ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναστασιάδης: Απόλυτη σύμπνοια και κοινή γραμμή με την Ελλάδα

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος για τη λύση του Κυπριακού

Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και κοινή γραμμή με την ελληνική Κυβέρνηση για τη λύση του Κυπριακού η οποία θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε κατά τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στον περιβάλλοντα χώρο της πατρικής του οικίας στο Παλαιχώρι τα οποία έκανε μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Προηγήθηκε το Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα, 60 χρόνια μετά τη θυσία του στο κρησφύγετο του Δικώμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο αγώνας για λύση του Κυπριακού, για 44 τώρα χρόνια δεν έχει ακόμη δικαιωθεί, επιτάσσοντας σε εμάς το ελάχιστο προς την πατρίδα χρέος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση, «για την απόλυτη συμφωνία και κοινή γραμμή που τηρούμε τόσο με τον ίδιο τον Πρόεδρο αλλά και με την Κυβέρνηση της Ελλάδας».

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβαίωσε «πως αυτή τη γραμμή θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους γιατί αυτό είναι που δίδαξε που καθόρισε με την πορεία, τη θυσία, την παρουσία του ο μεγάλος ήρωας του οποίου την προτομή αποκαλύπτουμε μαζί με τον φίλτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στον τιμώμενο ήρωα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Κυριάκος Μάτσης ως γνήσιος ιδεολόγος και μάχιμος στοχαστής, συνέδεσε την ελευθερία του τόπου όχι μόνο με τη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και το βαθύτερο νόημα της οικουμενικής ελευθερίας, αναλώνοντας εαυτόν μέσα από την πορεία που ακολούθησε και τη δράση που ανέπτυξε στην παραδειγματική υπηρεσία και υπεράσπιση των πανανθρώπινων οικουμενικών αξιών και ιδανικών.

Πρόσθεσε πως η αταλάντευτη πίστη και η απαρασάλευτη προσήλωσή του στα δίκαια αυτά, δεν επέτρεψαν μετέπειτα στο πνεύμα του να εκπέσει μπροστά στα φρικτά βασανιστήρια των Άγγλων, στα οποία, παραμένοντας αλύγιστος, απέδειξε το ήθος και το μεγαλείο της προσωπικότητας του, προσθέτοντας υπέρτατη αξία στο ήθος όταν απέρριπτε την πρόταση για να προδώσει ή να παραδώσει τον Διγενή λέγοντας «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής».

Αφού ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μάτσης με την ίδια πίστη και προσήλωση, αρνούμενος την υποταγή και την εθνική ταπείνωση, υπεραμύνθηκε, των οικουμενικών αξιών της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης, διατρανώνοντας τη βούληση του να αντιταχθεί με σθένος σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και καταπίεσης, σημείωσε ότι αυτή η στάση και το ανυπολόγιστης αξίας μέγεθος της προσφοράς του που υπερβαίνει τα στενά όρια της μικρής πατρίδας μας, που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, διδάσκοντας, εμπνέοντας και παραδειγματίζοντας τις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών.

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μάτση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων ότι ο ήρωας σε έναν από τον αθησαύριστο πλούτο των ιδιόγραφων κειμένων του ανέφερε: «Να γιατί δεν νοιάζομαι αν τη γη αυτή τη ζουν Τούρκοι ή Έλληνες, Εβραίοι… Εκείνο που έχει αξία, είναι να τη ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους και να περπατούν πάνω της ελεύθεροι, διαφεντευτές της, κυρίαρχοι της. Ν’ αναπνέουν περήφανοι τον αέρα της που να ‘ναι αέρας δροσιάς, ομορφιάς, λεβεντοσύνης, Όχι πνίχτης».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X