ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποχαιρετά την Λεμεσό το Saipem 12000 (Χάρτης)

Σήκωσε άγκυρες για Μαρόκο το πλωτό γεωτρύπανο

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άρχισε το ταξίδι του για το Μαρόκο, το γεωτρύπανο SAIPEM 12000, που παρέμενε τις τελευταίες μέρες σε στάση αγκυροβόλησης, 17 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού της Λεμεσού.

Σύμφωνα με το Marine Traffic, το SAIPEM 12000 βρίσκεται αυτή τη στιγμή 37 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Πάφου.

Στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ, που την περασμένη εβδομάδα επιχείρησε να μεταβεί στο στόχο "Σουπιά", στο τεμάχιο 3, αλλά παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά, έγινε φορτοεκφόρτωση εξοπλισμού γεωτρήσεων, μέσω των τριών υποστηρικτικών σκαφών που το συνοδεύουν.

Τα τρία υποστηρικτικά, Vos Prime, Vos Prudence και Vos Purpose, εκφόρτωσαν στο λιμάνι της Λεμεσού εξοπλισμό που προοριζόταν για το στόχο "Σουπιά", ενώ μετέφεραν στο SAIPEM 12000 εξοπλισμό για την επόμενη γεώτρηση, στο Μαρόκο.

Η πρώτη ενημέρωση

Μετά από τέσσερις μέρες που βρισκόταν αγκυροβολημένο, 18 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λεμεσού, το γεωτρύπανο Saipem 12000 σήκωσε άγκυρες και ξεκίνησε το ταξίδι του για τον επόμενο προγραμματισμένο προορισμό που είναι θαλάσσια περιοχή του Μαρόκο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic που παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο το στίγμα των πλοίων, το γεωτρύπανο άλλαξε αργά το βράδυ Δευτέρας τον προορισμό του, που ήταν η περιοχή της Κύπρου βάζοντας το νέο που είναι το Μαρόκο. Με βάση την εικόνα που δίνεται από την ιστοσελίδα, στις 11 η ώρα το βράδυ Δευτέρας, από το σημείο που ήταν αγκυροβολημένο το Saipem 12000 απομακρυνόταν με κατεύθυνση το λιμάνι της Λεμεσού το βοηθητικό πλοίο Vos Purpose.

Το δεύτερο πλοίο υποστήριξης το Vos Prudence βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού. Το γεωτρύπανο στο Μαρόκο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ερευνητικές εργασίες.

Τα γεγονότα

Το γεωτρύπανο το οποίο παρεμποδίστηκε κατά προκλητικό τρόπο από τουρκικά πολεμικά πλοία, δυο φορές να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, είχε ναυλωθεί από την εταιρεία ΕΝΙ. Στην κυπριακή ΑΟΖ έφθασε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά ξεκινώντας ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», την πρώτη Ιανουαρίου 2018.

Στο τεμάχιο 3 παρέμεινε μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα της γεώτρησης που πραγματοποίησε στο τεμάχιο 6. Στις 8 Φεβρουαρίου ξεκίνησε για να μετακινηθεί στο τεμάχιο 3 που ήταν προγραμματισμένο να αφιχθεί στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο. Ωστόσο το πλωτό γεωτρύπανο δεν προσέγγισε ποτέ των γεωτρητικό στόχο.

Ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και περίπου 15 ναυτικά μίλια πριν το τελικό προορισμό του, το γεωτρύπανο παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά σκάφη παραμένοντας αδρανοποιημένο για 13 μέρες, 38 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λάρνακας.

Την περασμένη Παρασκευή μετά από εντολή της ΕΝΙ, ο καπετάνιος επιχείρησε εκ νέου να προσεγγίσει τον προορισμό του ωστόσο και πάλι παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία που ήταν στην περιοχή, τα οποία σύμφωνα και με οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στην διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας, απείλησαν τον καπετάνιο του γεωτρύπανου ότι θα το βυθίσουν εάν προχωρούσε.

Πηγή: kathimerini.com.cy (Απόστολος Τομαράς), ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση