ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναμένουμε έγκριση για πλωτή πλατφόρμα φυσικού αερίου στο Βασιλικό

Έγινε ήδη η μελέτη

Την έγκριση της ΕΕ για χρηματοδότηση έργου στο Βασιλικό για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, με τη χρήση πλωτής πλατφόρμας, αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές.

Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι πλέον η μόνιμη έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς από το 2019 - 2020, έτσι ώστε να υποστηριχθεί και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη γίνει μελέτη η οποία κατέδειξε ότι η βέλτιστη λύση θα είναι η πλωτή μονάδα. Με την έγκριση, όπως αναμένεται, της χρηματοδότησης του έργου, διαδικασία για την οποία απαιτούνται κάποιοι μήνες, αναμένεται να προχωρήσει και η ΔΕΦΑ με διαδικασία προσφορών για εξεύρεση προμηθευτή.

Όπως πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, η διαδικασία αυτή θα προωθηθεί παράλληλα και ανεξάρτητα με τις προσπάθειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Δηλαδή, στόχος είναι, όπως αναφέρθηκε, η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει ασφάλεια εφοδιασμού, ακόμη και σε περίπτωση που μελλοντικά υπάρξει κάποια διακοπή από τα δικά της αποθέματα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται και η οποία φαίνεται να αποδίδει καρπούς, είναι να γίνει κατανοητό σε ευρωπαϊκούς κύκλους ότι η Κύπρος είναι μια περίπτωση μοναδική σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συνδεσιμότητας της ηλεκτρικής αγοράς της με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Προς αυτό προτάσσονται παράγοντες όπως το γεγονός ότι είναι το μοναδικό κράτος-μέλος, το οποίο είναι απομονωμένο, είναι νησί και έχει άλλες συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες όπως το γεγονός ότι έχει αναπτυγμένο σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό της προϊόν σε συσχέτιση με το έντονο στοιχείο της εποχικότητας και τις μεγάλες ηλεκτροδοτικές ανάγκες που προκύπτουν. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να αναγνωριστεί το γεγονός ότι η Κύπρος είναι "sui generis" περίπτωση και να υποβοηθηθεί για να έχει μια μετάβαση αναλογική των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στο νησί.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X