για την διακαναλική συνέντευξη, συνοδευόμενος από τους Κωνσταντίνο Ζένιο, εκπρόσωπο Τύπου του επιτελείου του, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του επιτελείου του και Ανδρέα Αποστόλου, επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών.

Αφού τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος και Μιχάλης Μαραθεύτης, ο κ. Λιλλήκας ευχήθηκε σε όλους τους ανθυποψηφίους του `καλή επιτυχία`.

"Να έχουμε ένα δημιουργικό και παραγωγικό διάλογο για να ενημερωθούν οι πολίτες, εύχομαι ακόμη πολύ σύντομα να κάνουμε στην πατρίδα μας αυτό που κάνουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δηλαδή να έχουμε περισσότερα debates μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων και ταυτόχρονα αυτά να είναι ελεύθερα, δηλαδή να γίνει ελεύθερη συζήτηση των υποψηφίων, μια πολιτισμένη αντιπαράθεση επιχειρημάτων έτσι ώστε να μπορούν να πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν , είναι δικαίωμα των πολιτών να δουν ένα ανοικτό και ελεύθερο διάλογο και εμείς έχουμε υποχρέωση να τους προσφέρουμε αυτό το δικαίωμα", ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Χρίστος Χρίστου εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από την τηλεμαχία θα πεισθούν οι αναποφάσιστοι

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου προσερχόμενος στο ΡΙΚ για τη διακαναλική συνέντευξη των πέντε βασικών υποψηφίων Προέδρων είπε ότι «δίνεται η πρώτη και η τελευταία ευκαιρία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση στους υποψηφίους να πει ό,τι θέλει ο καθένας ώστε οι πολίτες να διαμορφώσουν τελική άποψη».

Εξέφρασε την ελπίδα να «μας δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουμε καλύτερα τις δικές μας θέσεις και απόψεις» και δήλωσε σίγουρος «ότι στο τέλος αυτής της τηλεμαχίας ακόμα και οι πολίτες που αυτή τη στιγμή είναι αναποφάσιστοι, θα προσέλθουν στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής για να εκλέξουν τον καλύτερο».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X