ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βρετανικές Βάσεις: Πως ο Άγιος Μαυρίκιος μπορεί να γίνει «όπλο» στα χέρια της Κύπρου

Διαβάστε τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα

Η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης του Αγίου Μαυρικίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα είναι ένα πολύ σοβαρό νομικό όπλο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος αγόρευσε χθες ενώπιον του Δικαστηρίου στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης που αφορά στο καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στο νησί του Ινδικού Ωκεανού.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι «κατά την χθεσινή διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αγόρευσαν διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Με την αγόρευσή της, η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρθηκε στις αρχές του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την αποαποικιοποίηση και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι και θα είναι πάντοτε σεβαστό και αναπαλλοτρίωτο ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την απόδοση ανεξαρτησίας», σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Το δικαίωμα αυτό, πρόσθεσε, «θα πρέπει να εξετάζεται κατά πόσον ορθά και νόμιμα έχει συντελεστεί μέσω των ετών, ανάλογα και με τις εξελισσόμενες συνθήκες στο διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι «οι αναφορές που έγιναν από την κυπριακή αντιπροσωπεία ήταν γενικής μορφής, πάνω σε αρχές οι οποίες διέπουν το θέμα, χωρίς άμεση αναφορά στο θέμα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Οι αρχές όμως, οι οποίες προωθήθηκαν και τα επιχειρήματα, έμμεσα αφορούν και επηρεάζουν το θέμα των βάσεων στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τί θα σημαίνει για την Κύπρο η επιτυχής έκβαση της προσφυγής του Αγίου Μαυρικίου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης του Αγίου Μαυρικίου, με την έννοια ότι θα δοθεί κάποια γνωμοδότηση του Δικαστηρίου η οποία να θεωρηθεί ευνοϊκή, θα είναι ένα πολύ σοβαρό νομικό όπλο, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από το ίδιο τούτο το κράτος όσο και από οποιοδήποτε άλλο κράτος αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα με αυτά του Αγίου Μαυρικίου».

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα και θα περατωθεί αύριο, οπόταν το Δικαστήριο αναμένεται να επιφυλάξει την έκδοση της απόφασης του σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ανέφερε, τέλος, ότι η γνωμοδότηση θα αποσταλεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ήταν και το όργανο που ζήτησε τη γνωμοδότηση, για περαιτέρω προώθηση.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X