ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποφασισμένος ο Πρόεδρος

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα, αν η Τουρκία χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ»

Δεν απέκλεισε την περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανό της για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, επεσήμανε, η κυπριακή κυβέρνηση θα ενεργήσει με όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε παράλληλα ότι η λύση του Κυπριακού είναι η απάντηση στα προβλήματα - αλλά όχι οποιαδήποτε λύση, όπως τόνισε.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα επιθυμούσε η επανεκλογή του να συνοδευτεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν είναι εφικτό λόγω των αξιώσεων που εγείρει η τουρκική πλευρά. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία ενώ για το ναυάγιο της διάσκεψης στο Κραν-Μοντανά είπε ότι υπεύθυνη ήταν η Τουρκία με τις απαράδεκτες θέσεις ενώ υπήρξαν «ατυχείς και βεβιασμένες ενέργειες» και από πλευράς εκπροσώπων του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπάρχει πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Ακιντζί και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων να μετατραπεί σε αριθμητική ισότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι είναι έτοιμος για συνάντηση, χωρίς ημερήσια διάταξη, σημείωσε, όμως, ότι δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Αναφορικά με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υποδεικνύει ότι η Άγκυρα θέλει να καταστεί «κόμβος ενεργειακός, που θα αποτελεί τη μοναδική πηγή τροφοδότησης προς τη Δύση». Σημείωσε, δε, ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και ο τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιλογών μιας χώρας αλλά συλλογικών αποφάσεων.

Απέκλεισε οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση με τους Τουρκοκύπριους των φυσικών πόρων της Κύπρου πριν από τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η λύση του Κυπριακού είναι η απάντηση στα προβλήματα - αλλά όχι οποιαδήποτε λύση – όπως τόνισε.

Όσον αφορά στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι, ενώ το 2013 το κράτος ήταν υπό χρεοκοπία, σήμερα τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 4% του ΑΕΠ.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X