ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αναμένει πολιτική βούληση ο Πρόεδρος

Για επανέναρξη διαπραγματεύσεων εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα καταθέσει στο δείπνο της 16ης Απριλίου τη θέληση της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, εκφράζοντα παράλληλα την ελπίδα να «υπάρξει η πολιτική βούληση και από την τ/κ πλευρά για να ξεκινήσουμε κανονικά διαπραγματεύσεις».

Ανέφερε ωστόσο ότι για την επανέναρξη του διαλόγου θα πρέπει να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες και προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Αύριο το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται και με τους πολιτικούς αρχηγούς για ανταλλαγή απόψεων πριν από το δείπνο της Δευτέρας.

Ο κ. Προδρόμου προέβη σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους Επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών από την ε/κ πλευρά, κατά την οποία ενημερώθηκε για το έργο τους.

Ερωτηθείς για τα θέματα που θα συζητηθούν στο δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη, με δεδομένες τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για συμπερίληψη του θέματος του φυσικού αερίου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η συζήτηση θα είναι ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη τη Δευτέρα το βράδυ».

Για τις ενέργειες της Τουρκίας είπε ότι «είναι από καιρό ξεκάθαρο ότι διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να υπάρχει μόνο εάν δεν υπάρχουν παράνομες ενέργειες και προκλήσεις». Περιμένουμε να δούμε την κατά πρόσωπο συνεννόηση μεταξύ των δύο ηγετών και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η πολιτική βούληση και από την τ/κ πλευρά για να ξεκινήσουμε κανονικά διαπραγματεύσεις, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν πιθανώς την ευκαιρία να συζητήσουν και τα ζητήματα που αφορούν τα οδοφράγματα, καθώς παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος «είναι και θέμα απόφασης των δυο ηγετών».

Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να υπάρξει διάνοιξη οδοφραγμάτων όπως της Δερύνειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είχε αποφασιστεί να γίνουν και σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε». Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Προδρόμου, οι Τεχνικές Επιτροπές μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους και σε πολλές από αυτές υπάρχει αξιόλογη πρόοδος.

«Οι Τεχνικές Επιτροπές είναι μέρος της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στο δικό τους επίπεδο, είναι κοινοτικές επιτροπές και δεν έχουν να κάνουν με τις δομές του κράτους» είπε. Υπενθύμισε παράλληλα ότι η σύστασή τους αποφασίστηκε με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

«Θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους με την ευχή ότι θα συνεχίσει και η διαπραγμάτευση στο άλλο επίπεδο, το πολιτικό» είπε.

Ως προς τη Σύνοδο των Αρχηγών, αύριο στις 18.00, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να ανταλλάξει απόψεις με τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων. «Είμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η δική μας προσπάθεια είναι στο δείπνο της ερχόμενης Δευτέρας, εφόσον κατατεθεί η θέληση της δικής μας πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από κει που είχαν μείνει, να ξεκινήσουμε πάλι τον διάλογο» ανέφερε.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος θέλει να ανταλλάξει απόψεις, να ακούσει τις σκέψεις των πολιτικών αρχηγών, διότι τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά. «Θα είναι μια ευκαιρία να έχει και τις δικές τους απόψεις πηγαίνοντας στο δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη» συμπλήρωσε.

Κληθείς τέλος να αναφερθεί στις επαφές του Βοηθού Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τόμας Γκόφους στη Λευκωσία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι συναντάται με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, κυρίως για διμερή θέματα.

Ανέφερε ότι η επίσκεψη Γκόφους εντάσσεται στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων, ανταλλαγών και επισκέψεων με αξιωματούχους των ΗΠΑ και υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του νέου Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Γουες Μίτσελ τον περασμένο μήνα.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X