ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άντρος Κυπριανού: «Επικίνδυνη και ανησυχητική η δήλωση Αναστασιάδη για την ΑΟΖ»

«Υπήρξε ένας στυγνός καπιταλιστής που προεκλογικά μεταμφιέστηκε σε Άγιο Βασίλη που μοιράζει δώρα»

Επικίνδυνη και ανησυχητική αναφορικά με τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, χαρακτήρισε τη χθεσινή δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη για την κυπριακή ΑΟΖ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ. Τόνισε ότι μία είναι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως το μόνο που εκκρεμεί είναι η συμφωνία για οριοθέτησή της με την Τουρκία.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ άσκησε παράλληλα κριτική στον Πρόεδρο για την οικονομία, λέγοντας ότι τα τέσσερα χρόνια της θητείας του υπήρξε ένας στυγνός καπιταλιστής που προεκλογικά μεταμφιέστηκε σε Άγιο Βασίλη που μοιράζει δώρα και επέκρινε ταυτόχρονα τον Νικόλα Παπαδόπουλου για συστράτευση με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών. Στάθηκε παράλληλα στην υποψηφιότητα Μαλά, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικό με ήθος και καθαρά χέρια.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου καλλιεργήθηκαν πάρα πολλές προσδοκίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΔΗΣΥ αναφορικά με τη λύση στο Κυπριακό, που στο τέλος με τις παλινδρομήσεις, τις αντιφάσεις, την ασυνέπεια και την αναποφασιστικότητα του Προέδρου, που τελικά κατέληξαν όλα μαζί σε αναξιοπιστία, όχι απλά λύθηκε το Κυπριακό, αλλά δεν έγινε κατορθωτό να στριμωχτεί η Τουρκία στη γωνιά για τις αδιάλλακτες θέσεις που διαχρονικά υποστηρίζει αναφορικά με τη λύση στο Κυπριακό.

Το 2017, συνέχισε, ήταν μια χρονιά μεγάλων αντιφάσεων από την πλευρά του Προέδρου και της Κυβέρνησης, για να προσθέσει ότι στο Κραν Μοντάνα ο Νίκος Αναστασιάδης δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Είχαμε ως δεδομένη τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ελλάδας, τη δική μας, ακόμα και της Βρετανίας ότι το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων δεν μπορούσε να συνεχίσει, ότι θα έπρεπε να καταργηθούν οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα από την πρώτη στιγμή. Δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ομογνωμία, ούτε καν να στριμώξουμε την Τουρκία. Η έκθεση του ΓΓ ήταν σαφής. Επέρριπτε ευθύνες για την απώλεια αυτής της ιστορικής ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και αντιμετώπιζε θετικά τη στάση της Τουρκίας και των υπολοίπων εγγυητριών δυνάμεων στο Κραν Μοντάνα» είπε ο κ. Κυπριανού.

Άσκησε κριτική στον Πρόεδρο λέγοντας ότι έθεσε για ακόμα μια φορά τις προσωπικές του φιλοδοξίες και τα συμφέροντα της παράταξης του πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου και ιδιαίτερα των μελλοντικών γενεών και ξεκίνησε να μεταμφιέζεται σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει όσους δυνητικά θα μπορούσαν να τον στηρίξουν, "καταπίνοντας με τη μεγαλύτερη ευκολία" ακραίες θέσεις που διατυπώνονται από τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους.

«Περιμένουμε να ακούσουμε μια αποφασιστική καταγγελία τέτοιων προσεγγίσεων από τον Πρόεδρο και επιμονή στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού», είπε, συμπληρώνοντας ότι «φτάσαμε χθες στο εξής αμίμητο: ο Πρόεδρος να αναγνωρίζει ξεχωριστή οντότητα στα κατεχόμενα και να της αναγνωρίζει και δική της ΑΟΖ, στην οποία η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει φτάνει να μην ενοχλεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και διερωτάται κάποιος: Πού τελειώνει η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια είναι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι πολλές, και το μόνο που εκκρεμεί είναι η συμφωνία για οριοθέτηση με την Τουρκία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι επιχειρείται σήμερα να περάσει το μήνυμα ότι ήταν φραστικό ολίσθημα και διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε αμέσως διόρθωση αν ήταν όντως έτσι. «Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η τοποθέτηση και πολύ ανησυχητική για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού», ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι με τη στάση του ο Πρόεδρος δίνει μεγαλύτερη υπόσταση στις πιο ακραίες αντιλήψεις που επικρατούν και στις δύο κοινότητες και ταυτόχρονα αφήνει έδαφος για να προτάσσονται ιδέες όπως είναι η νέα στρατηγική, «που δεν αποτελεί παρά αναμάσημα παλιών ιδεών συραμμένων σε ένα ενιαίο κείμενο. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν οικτρά αυτές οι προσεγγίσεις και κάθε φορά ζημιωμένη έβγαινε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό πολύ φοβούμαι ότι θα συμβεί και τώρα εάν παρ’ ελπίδα επιχειρηθεί η εφαρμογή της λεγόμενης νέας στρατηγικής. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν πρόκειται ποτέ να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και θα διολισθαίνουμε συνεχώς προς την κατεύθυνση της διχοτόμησης η οποία για μας είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, δεν είναι ακίνδυνη όπως για κάποιους άλλους».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως με τις αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του Γιούρογκρουπ του 2013 έπιασε πάτο και φυσιολογικά σε κάποια στιγμή θα ξεκινούσε μια αντίστροφη πορεία. Η στυγνή πραγματικότητα, σημείωσε, είναι ότι το 10 τοις εκατόν του κυπριακού λαού είδε τα εισοδήματα του τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται και το 90 τοις εκατό είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται κατά μέσο όρο 8 τοις εκατό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση των εισοδημάτων πλησιάζει το 40 τοις εκατόν. «Είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση του χάσματος μεταξύ των λίγων και εκλεκτών και όλων των υπολοίπων στην ΕΕ. Πήγαμε διαβάθμιση σε τομείς ζωτικής σημασίας για το επίπεδο ζωής του ανθρώπου. Είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία» είπε και πρόσθεσε ότι χαμηλότερες από τον μέσο όρο είναι και οι δαπάνες στην κοινωνική δικαιοσύνη, τους συνταξιούχους και τα άτομα με αναπηρίες.

Για τέσσερα χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ένας στυγνός καπιταλιστής που μεταμφιέστηκε προεκλογικά σε Αγιο Βασίλη που μοιράζει δώρα, είπε ο Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος συστρατεύθηκε μαζί του στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών. Υπογράμμισε δε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να τινάξει εκ νέου την οικονομία στον αέρα. «Ηδη έχουν αρχίσει οι τράπεζες να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε οργανισμούς που το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η κοινωνική συνοχή και το πρώτο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Και όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ που υπερψήφισαν τις νομοθεσίες» είπε.

Πρόσθεσε ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη «τα σκάνδαλα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια» και η Κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να συγκρουστεί με ανεξάρτητους θεσμούς στις περιπτώσεις που θίγονταν δικοί της άνθρωποι.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Μαλά είπε ότι συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά, με πολύ διαφορετικό ήθος από τους υπόλοιπους υποψηφίους, με καθαρά χέρια και με πολιτικές θέσεις που στοχεύουν στο να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών, ενώ στο Κυπριακό στηρίζει με συνέπεια τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και έχει δηλώσει ότι από την πρώτη στιγμή της εκλογής του θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη σε μια προσπάθεια να επαναρχίσει η διαδικασία. Λόγω του ότι έχει καθαρά χέρια, έχει την αποφασιστικότητα και ικανότητα να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και τα κατεστημένα και δεν πρόκειται να χαϊδέψει τα αυτιά του κυπριακού λαού λέγοντας και δίνοντας υποσχέσεις τις οποίες δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X