ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απίστευτη απάντηση! Ικανοποιημένος με την 4η θέση υποψήφιος (Vid)

Εξακολουθεί να μην προβαίνει σε αποκαλύψεις, για να μην επηρεάσει

Η τέταρτη θέση είναι αυτή που θα ικανοποιήσει τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου, ο οποίος αν και μίλησε για δύο επιτελεία που τον προσέγγισαν πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για να μην κατέλθει, αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια είναι για να μην επηρεάσει – όπως είπε – τους ψηφοφόρους στην προεκλογική περίοδο υπέρ ενός ή κατά άλλου υποψήφιου.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ θα πάρει καθαρή θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου στο δεύτερο γύρο των εκλογών ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσουν στο ερωτηματολόγιο που θα τους στείλουν μετά την πρώτη Κυριακή.

Ο Χρίστος Χρίστου πιστεύει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τον ίδιο και το ΕΛΑΜ γιατί τα δεινά που τώρα περνούν οι Κύπριοι είναι αποτέλεσμα των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχαν όλα τα κόμματα, ακόμα και αυτό της αριστεράς. Θεωρεί επίσης τους τρεις βασικούς ανθυποψηφίους του εκπροσώπους του παλαιοκομματικού κατεστημένου και δηλώνει πως οι συμφωνίες κορυφής του 77-79 στο Κυπριακό ανήκουν πλέον στην ιστορία.

Θα πρέπει να αξιοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τους υδρογονάνθρακες και την ενέργεια και για το Κυπριακό, προσθέτει, κάνοντας λόγο για συμφωνία ενιαίου αμυντικού ενεργειακού δόγματος με την Ελλάδα και αξιοποίηση πρωτίστως του απόδημου ελληνισμού για ξένες επενδύσεις στην Κύπρο.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης

Ερ: Προτείνετε ενιαίο κράτος και αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό. Στην ουσία δηλαδή, να καταργήσουμε τις συμφωνίες κορυφής, τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ. Αν συναντούσατε τον ΓΓ του ΟΗΕ τί θα του λέγατε και τί θα του προτείνατε;
Απ: Εκείνο που θα προτείναμε στον ΓΓ του ΟΗΕ όπως και κάθε εκπρόσωπο διεθνούς οργανισμού είναι να αναγνωρίσει το πρόβλημά μας το οποίο εμείς τοποθετούμε ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Υπάρχουν άλλωστε ψηφίσματα του ΣΑ που μιλούν ακριβώς για το πρόβλημα εισβολής και κατοχής που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Άρα λοιπόν δεν είμαστε εκτός πλαισίου διεθνών οργανισμών με αυτό που ζητούμε. Αντιθέτως, 43 χρόνια διαπραγματεύσεων έχουν οδηγήσει ακριβώς στο απολύτως τίποτε. Η πλευρά μας δεν έχει καταφέρει, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία για το Κυπριακό, να αντλήσει τα οποιαδήποτε ωφελήματα. Χρειάζεται λοιπόν να ανασκοπήσουμε τη μέχρι σήμερα πορεία μας ως πολιτική ηγεσία και να χαράξουμε μια νέα γραμμή, μια νέα στρατηγική διαχείρισης του Κυπριακού.

Ερ: Με ή χωρίς τον ΟΗΕ;
Απ: Με τον ΟΗΕ φυσικά.

Ερ: Μα ο ΟΗΕ δεν συμφωνεί με τη λύση του ενιαίου κράτους που εσείς προτείνετε.
Απ: Αυτή είναι η άποψή σας και η άποψη που έχει διαμορφώσει αρκετός κόσμος στην Κύπρο, διότι αυτό μεταφέρουν οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας (στον ΟΗΕ). Θυμίζω ότι την τελευταία φορά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, πολύ πρόσφατα, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το εν λόγω βήμα και να καταγγείλει την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή εις βάρος της Κύπρου. Ο ΟΗΕ, όπως και οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός ή χώρα, θα κατανοήσει το πρόβλημα εάν εμείς το μεταφέρουμε σωστά. Εάν εμείς αποφεύγουμε να αναφερθούμε στην ουσία του ζητήματος και επιμένουμε να αποκαλούμε το κυπριακό πρόβλημα ως μια δικοινοτική διαφορά, τότε θα στείλουμε λάθος μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η αδιέξοδη πολιτική δεν έχει οδηγήσει πουθενά. Κανένας σήμερα στην Κύπρο, ο οποίος έχει χειριστεί το Κυπριακό, δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση από ότι το 1977 που υπογράφηκαν οι πρώτες συμφωνίες κορυφής.

Ερ: Ήταν λάθος εκείνες οι συμφωνίες κορυφής 77-79;
Απ: Εμείς θεωρούμε ότι ήταν σε λάθος πορεία. Τότε, το 1977 συζητήθηκε η ομοσπονδία, αλλά όχι με τη διζωνική, δικοινοτική μορφή που υιοθετήθηκε αργότερα, τη δεκαετία του ’80. Όμως η Κύπρος το 1977 βρισκόταν σε μια κατάσταση τραγική. Σήμερα πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα όσα συζητήθηκαν το 1977 ανήκουν μόνο στην ιστορία. Και έχουμε το δικαίωμα ως λαός, ως πολιτεία και ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, να χαράξουμε εμείς από δω και μπρος ποια θα είναι η πορεία μας προς το μέλλον και όχι να μας την επιβάλλουν. Εμείς θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δικαιώσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Με κανέναν τρόπο δεν θα νομιμοποιήσουμε τον Αττίλα.

Ερ: Λέτε να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς λύση του Κυπριακού;
Απ: Είναι πολύ απλό, όπως έγινε με τα ιρακινά στρατεύματα στο Κουβέιτ. Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εάν καταφέρουμε να αποκτήσουμε περισσότερους συμμάχους και να τοποθετήσουμε το πρόβλημά μας όπως πρέπει να είναι, θεωρώ ότι θα αρχίσει να ασκείται πίεση προς την Τουρκία. Όχι γιατί οι διεθνείς οργανισμοί θα μας συμπαθήσουν ή θα μας αγαπήσουν περισσότερο από την Τουρκία – μάλλον το αντίθετο συμβαίνει – αλλά γιατί αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο που δημιουργεί δεδομένα, τα οποία η ηγεσία του τόπου και το ΥΠΕΞ μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση και εάν επιλύσουμε το Κυπριακό στη βάση της ΔΔΟ, εμείς θεωρούμε ότι θα δικαιώσουμε την κατοχή και θα δημιουργήσουμε προηγούμενα τα οποία σε βάθος χρόνου θα έχουν ως αποτέλεσμα η Κύπρος να καταστεί υποχείριο της Άγκυρας και σε κάποια χρόνια να υπάρξει πλήρης τουρκοποίηση.

Ερ: Το γεγονός ότι με τις δικές σας απόψεις συμφωνούν κάποια τ/κ κόμματα, όπως το ΚΕΕ, το κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων και εν μέρει το ΔΚ του Σερντάρ Ντενκτάς πώς το σχολιάζετε;
Απ: Μου είναι αδιάφορο το τί πράττουν αυτά τα κόμματα γιατί για μένα κόμματα στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν θεσμοί στα κατεχόμενα. Άρα δεν θα αναγνωρίσω σε αυτούς ακόμα και το δικαίωμα, ειδικά το κόμμα των εποίκων, να έχουν πολιτικές θέσεις. Για να υπάρχουν κόμματα και θεσμοί θα πρέπει να υπάρχει κράτος αναγνωρισμένο και στα κατεχόμενα υπάρχει ένα παράνομο καθεστώς που η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών αυτού του πλανήτη δεν αναγνωρίζει.

Ερ: Εγώ μιλώ για θέσεις και όχι θεσμούς. Ποια θεωρείτε ότι θα ήταν η θέση των Τ/κ σε μια Κύπρο όπως την θέλετε εσείς;
Απ: Οι Τ/κ σε ένα ενιαίο κράτος, όπως και οποιαδήποτε άλλη μειονότητα σε ένα οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος, έχουν δικαιώματα πολιτικά, θρησκευτικά και αστικά στο πλαίσιο μιας μειονότητας και αντίστοιχα έχουν και βασικές υποχρεώσεις, τις οποίες αυτή τη στιγμή (οι Τ/κ) δεν εκπληρώνουν. Σε καμία όμως περίπτωση, όσον αφορά το ΕΛΑΜ, το 17% δεν μπορεί να εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παραβιάζει αυτό κάθε έννοια της δημοκρατίας. Ακούμε πολύ συχνά κόμματα που θέλουν να υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αρχές, μιλώ για τα δύο μεγάλα κόμματα κυρίως, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμα να παραχωρήσουν σε μια μειονότητα να εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν συμβεί αυτό, τότε έχουμε προχωρήσει σε μια πλήρως αντιδημοκρατική λύση.

Ερ: Να περάσουμε στην οικονομία. Για τα ΜΕΔ έχετε προτείνει διαγραφή του λογιστικού χρέους, δηλαδή των τόκων. Αυτό όμως είναι ένα θέμα των τραπεζών. Πώς θα πείσετε τις τράπεζες που έχουν δώσει τα δάνεια, να το κάνουν;
Απ: Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε μέσα από αυτό το μέτρο είναι να μην δημιουργηθούν πρόσφυγες από τις τράπεζες. Αμέσως μετά τις εκλογές, οι εκποιήσεις κύριας κατοικίας θα εντατικοποιηθούν. Θεωρούμε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο έχει λάβει αρκετά χρήματα από το δημόσιο και τον φορολογούμενο πολίτη. Θυμίζω ότι τον ΕLA,τα δάνεια από την Ευρώπη και τη Ρωσία και τα λεφτά που έχει δώσει η κυβέρνηση στον Συνεργατισμό, τα πληρώνει στην ουσία ο φορολογούμενος πολίτης. Άρα λοιπόν, για να αντιμετωπίσουμε, εκτός από το οικονομικό, και ένα κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει, θα πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα. Η δική μας πρόταση εστιάζει στη διαγραφή των τόκων που έχουν προστεθεί όλα αυτά τα χρόνια στα ΜΕΔ, αλλά και σε όλα τα δάνεια, ενώ γνωρίζαμε από την αρχή ότι αυτοί οι τόκοι ήταν παράνομοι, δεν υπήρχε αντίστοιχο στην Ευρώπη. Οι αρχές που ήταν υπεύθυνες τότε γι’ αυτό, δεν έλεγξαν τις τράπεζες και τις άφησαν να υπερχρεώνουν τους συμπολίτες μας και εμάς. Ως αποτέλεσμα, ένας άνθρωπος που δανείστηκε για να χτίσει μια κύρια κατοικία ή να λειτουργήσει μια μικρή επιχείρηση, να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια πολύ δύσκολη θέση και να απαιτεί ο τραπεζικός τομέας (από αυτόν) να αποπληρώσει λεφτά τα οποία δεν έχει ή που δεν τα έλαβε ποτέ, γιατί τη διόγκωση του χρέους δεν την έλαβε ποτέ σε πραγματικά χρήματα. Με το δικό μας μέτρο εξυπηρετούνται και οι δύο καταστάσεις. Από τη μια ο δανειολήπτης θα μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο με τον καθορισμό μιας νέας δόσης πιο κοντά στα δικά του σημερινά δεδομένα και από την άλλη ο τραπεζικός τομέας θα αρχίσει να λαμβάνει λεφτά από δάνεια που αυτή τη στιγμή είναι μη εξυπηρετούμενα.

Ερ: Θα μπορεί όμως να αποπληρώσει ο πολίτης το δάνειο που πήρε; Έχουμε υπερδανεισμό στην Κύπρο, όπως δείχνουν και ευρωπαϊκά στατικά στοιχεία;
Απ: Έχουμε υπερδανεισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θεωρούμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε συμπολίτες μας να αποπληρώσουν τα πραγματικά λεφτά που έχουν λάβει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για τον καθορισμό μιας νέας δόσης. Έχω ακούσει ανθυποψηφίους μου που είτε υιοθετούν αυτό το μέτρο είτε το απορρίπτουν λέγοντας ότι είναι αδύνατον να το αντέξει ο τραπεζικός τομέας. Επαναλαμβάνω ότι ο τραπεζικός τομέας έχει πάρει λεφτά που τα πληρώνει ο φορολογούμενος, ενώ η κυβέρνηση επικαλείται – όταν χρειάζεται – ότι οι τράπεζες είναι ιδιωτικού δικαίου και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εάν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τότε γιατί στηρίχθηκαν από το κράτος; Υπάρχει ακόμη ένα έντονο φαινόμενο αυτή τη στιγμή, τράπεζες να ετοιμάζονται να πωλήσουν πακέτα κόκκινων δανείων σε ξένες εταιρείες, υπάρχει πρόσφατα το παράδειγμα της Ελληνικής Τράπεζας. Θα πρέπει να προσφέρουμε την ίδια τιμή που θα προσφερθεί το κάθε δάνειο στην ξένη εταιρεία, στον αρχικό δανειολήπτη. Γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι ένα δάνειο που στοιχίζει π.χ 100.000 ευρώ να πωλείται σε μια ξένη εταιρεία στην τιμή των 20.000 ευρώ και αυτό να είναι κερδοφόρο για την τράπεζα, αφού γι’ αυτό το κάνει, και την ίδια στιγμή να μην κάνει την ίδια προσφορά σε κάθε πολίτη.

Ερ: Έχετε επίσης προτείνει κίνητρα για ανάπτυξη επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, που αργοπεθαίνει. Τι είδους επιχειρήσεις που θα είναι επικερδείς, μπορεί να κάνει κάποιος και αν μόνο η φοροαπαλλαγή είναι επαρκές κίνητρο για να πάει κάποιος να κάνει μια δική του δουλειά στην ύπαιθρο;
Απ: Η ύπαιθρος αργοπεθαίνει όντως. Η δική μας πρόταση εστιάζεται στο να δοθούν κίνητρα σε νέες εταιρείες να εγκατασταθούν σε περιοχές της υπαίθρου και ένα κίνητρο είναι η μείωση του εταιρικού φόρου και η φοροαπαλλαγή. Είναι αρκετά σημαντικό κίνητρο και μπορούν να υπάρξουν αρκετές δραστηριότητες, όπως εταιρείες που μπορούν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα αλλά είναι εγκαταστημένες στις πόλεις. Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε ένα πιο ευνοϊκό και καλύτερο περιβάλλον μπορούν να λειτουργήσουν καθώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερες πρώτες ύλες και συνεχή τροφοδοσία. Μπορούμε παράλληλα να δώσουμε κίνητρα για να αναπτυχθούν οι πρωτογενείς και δευτερογενείς τομείς στην Κύπρο που κάποτε αντιπροσώπευαν πάνω από το 10% του ΑΕΠ και αυτή τη στιγμή τους έχουμε περιορίσει στο 3% με τις συνεχείς αδιέξοδες πολιτικές. Δεν υπάρχει προγραμματισμός και δεν υπάρχει στρατηγικό πλάνο το πώς η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία θα γίνουν ξανά βιώσιμες επιχειρήσεις. Τους νέους ανθρώπους που μπορούμε να τους κάνουμε να ασχοληθούν με αυτούς τους τομείς, να τους δώσουμε και το κίνητρο. Όχι απλά να τους βάλουμε σε μια ατέρμονη διαδικασία γραφειοκρατίας για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα. Υπάρχει κόσμος που θέλει να ασχοληθεί με αυτούς τους τομείς αλλά συναντά προβλήματα κυρίως γραφειοκρατικά.

Ερ: Έχετε κάποιες προτάσεις για να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Κύπρο; Π.χ η αγορά κατοικίας έναντι του ευρωπαϊκού διαβατηρίου της ΚΔ είναι ένας τρόπος με τον οποίο έχουν εισρεύσει αρκετά εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία.
Απ: Εμείς όμως δεν θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο θα αποδώσει στο μέλλον, είναι προσωρινό και δεν είναι αυτό βιομηχανική επένδυση που φέρνει παραγωγή ή εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή δεν συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από το τί επικαλείται ο ΥΠΟΙΚ, είμαστε στις πιο χαμηλές θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να αναπτυχθεί μια στρατηγική για το πώς θα προσεγγίσουμε ξένες εταιρείες και ξεκινώ από τον απόδημο ελληνισμό, τον οποίο δεν έχουμε εκμεταλλευτεί καθόλου μέχρι τώρα, αλλά και πιο φιλικές χώρες προς την Κύπρο, όπως πχ η Ρωσία και να τους πείσουμε να φέρουν επενδύσεις στον τόπο μας.

Ερ: Τί είδους επενδύσεις;
Απ: Σε οτιδήποτε. Θα αναφερθώ όμως στο τί μπορεί να πράξει η πολιτεία γι’ αυτές τις επενδύσεις: μείωση της γραφειοκρατίας. Ο κάθε σοβαρός επενδυτής θα πρέπει να βρίσκει ένα ευνοϊκό περιβάλλον το οποίο θα τον αντιμετωπίζει ως επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει χρήματα στην Κύπρο και όχι ως έναν παράγοντα στον οποίο συνεχώς θα προβάλλουμε εμπόδια από κυβερνητικής πλευράς. Η μείωση του εταιρικού φόρου είναι επίσης τρόπος προσέγγισης επενδυτών. Σε ποιον τομέα; Σε οποιοδήποτε τομέα στην Κύπρο, τουριστικό, ναυτιλιακό, λογιστικό. Μέχρι και πρόταση παλιότερα για εγκατάσταση ναυπηγείων είχαμε την οποία απορρίψαμε. Ειδικότερα η ναυτιλία που αυτή τη στιγμή στην Κύπρο κάνει σημαντικά βήματα, θεωρώ ότι είναι ένας τομέας που μπορούμε να προσεγγίσουμε ξένες εταιρείες και ελλαδικές.

Ερ: Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες μιας αντιπαράθεσης του Υπουργού Υγείας με οργανωμένα σύνολα, κυρίως τους γιατρούς. Πιστεύετε ότι θα εφαρμοσθεί τελικά το ΓΕΣΥ;
Απ: Αναμένουμε. Επειδή προέρχομαι και ο ίδιος από τον τομέα της υγείας, αυτό που θέλω να τονίσω σε πρώτη φάση είναι ότι χρειάζεται να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και εξοπλισμό. Επειδή τα νομοσχέδια του ΓΕΣΥ έχουν ψηφιστεί καθολικά από τη Βουλή, δεν χρειάζεται να μπούμε στον κυκεώνα της αντιπαράθεσης με οποιαδήποτε οργανωμένα συμφέροντα. Σε οποιοδήποτε τομέα υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Θα πρέπει η πολιτεία, με τη στήριξη των κομμάτων, να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ που θα εξυπηρετεί τον κάθε συμπολίτη και συμπατριώτη μας. Εμείς ως ΕΛΑΜ η σκέψη μας στρέφεται στον κάθε συνάνθρωπό μας και όχι στο πώς θα εξυπηρετήσουμε κάποιους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την υγεία. Άρα αχρείαστη η αντιπαράθεση του Υπουργού Υγείας με τους γιατρούς. Μπορούν σε ένα πιο πολιτισμένο – θα έλεγα – κλίμα να διαπραγματευτούν και να βρουν τη χρυσή τομή γιατί στο τέλος της ημέρας αυτός που θα πληρώσει την οποιαδήποτε αντιπαράθεση είναι ο κάθε ασθενής.

Ερ: Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αλλαγή των ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πιστεύετε ότι είναι ένα πεδίο δράσης λαμπρό για την ΚΔ ή θα μας φέρει και άλλους μπελάδες; Οι διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που έχουν συναφθεί μπορούν να αποφέρουν πραγματικό κέρδος όταν θα αρχίσει η εκμετάλλευση του πλούτου;
Απ: Το φυσικό αέριο και γενικότερα οι υδρογονάνθρακες είναι ένα τεράστιο διπλωματικό και οικονομικό όπλο στα χέρια της Δημοκρατίας για αυτό η εκμετάλλευσή τους θα πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο. Οι συμφωνίες, διμερείς και τριμερείς, με διάφορα κράτη της περιοχής είναι στο σωστό δρόμο, θα πρέπει όμως να επενδύσουμε στην καλύτερη σύσφιξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα. Η επαναφορά λοιπόν του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και η χάραξη του Ενιαίου Αμυντικού Ενεργειακού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα μας δώσει μια μεγαλύτερη δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του φυσικού πλούτου.

Ερ: Αυτό δεν γίνεται με την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ;
Απ: Γίνεται αλλά όχι στο βαθμό που θέλουμε. Εμείς μιλούμε για δεσμευτικές συμφωνίες κυρίως με την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι ο πιο στενός σύμμαχος της Κύπρου στην περιοχή αλλά και ανά τον κόσμο, είναι η Ελλάδα. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την Ελλάδα και να προχωρήσουμε με τις χώρες που έχουν τη διάθεση να αποκλείσουν την Τουρκία από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Και αυτή τη στιγμή ευτυχώς είναι αρκετές αυτές οι χώρες. Είμαστε υπέρ του αγωγού East Med και πρέπει, όποιος και να είναι ο επόμενος Πρόεδρος, να μην μπλέξει σε καμία περίπτωση τον παράγοντα της Τουρκίας στη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Ερ: Και αν μπλεχτεί μόνος του, που έχει μπλεχτεί ήδη;
Απ: Δεν μπορεί να μπλεχτεί μόνος του, όχι γιατί από μόνη της η Κύπρος είναι ικανή να την σταματήσει (την Τουρκία), αλλά γιατί εμπλέκονται εταιρείες που εκπροσωπούν χώρες με ιδιαίτερο οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό βάρος. Δεν είναι λοιπόν εύκολα τα πράγματα για τους Τούρκους, ας μην τους διευκολύνουμε εμείς.

Ερ: Στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα πάρετε ξεκάθαρα θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου ή θα αφήσετε τα μέλη σας να ψηφίσουν κατά συνείδηση;
Απ: Θα πάρουμε θέση αφού δούμε τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και θα αποστείλουμε στους δύο τελικούς εναπομείναντες υποψηφίους ένα σχετικό ερωτηματολόγιο και ανάλογα με τις δικές τους απαντήσεις αν υπάρξουν και αν το επιθυμούν φυσικά, θα υπάρξει και η δική μας επίσημη τοποθέτηση. Το ποια θα είναι η θέση μας θα διευκρινιστεί σε αυτή την τοποθέτηση.

Ερ: Υπάρχει κάποιος από τους τρεις ανθυποψηφίους σας που φαίνεται να περνάνε, με δύο σενάρια, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, τον οποίο – με βάση τις θέσεις του και τις δικές σας – δεν θα είχατε πρόβλημα να στηρίξετε;
Απ: Δεν είμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά με κανέναν από τους βασικούς διεκδικητές της προεδρίας. Θεωρώ ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε δεν υπήρχε λόγος συμμετοχής μας στις εκλογές, εξ αρχής θα υποστηρίζαμε αυτή την πολιτική προσωπικότητα που θα θεωρούσαμε ότι εκπροσωπεί τις θέσεις που έχει το κίνημά μας και θα ταυτιζόμασταν μαζί της. Από τη στιγμή που έχουμε επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο, στέλνουμε και το μήνυμα ότι δεν θέλουμε ταύτιση με το παλαιοκομματικό κατεστημένο. Σε οποιαδήποτε μορφή.

Ερ: Οι τρεις πιο μεγάλοι διεκδικητές της προεδρίας εκφράζουν το παλαιοκομματικό κατεστημένο; Και οι τρεις;
Απ: Βεβαίως και οι τρεις. Προέρχονται και οι τρεις από κόμματα που είτε συμμετείχαν στην εξουσία είτε ήταν οι ίδιοι εξουσία. Αρα έχουν κυβερνήσει ή συγκυβερνήσει αυτόν τον τόπο και για τα δεινά που βιώνει σήμερα ο κάθε πολίτης και το κράτος, έχουν ευθύνη.

Ερ: Ο κ. Λιλλήκας προέβη σε ανακοίνωση ή παραδοχή, ότι τον προσέγγισαν από συγκεκριμένο επιτελείο με συγκεκριμένα ανταλλάγματα ώστε να μην συνεχίσει να είναι υποψήφιος. Παλαιότερα είχε ακουστεί το ίδιο και για σας, είναι το ίδιο επιτελείο;
Απ: Υπάρχουν διαφορές μεταξύ εμάς και του κ. Λιλλήκα. Εγώ είχα πει πριν αρκετούς μήνες ότι είχαμε προσεγγιστεί από δύο επιτελεία με στόχο να πείσουν το ΕΛΑΜ να μην συμμετέχουμε στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ο δικός τους στόχος δεν επετεύχθη.

Ερ: Το ένα από τα δύο επιτελεία είναι κοινό με αυτό (στο οποίο αναφέρθηκε) του κ. Λιλλήκα;
Απ: Ο στόχος τους δεν επετεύχθη γιατί ακριβώς πήραν την απάντηση που έπρεπε να πάρουν από εμάς, δεν ήταν καν για διαπραγμάτευση ή ανταλλάγματα. Από κει και πέρα ο κ. Λιλλήκας έχει αναφερθεί σε χρηματισμό και ποινικές ευθύνες. Προκύπτουν λοιπόν άλλα ζητήματα τα οποία είναι καλύτερα να τα διευκρινίσει ο ίδιος. Όσον αφορά τη δική μας περίπτωση, αυτό το οποίο συνέβηκε έχει τελειώσει. Πήραν την απάντηση που χρειαζόταν από εμάς και δεν περιμένουμε την επέμβαση ούτε της πολιτείας ούτε των πολιτών για να διασώσουν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο.

Ερ: Ποιος υποψήφιος και γιατί θα φοβόταν μια υποψηφιότητα Χρίστου Χρίστου;
Απ: Όλα τα επιτελεία. Γιατί εμείς αντλούμε αυτή τη στιγμή ψηφοφόρους από όλους τους κομματικούς χώρους.

Ερ: Εννοείτε και την αριστερά;
Απ: Και την αριστερά. Γιατί τί είναι η αριστερά στην Κύπρο; Η πραγματική αριστερά, δηλαδή ο απλός λαϊκός κόσμος που έχει απογοητευθεί από το ΑΚΕΛ. Θυμίζω ότι όταν κυβέρνησε η αριστερά στην Κύπρο, η τάξη που χτυπήθηκε σε πρώτη φάση ήταν η εργατική. Άρα λοιπόν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και στην αριστερά που χρειάζονται πολιτική στέγη και στο πρόσωπο του ΕΛΑΜ βλέπουν μια εναλλακτική επιλογή. Όμως για μας δεν υπάρχει περιορισμός. Εμείς δεν διακρίνουμε τους ανθρώπους με βάση τις κομματικές ταμπέλες. Αν αυτό που προτείνουμε το ασπάζεται οποιοσδήποτε πολίτης, τότε είναι ευπρόσδεκτος στις τάξεις μας.

Ερ: Εάν σας ρωτούσε κάποιος ψηφοφόρος σας ‘εγώ κ. Χρίστου θέλω να ξέρω ποιος σας προσέγγισε για να μην είστε υποψήφιος, για να ξέρω με τι είδους πολιτικούς έχουμε να κάνουμε’ δεν θα του λέγατε;
Απ: Νομίζω ότι τα μηνύματα για την προεκλογική, που δεν τα έχω στείλει μόνο εγώ αλλά και όλοι οι υπόλοιποι με τις τακτικές που ακολουθούν, έχουν φτάσει στον πολίτη. Όσον αφορά την παρούσα χρονική περίοδο δεν επιθυμώ να επηρεάσω με κανέναν τρόπο την εξέλιξη των εκλογών προς όφελος ενός υποψηφίου ή εις βάρος άλλου. Το τί ακριβώς πράττουν τα κόμματα στην Κύπρο όμως, και δεν είναι σημερινή αλλά πάγια τακτική, είναι πασίγνωστο.

Ερ: Φαίνεται ότι θα πάρετε ένα πολύ καλό ποσοστό, ίσως και μεγαλύτερο από τις Βουλευτικές εκλογές. Υπάρχει κάποιος αριθμός για σας που είναι στόχος και τί θα κάνετε με αυτό το ποσοστό;
Απ: Εχω αποφύγει μέχρι σήμερα να σχολιάσω αριθμούς. Αυτό που έχουμε θέσει εμείς ως στόχο ήταν να μπορέσουμε να απευθυνθούμε προς την κοινωνία και αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την 28η Ιανουαρίου ένα καλό ποσοστό, θα έχουμε πετύχει το στόχο μας, με την έννοια ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού μας θα ασπάζεται τις θέσεις που πρεσβεύει το ΕΛΑΜ. Θα μας δώσει ώθηση να συνεχίσουμε και θα αντλήσουμε πολιτικά οφέλη, όχι προσωπικά ή κομματικά, θα υπάρξουν όμως πολιτικά οφέλη.

Ερ: Τι είναι ένα καλό ποσοστό; Μονοψήφιος, διψήφιος;
Απ: Θεωρούμε ότι με τα μηνύματα που έχουμε αυτή τη στιγμή που είναι αρκετά θετικά ότι μπορούμε να είμαστε στην τέταρτη θέση. Από κει και πέρα η καλύτερη δημοσκόπηση θα είναι στις 28 Ιανουαρίου και θα ξέρουμε ακριβώς τί συμβαίνει.

Ερ: Θα είστε ξανά υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας;
Απ: Όσον αφορά το μέλλον; Πιθανόν. Πρώτα ο Θεός και βλέπουμε.

Ερ: έχετε σκληρή ψήφο στους νεαρές ηλικίες. Γιατί οι νέοι ψηφοφόροι υποστηρίζουν Χρίστο Χρίστου και ΕΛΑΜ;
Απ: Διότι οι νέοι ψηφοφόροι είναι οι πιο αδικημένοι πολίτες αυτού του κράτους. Στο πρόσωπο του ΕΛΑΜ βλέπουν ανθρώπους που έχουν την ίδια ηλικία με αυτούς, θυμίζω ότι έχουμε τον νεαρότερο Βουλευτή, τον Λίνο Παπαγιάννη, και τον νεαρότερο Δημοτικό Σύμβουλο, τον Σωτήρη Ιωάννου. Βλέπουν λοιπόν στο δικό μας πρόσωπο ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν καλύτερα και αναγνωρίζουν στο κίνημά μας ότι είναι ένα αγωνιστικό κίνημα, το οποίο διεκδικεί το καλύτερο δυνατό για τον κάθε πολίτη. Η ανεργία και η αδιαφορία αυτή τη στιγμή της πολιτείας είναι προς τους νέους ανθρώπους. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σπουδάσει αρκετά χρόνια, έχουν αρκετούς τίτλους σπουδών αλλά έρχονται στην Κύπρο και δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Επίσης, στερούνται του οποιουδήποτε οράματος, δεν υπάρχει μέλλον. Ότι και να λέει ο ΥΠΟΙΚ, ένας νέος αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο να δημιουργήσει οικογένεια, να αποκτήσει παιδιά, να ζήσει και να επιβιώσει στον τόπο του ενώ ο ίδιος θέλει να παραμείνει στην Κύπρο. Επίσης έχουμε δημιουργήσει πολλούς νέους μετανάστες. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι έχουν φύγει από την Κύπρο για να αναζητήσουν μια καλύτερη εργασία οπουδήποτε στο εξωτερικό. Εμείς αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τους επαναφέρουμε στην Κύπρο, να τους δώσουμε το δικαίωμα να ελπίζουν και να ονειρεύονται. Γι’ αυτό λοιπόν οι νέοι στρέφονται προς ένα κίνημα και προς νέους οι οποίοι είναι πιο κοντά τους.

Ερ: Αυτοπροσδιορίζεστε ως εθνικιστικό και πατριωτικό κίνημα, υπάρχει μια τάση πανευρωπαϊκά ανόδου κομμάτων ή κινημάτων παρόμοιων με εσάς. Αυτό είχε συμβεί και στις αρχές του περασμένου αιώνα αλλά είδαμε τα αποτελέσματα και αυτά τα κινήματα χάθηκαν για 50 χρόνια. Επανήλθαν στο τέλος του αιώνα και επανακάπτουν τώρα. Πιστεύετε ότι είναι μια μόδα η ακροδεξιά ή έχει προκύψει από ιστορικο-πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα και θα συνεχισθεί;
Απ: Τα εθνικιστικά κινήματα όντως έχουν ανοδική πορεία στην Ευρώπη. Σε κάποιες χώρες ήδη συγκυβερνούν και σε αρκετές άλλες είναι πολύ κοντά στο να κυβερνήσουν. Βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες στρέφονται σε κόμματα που πρεσβεύουν αρχές, αξίες, τις παραδόσεις του κάθε λαού, για να βρουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έχουν δοκιμάσει τα υπόλοιπα κόμματα, είτε ήταν κόμματα της αριστεράς είτε από την φιλελεύθερη παράταξη ή τη δεξιά πτέρυγα, και δεν έχουν καταφέρει όλοι αυτοί οι χώροι, να βρουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης. Άρα στρέφονται προς κάτι άλλο που είναι καινούργιο, άφθαρτο. Τα σημερινά εθνικιστικά κινήματα δεν έχουν και τόση ιδιαίτερη σχέση με τα κινήματα που έχετε αναφέρει προηγουμένως γιατί εκείνα βασίζονταν κυρίως σε αλυτρωτικές σκέψεις ενώ σήμερα τα εθνικιστικά κινήματα προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας, της μετανάστευσης, ότι αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία. Το αν πετύχουν το στόχο τους ή όχι, θα το δούμε στο μέλλον. Θέλω να πιστεύω ότι όσα κινήματα αποκτήσουν ή συμμετέχουν τελικά στην εξουσία θα διαχειριστούν την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να δικαιώσουν τον κάθε πολίτη που τα έχει εμπιστευτεί.

Ερ: Είναι γνωστό ότι έχετε καλές σχέσεις με την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, έχετε καλές σχέσεις και με άλλα κόμματα αδελφικά ή κοντά στις δικές σας θέσεις στο εξωτερικό; Η Κύπρος έχει ανάγκη την εξωτερική στήριξη όπως είπατε πριν.
Απ: Αυτά τα (εθνικιστικά/πατριωτικά) κινήματα τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στις χώρες όπου ανήκει το καθένα, και εμείς προσπαθούμε να έχουμε ως κίνημα μια τέτοια εξωτερική πολιτική ώστε να αναδείξουμε και το εθνικό μας ζήτημα. Είναι πολύ σημαντική για μας η διεθνοποίηση του Κυπριακού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε επαφές με εθνικιστικά κινήματα τα οποία όμως αποδέχονται τη θέση του ΕΛΑΜ όσον αφορά το Κυπριακό και έχουν αντιτουρκική στάση και είναι έτοιμα να υποστηρίξουν τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού. Σε καμία περίπτωση δεν θα ανήκαμε σε χώρους όπου προωθούνται τα τουρκικά συμφέροντα, όπως για μας είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα στην Ευρώπη. Από την άλλη θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πόλο που θα αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ή στην οικονομική βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X