ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποφασίζει το απόγευμα ο Λιλλήκας

«Τα όσα ακούσαμε και τα όσα συζητήσαμε θα μεταφερθούν στην σύνοδο της Ανώτατης Πολιτικής Συγκλήτου»

Το απόγευμα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της Συμμαχίας Πολιτών σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποψήφιο για επανεκλογή Νίκο Αναστασιάδη.

Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών άκουσε τις απόψεις του Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό και για ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει διαφωνία στο Κυπριακό.

«Τα όσα ακούσαμε και τα όσα συζητήσαμε θα μεταφερθούν στην απογευματινή σύνοδο της Ανώτατης Πολιτικής Συγκλήτου, η οποία και θα πάρει την απόφαση σε σχέση με τη στάση του κόμματος ενόψει δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών» ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια πρώτη εκτίμηση σε σχέση με το ποιου υποψήφιου οι θέσεις στο Κυπριακό είναι πιο κοντά στις θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι διαφωνούν με τη φιλοσοφία και των δύο αλλά θα ήταν άκομψο προτού ενημερώσει τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για το θέμα αυτό.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει περιθώριο οι δύο υποψήφιοι να εμβολιάσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους με τις ανησυχίες που εκφράζει μια μεγάλη μερίδα των πολιτών όπως αυτή καταγράφηκε κατά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε ότι σε λίγες ώρες θα συνεδριάσει η Ανώτατη Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών και πως ο ίδιος θεωρεί ότι έχει υποχρέωση πρώτα να ενημερώσει τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, να ληφθεί απόφαση και μετά, όπως διαβεβαίωσε, θα δημοσιοποιηθεί και η ουσία της συζήτησης με τους δύο υποψηφίους. «Θα υπάρξει διαφάνεια» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν είναι τελεσίδικη η απόφαση απόψε ή υπάρχει το ενδεχόμενο για περαιτέρω διαβουλεύσεις και νέο γύρο επαφών με τους δύο υποψηφίους ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι θα είναι τελεσίδικο.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο θα τεθούν τρεις επιλογές στη Σύγκλητο, δηλαδή κανένα από τους δύο ή Αναστασιάδη ή Μαλά, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πριν από την Ανώτατη Σύγκλητο θα συνεδριάσει η Γραμματεία του κόμματος, η οποία και θα κάνει εισήγηση προς τη Σύγκλητο αφού μελετήσει όλες τις επιλογές και έχοντας πλήρη ενημέρωση για το τι έχει διαμειφθεί στις συναντήσεις με τους δύο υποψηφίους.

«Η Γραμματεία θα διαμορφώσει μια εισήγηση προς την Ανώτατη Σύγκλητο» λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιλογές» είπε.

Ερωτηθείς αν κατέθεσε κάποια αιτήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως ούτε μπήκαν στη λογική να ζητήσουν ανταλλάγματα ή να κάνουν συναλλαγές. «Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι δεν αποδεχόμαστε τη λογική των συναλλαγών» είπε, αναφέροντας πως άκουσαν και τους δύο υποψήφιους και τις θέσεις τους στο Κυπριακό και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, έθεσαν από την πλευρά τους τις δικές τους θέσεις και τις διαφωνίες τους στο Κυπριακό, κατέθεσαν εκ νέου στο τραπέζι προτάσεις της Συμμαχίας Πολιτών που αφορούν και την οικονομία και τα κοινωνικά προβλήματα.

Σε ερώτηση αν αλλάζει κάτι από τις επαφές με τους δύο υποψήφιους με δεδομένες τις θέσεις και των δύο υποψηφίων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών επανέλαβε ότι υπάρχει διαφωνία στη φιλοσοφία προσέγγισης του Κυπριακού καθώς η Συμμαχία Πολιτών απορρίπτει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, άρα βρίσκεται στον αντίποδα και των δύο υποψηφίων οι οποίοι έχουν την ίδια πολιτική προσέγγιση. «Απ’ εκεί και πέρα δεν θέλω να πω δημόσια τι ειπώθηκε από τους δύο» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα ενημερωθούν πρώτα τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών.

Διαβεβαίωσε παράλληλα εκ νέου πως στην όποια απόφαση πάρει η Ανώτατη Σύγκλητος απόψε θα υπάρχει τεκμηρίωση και διαφάνεια σε ό,τι αφορά την ουσία των συναντήσεων με τους δύο υποψήφιους.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X