ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άντρος: Ο Αναστασιάδης συμπεριφέρεται ως αδίστακτος κομματάρχης

Επέλεξε να είναι ψηφοθηρικά αρεστός παρά ωφέλιμος στο κυπριακό αναφέρει στην ομιλία του ο Άντρος Κυπριανού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μετωπική επίθεση προς τον Νίκο Αναστασιάδη άνοιξε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατά την ομιλία του στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος για την επικύρωση του Σταύρου Μαλά. Ο ίδιος επεσήμανε πως ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να είναι ψηφοθηρικά αρεστός παρά χρήσιμος και ωφέλιμος σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος ήθελε να απαλλαγεί από το βαρίδι των διαπραγματεύσεων. Έντονες ήταν και οι επικρίσεις του για την οικονομία όπου εξυπηρετούνται οι λίγοι αλλά και σε θέματα αναξιοκρατίας αναφέροντας πως αν και Πρόεδρος συμπεριφέρεται ως αδίστακτος κομματάρχης και πολιτικάντης. Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον των Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα σημειώνοντας πως δεν αποτελούν την αλλαγή.

O ΠτΔ έπαιξε για ακόμα μια φορά με την ελπίδα του λαού μας για λύση και επανένωση ανέφερε ο Άντρος.

Επέλεξε να είναι ψηφοθηρικά αρεστός

«Ο κ. Αναστασιάδης, έπαιξε για ακόμα μια φορά με την ελπίδα του λαού μας για λύση και επανένωση. Για ακόμα μια φορά έθεσε τις προσωπικές φιλοδοξίες και τις εκλογικές του σκοπιμότητες πάνω από τις επόμενες γενιές και τα συμφέροντα της Κύπρου. Αναλώθηκε σε τακτικισμούς, παλινδρομήσεις και αντιφάσεις που προκαλούσαν συνεχή πισωγυρίσματα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Κυπριανού.

Επαναλαμβάνοντας τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα και τη θέση που κράτησε το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε τις δυσκολίες της επόμενης μέρας. «Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει σε πολύ δύσκολη θέση. Το ενδεχόμενο λύσης έχει απομακρυνθεί. Οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να επαναρχίζουν σύντομα. Ο κίνδυνος για οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι σήμερα πιο ορατός από ποτέ» σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να ασκήσει σφοδρή κριτική για τις αιχμές που ακούγονται από πλευράς ΔΗΣΥ περί αποδοχής από το ΑΚΕΛ, της όποιας λύσης. «Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ αφήνει υπονοούμενα για το ΑΚΕΛ, ότι είναι έτοιμο να δεχθεί δήθεν την «όποια λύση». Ψεύδονται και το γνωρίζουν. Εμείς παλεύουμε για λύση που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα επιμείνουμε να ασκούμε κριτική στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη, όχι γιατί είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα πάντα, αλλά γιατί δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε τον εφιάλτη της διχοτόμησης. Όχι γιατί δεχόμαστε, δήθεν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, αλλά γιατί ο Πρόεδρος έχασε την ευκαιρία είτε να τα καταργήσει από την πρώτη μέρα, είτε να εκθέσει την Τουρκία» σημείωσε.

«Ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζεται ανέτοιμος να αναλάβει ειλικρινείς και ξεκάθαρες πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αποτροπή των νέων τετελεσμένων που επιχειρούνται από την τουρκική πλευρά. Αντιθέτως θέτει προϋποθέσεις που δεν πείθουν τον ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία. Ο ΟΗΕ μάς καλεί να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε για να αποφασίσει τι θα πράξει. Οι εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς πιθανό να εμβαθύνουν τα κατοχικά δεδομένα ενώ ο κίνδυνος αφομοίωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας αυξάνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Έντονη ήταν η κριτική του Άντρου Κυπριανού προς την κυβέρνηση για την οικονομία τα ενεργειακά και τις μεταρρυθμίσεις. Έντονος ήταν για την αναξιοκρατία και τη διαφθορά, επισημαίνοντας ότι για τα σκάνδαλα δεν φτάνει μία ομιλία για να τα αναφέρει.
«Αφήνοντας το κυπριακό στην άκρη, Αναστασιάδης και Συναγερμός θα επιχειρήσουν να μοσχοπωλήσουν προεκλογικά στο λαό τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και να κομπάζουν ότι πέτυχαν. Σε ποιους όμως απευθύνονται Αναστασιάδης και Συναγερμός;
Στη μεσαία τάξη που διαλύεται; Στους χιλιάδες νέους που έχουν μεταναστεύσει; Στους χιλιάδες νέους επιστήμονες που θέλουν να επιστρέψουν στην Κύπρο να χτίσουν τη ζωή τους, αλλά δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας;
Σε αυτούς που έμειναν πίσω και δουλεύουν για 600 ευρώ το μήνα;
Στους λήπτες του εξευτελιστικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος των 480 ευρώ;
Στους συνταξιούχους, των οποίων τις παροχές μείωσαν κατά 22 εκατομμύρια ευρώ;
Σύμφωνα με στοιχεία από το γενικό λογιστήριο της Δημοκρατίας, οι συνολικές πραγματικές δαπάνες για κοινωνικές παροχές υπέστησαν σημαντική μείωση. Από 1 δισεκατομμύριο περίπου το 2012 έπεσαν στα 790 εκ. το 2014» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Μόλις υφάρπαξε την ψήφο του λαού ο κ. Αναστασιάδης ξέχασε όλα τα δεσμεύομαι. Προεκλογικά έλεγε ότι είχε έτοιμα δύο διακρατικά δάνεια που θα του επέτρεπαν να βελτιώσει το μνημόνιο. Δεσμεύθηκε γραπτώς στους υπαλλήλους των Ημικρατικών ότι δεν θα ιδιωτικοποιούσε τους Οργανισμούς Δημόσιας Ωφελείας. Δεσμεύθηκε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να φέρει αντιλαϊκά μέτρα, ότι οι τράπεζες θα επιμήκυναν την περίοδο αποπληρωμής των δανείων αλλά και ότι θα αναστέλλονταν οι δόσεις όσων ήταν άνεργοι ή δεν είχαν εισόδημα» σημείωσε.

Για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Αναστασιάδη δε μας φτάνει μία ομιλία

«Για τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την αλαζονεία, την ανικανότητα και την προχειρότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού θα χρειαστεί μάλλον να ξαναέρθουμε και αύριο για να τα αναφέρουμε όλα. Δεν μας φτάνει μια ομιλία, δεν μας φτάνει μόνο μια μέρα για να μιλήσουμε γι’ αυτά. Τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού θα μείνουν στην ιστορία, ως η εποχή πρωτοφανών περιστατικών διαφθοράς, συνδιαλλαγής, νεποτισμού και αλαζονείας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, προτού βουλιάξει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στη στασιμότητα, την αναξιοπιστία, την αδικία, την ανισότητα και την απαξίωση των ανθρώπων της. Αυτοί όμως που θα έρθουν πρέπει να είναι νέοι, άφθαρτοι, έντιμοι, ικανοί και καινοτόμοι. Δε μπορεί να είναι ούτε αυτοί που θα έρθουν με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ούτε αυτοί που συνοδεύουν τον Γιώργο Λιλλήκα. Με αυτούς τίποτα δε μπορεί να αλλάξει πραγματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χέρι χέρι με Αβέρωφ ο Νικόλας

Σε ο,τι αφορά τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι στην οικονομία θα βαδίζει χέρι χέρι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, θυμίζοντας την εποχή του μνημονίου.

Χαμένη ψήφος, η ψήφος στον Λιλλήκα

Σε ο,τι αφορά τον Γιώργο Λιλλήκα χαρακτήρισε χαμένη ψήφο, ψήφο στον κ. Λιλλήκα. «Από τον Γιώργο Λιλλήκα τι μπορούμε να περιμένουμε; Τι χειρισμούς θα κάνει στο Κυπριακό; Πριν λίγα χρόνια ήταν υπερασπιστής της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αργότερα μιλούσε για χαλαρή ομοσπονδία και έγραφε αναφορές για λύση δύο κρατών. Σήμερα μιλά κι αυτός για νέα στρατηγική. Αύριο ποιος ξέρει;
Κάποτε υποστήριζε σθεναρά τον μ. Τάσσο Παπαδόπουλο.
Αργότερα μας είπε ότι ο μ. Παπαδόπουλος μας έλεγε ψέματα. Κάποτε ο Γιώργος Λιλλήκας στηριζόταν στον κόσμο της Αριστεράς για να ανέλθει σε αξιώματα. Από τη βουλευτική έδρα μέχρι το Υπουργείο Εξωτερικών. Αργότερα συγχρωτιζόταν με ακροδεξιά στοιχεία και πλειοδοτούσε στον απορριπτισμό. Σήμερα διεκδικεί τις εκλογές δίχως να έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας. Κάθε ψήφος στον κ. Λιλλήκα είναι χαμένη στη μάχη να απαλλαγούμε από τον κ. Αναστασιάδη» σημείωσε.

Μαλάς και τα περί υποψηφιότητας ήττας

Ο κ. Κυπριανού μίλησε και για τους χαρακτηρισμούς ότι η επιλογή Μαλά είναι «επιλογή ήττας».
«Πρός τι ο πόνος και ο σπαραγμός τους ; Είναι υποψηφιότητα νίκης ο κ. Αναστασιάδης που εξαπάτησε τον κυπριακό λαό και κούρεψε τις ελπίδες του κόσμου για καλύτερο αύριο; Είναι εναλλακτική υποψηφιότητα νίκης ο κ. Παπαδόπουλος με τίς ανεδαφικές του θέσεις, τίς απορριπτικές του τοποθετήσεις και τις επικίνδυνες απόψεις του και για το κυπριακό και για την κοινωνία; Είναι υποψηφιότητα νίκης ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος δημιούργησε δικό του κόμμα για να διεκδικήσει την εξουσία χωρίς να έχει κάτι νέο να πει επί της ουσίας και χωρίς να συγκεντρώνει καμία προϋπόθεση επιτυχίας;» διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού.
Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη σχέση ΑΚΕΛ-Μαλά. «Ειπώθηκε και το άλλο πονηρό: ότι δήθεν, αν εκλεγεί ο Μαλάς, θα χρειάζεται την έγκριση του ΑΚΕΛ για να κυβερνήσει. Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τη συνεργασία του με το ΑΚΕΛ ο Σταύρος Μαλάς φύλαξε την ανεξαρτησία του ως κόρη οφθαλμού. Τώρα θα την απεμπολήσει για να κηδεμονευτεί από το ΑΚΕΛ; Διερωτάται κανείς αν με αυτά τα παιδαριώδη και τα ευτράπελα θα κυλήσει η προεκλογική περίοδος» ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας πως ο «Σταύρος Μαλάς δεν θα ακυρώσει τον εαυτό του. Ούτε το ΑΚΕΛ θα ακυρώσει τον εαυτό του».

Οφείλουν ένα συγγνώμη στο ΑΚΕΛ

Κατά την ομιλία του ο κ. Κυπριανού μίλησε και για τις τελευταίες επισημάνσεις Νικόλα Παπαδόπουλου προς τον κόσμο του ΑΚΕΛ για τους κοινούς αγώνες. «Άκουσα πρόσφατα τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο να απευθύνεται στον κόσμο του ΑΚΕΛ και να του θυμίζει τους αγώνες που έδωσε τάχα μαζί του. Σε ένα πράγμα έχει δίκαιο. Ο κόσμος του ΑΚΕΛ σήκωσε στην πλάτη του μεγάλους στόχους του κυπριακού λαού, εκλογικούς και άλλους, και τους πέτυχε. Αυτό το γνωρίζει καλά ο κ. Παπαδόπουλος αλλά και άλλοι και γι’ αυτό και οφείλουν μια ειλικρινή συγνώμη στον κόσμο του ΑΚΕΛ για τον τρόπο με τον οποίο του συμπεριφέρθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθούν να του συμπεριφέρονται και σήμερα. Αντί να απολογηθούν γι’ αυτό, θεωρούν ότι τους χρωστάμε και την ψήφο μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να συσπειρωθεί το ΑΚΕΛ

Καταλήγοντας, ο γ.γ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον κόσμο του κόμματος να συσπειρωθεί με την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά καθιστώντας την υποψηφιότητα νίκης. «Ο κόσμος του ΑΚΕΛ, ο απλός εργαζόμενος, ο οικοδόμος, ο εργάτης, ο δάσκαλος, ο αγρότης, η πωλήτρια, η συνταξιούχα, η οικοκυρά, ο φοιτητής, ο άνεργος, ο αυτοεργοδοτούμενος, ο επιστήμονας, όλος αυτός ο κόσμος, ο κόσμος του ΑΚΕΛ ξέρει να αγωνίζεται, να οργανώνεται, να παλεύει και να κερδίζει για το καλό του τόπου, για το καλό του Ανθρώπου. Είναι όλος αυτός ο κόσμος λοιπόν που θα κάνει την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, υποψηφιότητα νίκης! Αυτό φοβούνται οι αντίπαλοι μας. Σε αυτό προσδοκεί πολύς κόσμος. Ο κάθε ΑΚΕΛικός, ο κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος μπορεί, πρέπει και αξίζει να δώσει αυτή τη μάχη με όλη του τη δύναμη» κατέληξε ο κ. Κυπριανού καλώντας το ΑΚΕΛ να δώσει ενωμένο τη μάχη για την αληθινή αλλαγή.

Επικυρώνει και επίσημα Μαλά το ΑΚΕΛ

Η Κεντρική Επιτροπή εισηγήθηκε, οι Κομματικές Ομάδες Βάσης μίλησαν και ενέκριναν τον Σταύρο Μαλά με ένα ποσοστό της τάξεως του 97% και σήμερα το παγκύπριο συνέδριο, θα κληθεί να επικυρώσει και επίσημα την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά.

Το Παγκύπριο Συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα στις 10 και θα συμμετέχουν περίπου 1300 σύνεδροι, οι οποίοι σε μυστική ψηφοφορία θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής για στήριξη στον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Μαλά.

Θα προηγηθεί βεβαίως ομιλία του γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα καταδείξει και το προεκλογικό αφήγημα με το οποίο μπαίνει το ΑΚΕΛ στην προεκλογική μάχη.

Υπενθυμίζεται, πως στις κομματικές ομάδες βάσης, ο κ. Μαλάς είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το 97% της αποδοχής της βάσης. Ένα ποσοστό ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, χωρίς ωστόσο να μην προβληματίζει ο παράγοντας της χαμηλής προσέλευσης μελών στις συζητήσεις αλλά και η απουσία εναλλακτικής.

Πέραν όμως του κ. Μαλά, η βάση είχε την ευκαιρία να συζητήσει μία σωρεία προβλημάτων και να επικρίνει την Εζεκία Παπαϊωάννου για μία σειρά λανθασμένων επιλογών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X