ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Βρετανία: Δεν επηρεάζονται οι σχέσεις με Κύπρο μετά το Brexit

Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής της χώρας

Καθησυχαστικός για άλλη μια φορά ήταν σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Stephen Lillie, ο οποίος διαβεβαίωσε πως τα δικαιώματα, τόσο των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο, όσο και των Κύπριων που ζουν στη Μ. Βρετανία, έχουν διασφαλιστεί μετά το Brexit. Την ίδια ώρα, δήλωσε πως η Βρετανία στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου "προς όφελος όλου του κυπριακού λαού", στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας πραγματοποίησε το πρωί την πρώτη του συνάντηση με το Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη και ερωτηθείς κατά πόσο το Brexit θα επηρεάσει τις σχέσεις των δυο χωρών απάντησε "καθόλου".

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Βρετανία και η ΕΕ έχουν φτάσει σε μια συμφωνία για το μέλλον των σχέσεων μας και την αποχώρηση μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε και σημείωσε ότι "εγκαταλείπουμε την ΕΕ αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να έχουμε ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς και δεσμούς ασφάλειας αλλά και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων".

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των δεσμών, αφού όπως ανέφερε "έχουμε ιδιαίτερα ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Βρετανών και Κυπρίων, μεταξύ των επιχειρήσεων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ η νέα συμφωνία θα διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί"

Σε παρατήρηση ότι η συμφωνία για το Brexit λέει πως δεν αλλάζει οτιδήποτε για το καθεστώς των 11 χιλιάδων πολιτών που κατοικούν εντός της περιοχής που εμπίπτει στην κυριότητα των Βρετανικών Βάσεων, ο Stephen Lillie ανέφερε πως "έχουμε διασφαλίσει τα δικαιώματα των Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στις Βάσεις και αυτό είναι καλό".

Υπενθυμίζοντας δε τη συμφωνία του 2014 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας, για οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές αυτές, ο Stephen Lillie είπε πως αυτή δεν επηρεάζεται από το Brexit, ενώ στο παρόν στάδιο γίνονται "πολύ καλές διαβουλεύσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση, στο πώς θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας".

Σε σχέση με τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν στο νησί, ανέφερε πως και σε αυτήν την περίπτωση τα δικαιώματα τους είναι διασφαλισμένα, όπως και των Κύπριων και όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι "θα συνεχίσουν να ζουν, να εργάζονται και να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, στο σύστημα υγείας, όπως έχουν σήμερα".

Είπε, ακόμη, πως το απόγευμα θα συναντηθεί με Βρετανούς που διαμένουν μόνιμα στο νησί, όπου θα απαντήσει στις ανησυχίες και στα ερωτήματα τους για το Brexit.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής κλήθηκε ακόμη να σχολιάσει τις απειλές του Τούρκου Προέδρου γύρω από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου και τη γεώτρηση της ExxonMobil από το βρετανικής σημαίας πλοίο-γεωτρύπανο, Stena Icemax.

Όπως είπε "η θέση της Βρετανίας είναι ξεκάθαρη και είναι γνωστό ότι στηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της", ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι "όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από αυτό".

Καλωσορίζοντας τον κ.Lillie στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, είπε πως κατά τη συνάντηση τους συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Λεμεσού, θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που η Βρετανία έχει εμπειρία, όπως οι δημόσιες μεταφορές, η κοινωνική στέγη, η οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε, από την πλευρά του, τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία με τη Λεμεσό "η οποία είναι μια πολύ σημαντική και μεγάλη πόλη για ανταλλαγή εμπειριών και ευκαιριών".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X