ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ακιντζί: Περπατήσαμε τον δρόμο που έδειξε ο Ατατούρκ

Διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένη διάρκεια μετά τις προεδρικές εκλογές προτείνει ο Ακιντζί

Επικέντρωση σε μια νέα μέθοδο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με συγκεκριμένη διάρκεια προτείνει ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του στην Άγκυρα επιρρίπτοντας και πάλι ευθύνες στην ε/κ πλευρά για την αποτυχία του Κραν Μοντάνα. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί αν μετά τις προεδρικές εκλογές ‘αλλάξει η νοοτροπία’ της ε/κ πλευράς μπορεί να υπάρξει μια νέα διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Δικηγόρων Τουρκίας στην Άγκυρα για την επέτειο του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Τ/κ ηγέτης είπε: “Εμείς οι Τ/κ περπατήσαμε με αποφασιστικότητα τον δρόμο που έδειξε ο Ατατούρκ λέγοντας ‘ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’ και θα συνεχίσουμε να τον περπατούμε και από δω και μπρος”.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να επιτευχθεί μια ειρηνική και δίκαιη λύση το Κυπριακό. “Επιδείξαμε εποικοδομητική στάση για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού στον οποίο όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να είναι κερδισμένες”, ανέφερε. Ωστόσο ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εναντιώθηκαν “σε κάθε προσέγγιση που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ελευθερία και την ασφάλεια της Τ/κ κοινότητας”. Επέκρινε την ε/κ πλευρά υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της επειδή δεν κατάφερε να αποδεχτεί την ισότητα των Τ/κ απέτυχε η διάσκεψη του Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι.

Όπως είπε, τώρα η ‘νότια Κύπρος’, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι σε κλίμα προεδρικών εκλογών, προσθέτοντας ότι θέλει να ελπίζει πως “στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα μπορεί να αναπτυχθεί μια νέα προσέγγιση που να μπορεί να αλλάξει την νοοτροπία της Ε/κ ηγεσίας και της κοινότητας”. “Στην περίπτωση που γίνει αυτό μπορεί να υπάρξει μια νέα διαδικασία για την δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας”, είπε ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε: “Πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αντί για άγονες επί μακρόν διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια νέα μέθοδο διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα, ανοιχτή στην ολική προσέγγιση, με συγκεκριμένη διάρκεια”, ανέφερε.

Για τον Κεμάλ Ατατούρκ ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι μια σημαντική και ασύγκριτη αξία όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι οι Τ/κ εδώ και ένα αιώνα συνεχίζουν να είναι αφοσιωμένη με ακλόνητη αγάπη στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί “κατά τον Απελευθερωτικό Πόλεμο (της Τουρκίας) παρά την αγγλική αποικιοκρατία ο Τ/κ αναζήτησαν και βρήκαν τρόπους για να δώσουν την υλική και ηθική τους στήριξη στην Ανατολή”, προσθέτοντας ότι πήγαν εθελοντικά στο μέτωπο του πολέμου στην Ανατολή και Τ/κ. Επίσης είναι γνωστό, όπως ανέφερε, ότι για να στηρίξουν τον Μουσταφά Κεμάλ οργάνωσαν εκστρατεία εισφορών σε διάφορα σημεία του νησιού. “Οι τ/κ εφημερίδες στήριξαν τον απελευθερωτικό αγώνα κατά τη διάρκεια του πολέμου”, είπε ενώ “οι Τ/κ πανηγύριζαν για κάθε καλή είδηση που ερχόταν από το μέτωπο του πολέμου”.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η αγάπη των Τ/Κ για τον Κεμάλ Ατατούρκ συνεχίστηκε και αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τον πόλεμο ενώ παρόλο που η Κύπρος δεν ήταν μέσα στο Εθνικό Συμβόλαιο που πέρασε η Τουρκία από την τουρκική εθνοσυνέλευση τότε, με τις μεταρρυθμίσεις στην νεοιδρυθείσα Τουρκική Δημοκρατία οι Τ/κ προσαρμόστηκαν σύντομα χωρίς να δεχτούν καμιά πίεση. Πέτυχαν να περάσουν σύντομα το λατινικό αλφάβητο μέσα σε μερικά χρόνια ακόμη και στο τελευταίο χωριό της Κύπρου, υιοθέτησαν το μοντέρνο ντύσιμο που έφερε ο Ατατούρκ και μέχρι και σήμερα είναι υποστηρικτές της αρχής της κοσμικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X