ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άντρος: Ο Πρόεδρος υιοθετεί επιχειρήματα Νικόλα-Λιλλήκα

Δεν αποκλείεται ο Νίκος Αναστασιάδης να μας μιλήσει και για νέα στρατηγική

«Δεν αποκλείεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές ο κ. Αναστασιάδης να μας μιλήσει για ‘νέα στρατηγική’» ανέφερε σε ομιλία του για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος με την πάροδο του χρόνου υιοθετεί πλήρως επιχειρήματα των επιτελείων Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα.

Ο κ. Κυπριανού απέκρουσε τις καταγγελίες του ΔΗΣΥ ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να δεχτεί την όποια λύση και επέκρινε σφόδρα τον Πρόεδρο, ότι κατά το δείπνο στο Κραν Μοντανά και στην εκεί παρουσία του γ.γ του ΟΗΕ, έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις ουσιώδεις σκέψεις του Αντόνιο Γκουτέρες για επίλυση του κυπριακού και να στριμώξει την Τουρκία.

Δεν παρέλειψε να επικρίνει και τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα που μιλούν για νέα στρατηγική, υπενθυμίζοντάς τους πως για νέα στρατηγική μιλά και το Κόμμα των Εποίλων. Έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα στο κυπριακό σημειώνοντας πως το ενδεχόμενο λύσης απομακρύνεται μέρα με τη μέρα. Σημείωσε δε, πως το κρισιμότερο διακύβευμα των επικείμενων εκλογών δεν είναι άλλο από τη λύση του κυπριακού.

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ κατά την ομιλία του έκανε μία διαδρομή στην πορεία του κυπριακού από τις συγκρούσεις με τον Γρίβα το 1958, τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, μέχρι και τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη υπογραμμίζοντας τη στάση που κράτησε το κόμμα της Αριστεράς. Στάθηκε ιδιαίτερα στην κρίσιμη διάσκεψη στο Κραν Μοντανα.

Ουσιαστική η παρουσία Γκουτέρες

«Η επιστροφή του κ. Γκουτέρες στο Κρανς Μοντανά στις 6 Ιουλίου ήταν εξαιρετικής σημασίας και ως τέτοια θα έπρεπε να την αντιμετωπίσουμε. Ήταν προφανές ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ευνοούσε κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη στιγμή.

Έθετε επιτακτικά τη δραστική μείωση των κατοχικών στρατευμάτων με την επίτευξη συμφωνίας. Έθετε επίσης προς συζήτηση το θέμα της πλήρους αποχώρησης τους, αφού στα δύο χρόνια θα είχαν μειωθεί σε 650 Τούρκους και 950 Ελλαδίτες στρατιώτες.

Επέμενε επίσης σε επιστροφή της Μόρφου και άλλων εδαφών κάτω από τη διοίκηση των Ελληνοκυπρίων. Ταυτόχρονα έθετε προς συζήτηση το περιουσιακό, την εκ περιτροπής Προεδρία, την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση και την ισότιμη μεταχείριση Τούρκων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Δεν το αξιοποιήσαμε

«Δυστυχώς στο δείπνο της 6ης Ιουλίου δεν αξιοποιήσαμε αυτές τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να στριμώξουμε την Τουρκία. Αν το πράτταμε, η Τουρκία είτε θα υποχρεωνόταν να αποδεχτεί την κατάργηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή θα εκτίθετο. Δυστυχώς ούτε το ένα συνέβηκε ούτε το άλλο» σημείωσε ο κ. Κυπριανού για να προσθέσει πως η επόμενη μέρα κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το ενδεχόμενο λύσης έχει απομακρυνθεί.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να επαναρχίζουν σύντομα. Ο κίνδυνος για οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι σήμερα πιο ορατός από ποτέ. Δυστυχώς, αντί ο κ. Αναστασιάδης να προβληματιστεί για τις εξελίξεις, σχεδιάζει την προεκλογική του εκστρατεία. Αντί να απαντήσει γιατί δεν συζήτησε το έγγραφο εφαρμογής που αντικαθιστούσε τη Συνθήκη Εγγυήσεως και που τέθηκε ενώπιον του στο δείπνο της 6ης Ιουλίου, επικαλείται, την ένταση της στιγμής και κατηγορεί εμάς ως υποχωρητικούς που ρωτούμε τα αυτονόητα. Αντί να αναλάβει ειλικρινείς και ξεκάθαρες πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αποτροπή των νέων τετελεσμένων που επιχειρούνται από την τουρκική πλευρά, ανεβαίνει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του στην Κύπρο.

Λέει είναι έτοιμος να επαναρχίσει συνομιλίες, αλλά ταυτόχρονα θέτει προϋποθέσεις που δεν πείθουν τον ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, μιλά για ΜΟΕ και μας παίρνει πίσω στις εποχές της πρόταξης» σημειώνει για να προσθέσει πως το ρολόι του κυπριακού μετρά αντίστροφα και πως οι εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς πιθανό να εμβαθύνουν τα κατοχικά δεδομένα.

Οι χειρισμοί Αναστασιάδη δίνουν άλλοθι στην Τουρκία

«Αντί ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις, στρέφουν τα πυρά τους στο ΑΚΕΛ. Η κριτική του Κόμματος μας λένε δίνει άλλοθι στην τουρκική πλευρά. Δυστυχώς, είναι οι χειρισμοί τους που δίνουν άλλοθι στην τουρκική πλευρά για να προωθήσει ανενόχλητη το στόχο της για διχοτόμηση. Είναι έτοιμο το ΑΚΕΛ, λένε, να δεχθεί απαράδεκτες υποχωρήσεις, να δεχθεί την «όποια λύση». Τους προκαλούμε να πουν πότε και σε ποια περίπτωση οι θέσεις του ΑΚΕΛ ξεφεύγουν έστω και κατά ένα ιώτα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο» σημείωσε.

«Δεν ασκούμε κριτική στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη γιατί είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα πάντα, αλλά γιατί δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε τον εφιάλτη της διχοτόμησης. Δεν του ασκούμε κριτική γιατί δεχόμαστε, δήθεν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, αλλά γιατί ο Πρόεδρος έχασε την ευκαιρία είτε να τα καταργήσει από την πρώτη μέρα, είτε να εκθέσει την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη νέα στρατηγική και ο Αναστασιάδης

Πάντως κατά την ομιλία του ο κ. Κυπριανού κατάγγειλε τον Νίκο Αναστασιάδη πως ετοιμάζεται να μιλήσει και για νέα στρατηγική, ενώ υιοθετεί επιχειρήματα των επιτελείων του ενδιάμεσου χώρου.

«Δεν αποκλείεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές ο κ. Αναστασιάδης να μας μιλήσει και για «νέα στρατηγική». Το γεγονός είναι ότι όσο περνά ο καιρός υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα του επιτελείου του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Λιλλήκα που μιλούν από το πρωί μέχρι το βράδυ για αυτή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Διερωτούμαστε πού είναι το νέο; Την ίδια στρατηγική έλεγε ότι θα εφάρμοζε ο μ. Κληρίδης το 1993 με την αχρήστευση των ιδεών Γκάλι. Αυτήν έλεγε ότι θα εφάρμοζε και το 1998 με την ηφαιστειολογία.

Την ίδια στρατηγική υποστήριξε και ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος μετά το 2006. Αυτήν εφάρμοσε και ο κ. Αναστασιάδης το 2013.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα κάθε φορά; Τέλμα που ευνοούσε την τουρκική πλευρά. Κάθε φορά οι Ελληνοκύπριοι ζήμιωναν ενώ η τουρκική πλευρά κέρδιζε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από το κάδρο των επικρίσεων δεν έλειψαν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας σημειώνοντας πως για νέα στρατηγική από την άλλη πλευρά μιλά μόνο το Κόμμα των Εποίκων. «Σε τελική ανάλυση, τι εννοούν όταν λένε νέα στρατηγική; Ποια είναι αυτή; Ακόμα δεν μας είπαν. Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ λένε ότι θέλουν δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο. Η ΕΔΕΚ την έχει αποκηρύξει επίσημα. Η Αλληλεγγύη θέλει ενιαίο κράτος. Πώς συμβιβάζονται όλα αυτά; Πώς καταλήγουν σε ενιαία στρατηγική όταν ο στόχος είναι διαφορετικός;» διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού για να καταλήξει πως η συμμαχία αυτή γίνεται για την καρέκλα και όχι για την Κύπρο.

Το διακύβευμα και η μόνιμη απειλή

Ο Άντρος Κυπριανού κατά την ομιλία του, επεσήμανε πως τα διακυβεύματα των εκλογών είναι κρίσιμα με κρισιμότερο αυτό της λύσης του κυπριακού, προειδοποιώντας ότι η Κύπρος τουρκοποιείται όσο συνεχίζεται η κατοχή.

«Τα διακυβεύματα των επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών είναι κρίσιμα, με πρώτο και καλύτερο αυτό της λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι πριν να είναι αργά, ότι η τουρκοποίηση της Κύπρου δεν θα έρθει με τη λύση όπως επιμένουν να λένε διάφοροι. Η Κύπρος τουρκοποιείται όσο συνεχίζεται η κατοχή. Η Κύπρος τουρκοποιείται γιατί εντός της Κύπρου υπάρχει ένα καθεστώς, το οποίο εξοπλίζεται ανεξέλεγκτα, διατηρεί χιλιάδες στρατιωτών στον τόπο μας, παραχωρεί αδιακρίτως υπηκοότητες και εποικίζεται από το 1974 μέχρι σήμερα. Η κατοχή είναι λοιπόν μόνιμη απειλή και για τους ελληνοκύπριους και για τους τουρκοκύπριους. Δεν είναι δυνατό να βάζουμε την εξουσία πάνω από το μέλλον του τόπου.

Μόνο με λύση του Κυπριακού η Κύπρος μπορεί να έχει προοπτική. Μόνο με την ανατροπή των δεδομένων που δημιούργησε η τουρκική κατοχή. Η λύση πρέπει να είναι αποδεχτή και από τις δύο κοινότητες, και να οδηγεί σε μόνιμη και σταθερή ειρήνη. Να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για το σύνολο του λαού. Θα επανενώνει το νησί στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και θα δημιουργεί συνθήκες προόδου και ανάπτυξης, συνθήκες ευημερίας για όλους. Αυτός είναι και αυτός πρέπει να παραμείνει ο κοινός στόχος της πάλης των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων» κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X