ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Άντρος για «NATOϊκή Λύση»: «Πυροβολεί» και αποκαλύπτει παρασκήνιο

Τουρκική βάση στα κατεχόμενα και... αντίστοιχη στις ελεύθερες περιοχές

Με τη φημολογία περί λύσης δύο κρατών και συνομοσπονδίας να εντείνεται, αλλά και μπροστά στη συζήτηση που καλλιεργείται τελευταίως περί νατοϊκής λύσης ο Άντρος Κυπριανού επέλεξε να ανοίξει τα χαρτιά του γύρω από το παρασκήνιο των τελευταίων χρόνων στο κυπριακό και να ενημερώσει τη βάση του. Σε ανοικτή συγκέντρωση στη Λευκωσία που στόχο είχε την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο κυπριακό μίλησε για τις παρασκηνιακές συζητήσεις για λύση δύο κρατών που καλλιεργείται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και για τη βολιδοσκόπηση που είχε στέλεχος του κόμματος περί εμπλοκής ΝΑΤΟ στην λύση του κυπριακού.


Κατεχόμενα: Χοντρή απάτη Τουρκοκύπριου εις βάρος Ελληνοκυπρίων


ΝΑΤΟϊκή λύση στο επίκεντρο των εγγυητριών δυνάμεων

Η υπόθεση του ΝΑΤΟ είναι συγκεκριμένη και ευσταθεί ανέφερε κατά την τοποθέτησή του αποκαλύπτοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης βολιδοσκόπησε ανεπίσημα στέλεχος του κόμματος αν πρόκειται να δεχτούν μία λύση με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Όπως ενημέρωσε το κοινό ο Άντρος Κυπριανού η συζήτηση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ έγινε σε συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό.


Δένεια: Στην παρουσία Τούρκων στρατιωτών, αποχώρησαν Ε/κ γεωργοί


Τουρκική βάση στα κατεχόμενα… αντίστοιχη στις ελεύθερες περιοχές

Όπως είπε συζητείται ακόμα ένα σενάριο για το οποίο δεν είναι βεβαίως σίγουρος, για τουρκική βάση στα κατεχόμενα και αντίστοιχη βάση από ένα μεγάλο κράτος στις ελεύθερες περιοχές ούτως ώστε να εγγυάται την ασφάλεια των Ε/κ. Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση που γίνεται γύρω από το ΝΑΤΟ, είναι και μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να εκθέσει το ΑΚΕΛ, καθώς το κόμμα έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί μία ΝΑΤΟϊκή λύση.

Μάλιστα, αναφορικά με την εμπλοκή ΝΑΤΟ, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε πώς γίνεται όλο αυτό τον καιρό να δίδουμε έμφαση στην κατάργηση των εγγυήσεων πλέον να συζητείται σενάριο εγγυήσεων υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ.


Ερευνητική: «Τι διαφήμιζε η ΣΚΤ; Ότι θα έκλεινε;»


Τα δύο κράτη και η εκμυστήρευσή του σε πολιτικό αρχηγό

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ μίλησε και για τη φημολογία των δύο κρατών. Όπως εξήγησε, το κόμμα άκουσε για πρώτη φορά για την ιδέα περί λύσης δύο κρατών αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές. Όπως είπε του το αναφέρουν πλέον διάφορες πηγές, ξένοι πρέσβεις και ξένοι αξιωματούχοι, είδηση άλλωστε που αποκάλυψε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ».
Αίσθηση βεβαίως προκάλεσε το γεγονός ότι κατά την ενημέρωσή του προς τη βάση του κόμματος ανέφερε ότι πολιτικός αρχηγός του είπε, πως πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης του παρουσίασε κατ ιδίαν το σχέδιό του για συνομοσπονδία.

Οι ξένοι που τον επηρεάζουν…

Κληθείς να απαντήσει για ποιο λόγο τα κάνει όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Άντρος Κυπριανού απάντησε πως ακούγονται πολλά αλλά δε μπορεί να είναι σίγουρος. Εντός των πολλών που ακούγονται όπως είπε είναι και το ότι ξένοι φέρεται να τον έχουν πείσει να κρατηθεί στην εν λόγω γραμμή και του υποσχέθηκαν ότι θα ισχυροποιηθεί και πως θα τον βοηθήσουν. Πάντως δεδομένης και της αποκάλυψης που έκανε ο Άντρος Κυπριανού το πρωί στο ραδιόφωνο του Πολίτη και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ηλιάδη για πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιρροή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τη στάση της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού φέρεται να μιλούσε για το Ισραήλ.

Άλλαξε από το Μον Πελεράν

Πάντως, ο Άντρος Κυπριανού εξήγησε πως οι ανησυχίες του κόμματος για αλλαγή πλεύσης του Νίκου Αναστασιάδη ξεκίνησαν επί Μον Πελεράν όταν ο Πρόεδρος έφυγε από τη διάσκεψη λέγοντας στον Μουσταφά Ακιντζί πως ο γ.γ του ΑΚΕΛ ζήτησε ενημέρωση για το θέμα. Κάτι για το οποίο, όπως είπε ο κ. Κυπριανού δεν είχε ιδέα, όπως δεν είχε ιδέα ούτε για το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου. Ο κ. Κυπριανού δεν άφησε στο απυρόβλητο τον ΔΗΣΥ, σημειώνοντας πως επί ενωτικού δημοψηφίσματος, το ΑΚΕΛ έκανε την υπέρβαση να στηρίξει την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ –εάν και διαφωνούσε επί της ουσίας- αλλά ο Πρόεδρος ανέπεμψε την πρόταση νόμου για να συντηρήσει όπως είπε το πρόβλημα.

Θυμωμένα τα Ηνωμένα Έθνη

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν και για τα όσα διαμείφθηκαν στο Κραν Μοντανά. Τα Ηνωμένα Έθνη ήταν εξαιρετικά θυμωμένα όπως είπε με τον Νίκο Αναστασιάδη εξαιτίας συγκεκριμένων περιστατικών που δεν ήταν καθόλου κολακευτικά για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως γίνονται πολλές πιέσεις από όλες τις πλευρές για να προχωρήσουν τα πράγματα μέχρι και τα Χριστούγεννα, ενώ μιλώντας για τους όρους αναφοράς σημείωσε πως ο Πρόεδρος φέρεται να μην ξέρει που μπλέκει. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει εξηγήσει ακόμα την θέση του για τη χαλαρή ομοσπονδία ούτε στο ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο.

Πηγή: Η Καθημερινή / της Μαρίνας Οικονομίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X