ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανοίγει πόρτες ο Χριστοδουλίδης

«Θετικά βλέπει η Λευκωσία τη διερεύνηση προοπτικών επανέναρξης διαλόγου από έναν απεσταλμένο του ΓΓ ΟΗΕ»

Θετικά βλέπει η Λευκωσία το ενδεχόμενο διορισμού ενός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος να διερευνήσει με επισκέψεις του σε Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και ΕΕ τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προσανατολίζεται στο να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να ανιχνεύσει τις προθέσεις για επενέναρξη των συνομιλιών, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι να διοριστεί κάποιος από πλευράς του ΓΓ, δεν θα έλεγα διορισμός, αλλά να σταλεί κάποιος στην Κύπρο, ένας απεσταλμένος – και όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στη Βρετανία, στην ΕΕ - για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου».

Πρόσθεσε πως «όλοι αντιλαμβάνονται ότι με το σκηνικό ως έχει αυτή τη στιγμή δεν στέλνονται μηνύματα θετικά για επανέναρξη των συνομιλιών. Παρόλα αυτά", υπογράμμισε, "εμείς δεν επαναπαυόμαστε από το γεγονός ότι φαίνεται όλοι να αντιλαμβάνονται ότι στην Τουρκία οφείλεται η μη επανέναρξη των συνομιλιών. Το ζητούμενο για εμάς είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες να δούμε πώς μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος που έχει πραγματικές θετικής κατάληξης", επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως "αυτή μας τη θέση, η οποία εκτιμάται σε διεθνές επίπεδο, και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, την έχουμε διαβιβάσει κατ’ επανάληψη στον ΓΓ".

Ερωτηθείς αν ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απάντησε στην πρόσκληση για δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να γίνει μια τέτοιου είδους συνάντηση, αλλά η αντίδραση είναι ότι δεν είναι της παρούσης».

‘Αρα, πρόσθεσε, εναπόκειται στον κ. Ακιντζί κατά πόσον θα γίνει αυτή η συνάντηση ή όχι.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη, πέραν της συμβολικής σημασίας και ιδιαίτερα ουσιαστική, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά γενικότερα και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

"‘Εγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα. Είναι σημαντικό όσον αφορά το Κυπριακό ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση όσον αφορά το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν θεωρούμε, και θέλω να το καταστήσω ακόμα μια φορά ξεκάθαρο, ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού", υπογράμμισε.

Είναι για αυτό τον λόγο, ανέφερε, "που πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών, και εναπόκειται σχεδόν αποκλειστικά στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία, αν θα οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα".

Είπε ακόμη πως έγινε συζήτηση σε σχέση με το χρονικό ορόσημο που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μαρτίου, και πρόσθεσε πως "γίνονται ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, και προς διάφορες κατευθύνσεις, τόσο από την ελληνική Κυβέρνηση όσο και από εμάς, έτσι ώστε να δούμε πώς εξυπηρετούνται καλύτερα οι στόχοι που έχουν τεθεί".

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως «δημιουργείται ένα σκηνικό πολέμου στην κυπριακή ΑΟΖ από τουρκικά αλλά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Με όλο τον σεβασμό προς το έργο που έχετε να επιτελέσετε, θα ζητήσω από όλους δημόσια, και αυτή είναι μια παράκληση από μέρους της Κυβέρνησης, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όχι από κυπριακά μέσα, και δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση στην κατάσταση πραγμάτων».

Πρόσθεσε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και «να σεβόμαστε και τον κόσμο που μας παρακολουθεί, που μας ακούει, που μέσω εσάς ενημερώνετε για τις εξελίξεις».

«Δεν πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να δημιουργηθεί σκηνικό, το οποίο από τη μια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και από την άλλη, ενδεχομένως, να επιχειρεί να δημιουργήσει κάποια δεδομένα, να εξυπηρετήσει κάποιες σκοπιμότητες", επεσήμανε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συνέστησε πάνω από όλα σοβαρότητα και στο θέμα της ενημέρωσης και στο θέμα της αντίδρασης.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X