ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βουλευτής με κόκκινα δάνεια εκατομμυρίων... ψηφίζει για τον Συνεργατισμό

Το γνωρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής;

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πολιτικό πρόσωπο που συνδέεται άμεσα με Μη Εξυπηρετούμενα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ συμμετέχει στις διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης των νομοσχεδίων που θα βελτιώσουν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, δίχως να φέρεται να έχει δηλώσει σύγκρουση συμφερόντων, εξ' όσων γνωρίζει η εφημερίδα.

Η «Καθημερινή» έχει διαβάσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα επιχειρηματικά δάνεια που κατέχει το εν λόγω πρόσωπο, δεν είναι συνεργάσιμος / η με την τράπεζα που έχει συνάψει αυτά τα δάνεια και συμμετέχει στις εργασίες της Βουλής που αφορούν τα θέματα των τραπεζών και σχετικών νομοθεσιών εδώ και χρόνια. Μάλιστα, υπάρχουν και σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Παράλληλα ο πολιτικός δεν φέρεται να δήλωσε το δάνειο ως μη εξυπηρετούμενο στο Πόθεν Έσχες που κατέθεσε στην Βουλή.

Σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό της Βουλής και συγκεκριμένα το άρθρο 44 που ρυθμίζει τα προσωπικά συμφέροντα των βουλευτών, «όταν ένα μέλος μιας Επιτροπής έχει άμεσο προσωπικό συμφέρον σε σχέση με το θέμα που η Επιτροπή του εξετάζει, οφείλει να το δηλώσει στον Πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίας ή αμέσως μόλις διαφανεί από την τροπή της συζήτησης η ύπαρξη ενδιαφέροντος του μέλους».

Ανάλογη συζήτηση με αυτή που φέρνει σήμερα στην επικαιρότητα η «Κ» είχε ανακύψει και τον Μάρτιο του 2015, υπό την Προεδρία Γιαννάκη Ομήρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και με το ζήτημα που είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα να είναι αν υπήρχαν τότε βουλευτές που συμμετείχαν στις Επιτροπές, όπου συζητούνταν τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, ή στην Επιτροπή Θεσμών, που ασχολείται σε βάθος με τα θέματα των τραπεζών, που να δήλωσε σύγκρουση συμφερόντων.

Με αφορμή την συγκεκριμένη περίπτωση ανακινεί το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων που υπάρχει στην πολιτική ζωή του τόπου εν γένει, αλλά και το μείζον θέμα μη εξυπηρέτησης δανείων από πολιτικούς που κατέχουν κρίσιμες θέσεις όσον αφορά την οικονομία της χώρας.

Εισηγήσεις

Στις 17 Μαίου 2017 εισηγητική έκθεση δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη και του Κωνσταντίνου Κόμπου ετοιμάστηκε κατόπιν αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών με στόχο να ληφθούν μέτρα ως προς τη σύγκρουση συμφερόντων βουλευτών.

Αν ένας βουλευτής έχει σύγκρουση συμφερόντων και δεν τη γνωστοποιήσει, η έκθεση προνοούσε αποκοπή μισθού 30 ημερών αλλά και γραπτή επίπληξη, παράλληλα να απολογηθεί από το βήμα της Βουλής, ενώ το όνομά του θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Βουλής μέχρι τέλους της θητείας του.

Τις βασικές πρόνοιες της εισηγητικής έκθεσης ανέπτυξε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ο καθηγητής Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος προήδρευε της Επιτροπής όταν αποφασίστηκε η διεξαγωγή της σχετικής έκθεσης. Τόσο ο κ. Συλλούρης όσο και ο πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής, τάχθηκαν τότε υπέρ της υιοθέτησης μέτρων τα οποία να διασφαλίζουν τη διαφάνεια σε θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, ασυμβίβαστου και διαφθοράς.

Όπως έγινε τότε γνωστό, η ρύθμιση της σύγκρουσης συμφερόντων (χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος) μπορεί να επέλθει με την υιοθέτηση δέσμης προτάσεων που θα περιλαμβάνει το μεικτό σύστημα κώδικα δεοντολογίας, υποχρεωτική (άμεσα ή έμμεσα) δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων, δημοσιοποίηση, αλλά και επιβολή κυρώσεων ανάλογα με την περίπτωση του εμπλεκομένου.

Οι εγκρίσεις των Βουλευτών

Υπενθυμίζεται πως η βουλή μετά και τη συμφωνία Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα ζητά και την έγκριση της Βουλής μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουλίου για ένα όρο της συμφωνίας μεταξύ των τραπεζών, συγκεκριμένα του Σχεδίου κρατικών Εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα όμως, οι Βουλευτές έθεσαν ως δικό τους όρο και ως αντάλλαγμα να συζητήσουν και να εγκρίνουν τα νομοσχέδια για την βελτίωση των εργαλείων κατά των κόκκινων δανείων, ώστε να αντισταθμίσουν την έγκριση του Σχεδίου των Κρατικών Ενισχύσεων που θα δώσει το κράτος στην Ελληνική Τράπεζα για 155 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 12ετίας.

Τα νομοσχέδια και το προσχέδιο κανονισμών που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο για συζήτηση και ψήφιση είναι τα ακόλουθα:

-Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018

-Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018

-Ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018

-Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018

-Οι περί Συμβούλων Αφερεγγυότητας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2018

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X