ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναστασιάδης: Πολιτική βούληση και ειλικρίνεια χρειάζεται στο Κυπριακό

Δεν μπορεί να τίθενται χρονοδιαγράμματα

Δεν μπορεί να τίθενται χρονοδιαγράμματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά εκείνο που πρέπει να υπάρξει είναι πολιτική βούληση και ειλικρίνεια στις προθέσεις, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για επανεκλογή, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε την τ/κ συνοικία και δύο προσφυγικούς συνοικισμούς στη Λάρνακα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον συμφωνεί ή διαφωνεί με τις θέσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί περί χρονοδιαγραμμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πιστεύει πως θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών, «αν και εφόσον τηρηθούν οι όροι, που δεν είναι άλλοι από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και το πλαίσιο όπως έχει καθοριστεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, συνέχισε, «παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε υπέρ ενός επ’ αόριστο κύκλου συνομιλιών παρά ταύτα δεν μπορεί να τίθενται χρονοδιαγράμματα που θα οδηγούν οπωσδήποτε μέσα από τη μέχρι σήμερα στάση της τουρκικής και τ/κ πλευράς σε οριστικό ναυάγιο. Πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να υπάρξει, όχι χρονοδιαγράμματα, πολιτική βούληση και ειλικρίνεια στις προθέσεις και σεβασμός σε όσα έχω πει».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις από τ/κ πλευράς περί αλλαγής της διαδικασίας των συνομιλιών αλλά και σε δηλώσεις του Ναμί ότι στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να ξέρουν τι θα γίνει με το δικό τους «κράτος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν έχει υπόψη του τι εννοούν και ότι εκείνο που ο ίδιος γνωρίζει «είναι ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, είναι μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και συνεπώς δεν μπορεί η μια πλευρά να καθορίζει τους όρους εν αγνοία της άλλης».

Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε και στις κατηγορίες περί καθυστερημένης εφαρμογής του ΓεΣΥ και παλινδρομήσεις μεταξύ μονοασφαλιστικού και πολυασφαλιστικού, δηλώνοντας πως «αυτοί που μας κατηγορούν προηγήθηκαν στη διακυβέρνηση του τόπου με ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2001» και σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις, ακόμα αλλάζοντας και την τοποθέτηση για πολυασφαλιστικό, προκειμένου να βρούμε κοινή βάση έτσι ώστε να προσφέρουμε στον κυπριακό λαό ένα ΓεΣΥ που έλειπε».

Συνεχίζοντας είπε πως αυτοί που τον κρίνουν «θα έπρεπε να αναλογιστούν ότι έκαμαν μια δεκαετία συνεργαζόμενοι στη διακυβέρνηση του τόπου και ξέχασαν ότι υπήρχε ο νόμος περί ΓεΣΥ. Σήμερα, σαν αποτέλεσμα βεβαίως της συνεργασίας του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, το ΓεΣΥ με χρονοδιαγράμματα όχι μόνο έχει υιοθετηθεί αλλά και σταδιακά εφαρμόζεται μέσα από τον διάλογο και θα εφαρμοστεί όπως έχει καθοριστεί. Μέσα στον Ιούνιο του 2019, αν δεν με απατά η μνήμη μου, αλλά υπάρχουν τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία οριστικά θα εφαρμοστούν», είπε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή όπως εμφανίζονται στον Τύπο ότι δηλαδή στο θέμα της διαγραφής των χρεών των Σωματείων υπήρξε παρανομία γι’ αυτό και ζητείται η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως τον λόγο τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας.

«Ο Γενικός Ελεγκτής βεβαίως μπορεί να κάνει τις παρατηρήσεις του, αλλά αυτός που αποφαίνεται περί της νομιμότητας ή της παρανομίας καθ΄ ύλην αρμόδιος που θα πρέπει σεβόμενοι τους θεσμούς όλοι να τον σεβαστούμε, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X