ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος - Εξηγεί τι είναι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Διάσκεψη τύπου θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Την πρότασή του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία αναμένεται να αναλύσει μέσω διάσκεψης τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το απόγευμα της Τρίτης, χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις και ανατροπές. Η διάσκεψη τύπου γίνεται σε μία περίοδο που πέραν της πρότασης για χαλαρή ομοσπονδία που έθεσε ο Πρόεδρος πριν από ένα περίπου μήνα στο τραπέζι του εθνικού συμβουλίου, εντείνεται παράλληλα και η φημολογία για φλερτ του Προέδρου Αναστασιάδη με τη λύση δύο κρατών αλλά και την συνομοσπονδία. Φημολογία που ο ίδιος δεν έχει επί του παρόντος διαψεύσει παρά τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων. Γίνεται και σε μία περίοδο που ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαφοροποιείται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τον τελευταίο να μην κρύβει την ενόχλησή του στον περίγυρό του.

Η διάσκεψη τύπου θα γινόταν αρχικά στις 12.30 το μεσημέρι, ωστόσο για λόγους καλύτερου συντονισμού μεταφέρθηκε στις 19.30 το απόγευμα. Όπως επισημαίνουν κύκλοι του Προεδρικού, στην εισαγωγική του ομιλία, θα εξηγήσει τι προνοεί η πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και τους λόγους που ανοίγει τώρα το εν λόγω ζήτημα. Μάλιστα, έχει ήδη ζητηθεί από τους δημοσιογράφους που θα παρευρεθούν να περιορίσουν τις ερωτήσεις τους γύρω από την πρότασή του και να μην βγουν εκτός πλαισίου.

Ανάλυση της πρότασης

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναπτύξει την πρότασή του για τη χαλαρή ομοσπονδία εξηγώντας ότι όσες περισσότερες λειτουργίες του κράτους μεταφερθούν στις πολιτείες, τόσο πιο αυτόνομες θα είναι οι πολιτείες για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Όπως άλλωστε ανέφερε και στο παρελθόν εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι τριβές που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μία πρόταση συνεπώς που σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη εμπεριέχει περισσότερη αυτονόμηση στις Πολιτείες και θα δώσει την δυνατότητα στους Τουρκοκυπρίους να αναθεωρήσουν τη θέση περί θετικής ψήφου σε κάθε απόφαση. Αναμένεται να διατηρηθεί ωστόσο η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων στο υπουργικό συμβούλιο και σε άλλα σώματα. Αυτό άλλωστε ανέλυσε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να υπογραμμίσει πως όπως το ζήτημα της ασφάλειας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, το ίδιο σημαντικό για την ε/κ πλευρά είναι και η λειτουργικότητα του κράτους. Το αν θα εξηγήσει για ποιο λόγο ανοίγει τώρα, τη στιγμή που σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες η ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία και η αποτελεσματική συμμετοχή ήταν ένα θέμα που πρακτικά έκλεισε είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως η διάσκεψη Αναστασιάδη γίνεται σε μία περίοδο που οι χειρισμοί του δεν τυγχάνουν της πλήρους στήριξης της κοινής γνώμης. Ενδεικτικό ότι τάση έρευνας που έκανε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research δείχνει πως μία σημαντική μερίδα των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένη με τους χειρισμούς του στο κυπριακό. Συγκεκριμένα, το 24% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο, ενώ το 43% λίγο ικανοποιημένο. Μόλις το 27% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο και 4% πολύ ικανοποιημένο.

Τα μηνύματα

Πέραν της επεξήγησης της χαλαρής ομοσπονδίας, το μήνυμα που θέλει να περάσει παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη διάσκεψη όπως λένε κυβερνητικές πηγές είναι ότι η ε/κ πλευρά δείχνει πολιτική βούληση για επανέναρξη του διαλόγου. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για έλλειψη βούλησης, με τα πυρά να επικεντρώνονται στο ΑΚΕΛ. Αν θα υπάρξει το όποιο μήνυμα προειδοποίησης προς τον ΔΗΣΥ, είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Τον ενόχλησε ο Μαρκίδης

Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα η Πινδάρου φαίνεται να διαφοροποιείται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το πιο ενδεικτικό ήταν η ημερίδα ενημέρωσης για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με ομιλητή τον Αλέκο Μαρκίδη. Κίνηση που ενόχλησε τον Νίκο Αναστασιάδη, ιδιαίτερα με την αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι αποτελεί ένα από τα πρόσωπα της κληριδικής σχολής. Ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα στην Πινδάρου, πως αν ο Αλέκος Μαρκίδης ήθελε να βοηθήσει στις συνομιλίες θα μπορούσε να συνεχίσει να αποτελεί μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και να μην είχε αρνηθεί την μετάβασή του στο Κραν Μοντανά.

Υπάρχει θέμα

Πέραν όμως του Αλέκου Μαρκίδη, στο Προεδρικό παραδέχονται πως υπάρχει ζήτημα μεταξύ κυβέρνησης και Πινδάρου, ιδιαίτερα με τις δηλώσεις και τα μηνύματα που στέλνει ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Απαρατήρητο δεν πέρασε βεβαίως και το γεγονός ότι στο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη, η κόρη του Καίτη Κληρίδου επέλεξε για ομιλητή του επιμνημόσυνου λόγου τον Μιχάλη Παπαπέτρου και όχι κάποιον από τις τάξεις της Δεξιάς. Μέχρι που θα φτάσει η φερόμενη κρίση, είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Της Μαρίνας Οικονομίδου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X