ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ακιντζί: Καμιά νέα προσπάθεια στο Κυπριακό τους επόμενους 5 μήνες

Ρίχνει την ευθύνη στην Ε/κ πλευρά

Δεν αναμένει καμία νέα προσπάθεια στο Κυπριακό κατά τους επόμενους πέντε μήνες, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά καιρούς γίνονται δηλώσεις από την ε/κ πλευρά με τις οποίες εκφράζεται η ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο Γκουτέρες, όμως πέντε λεπτά αργότερα βγαίνει άλλη ανακοίνωση που λέει ότι η προεκλογική περίοδος δεν είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι έχει περισσότερη σημασία για την τ/κ πλευρά η νοοτροπία, παρά το όνομα που θα επικρατήσει.

Αναφερόμενος στις επαφές του, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι η πρώτη του συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά το Κραν Μοντάνα και λαμβάνει χώρα πριν από την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Αντόνιο Γκουτέρες για την Κύπρο.

Ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας είπε εξάλλου ότι αναμένει μια αντικειμενική έκθεση που θα καταγράφει τα γεγονότα, χωρίς επίρριψη ευθυνών. Είπε ότι επιθυμεί να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Γκουτέρες σχετικά με το πλαίσιο, καθώς όπως είπε, η ε/κ το διαστρεβλώνει και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Κατά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, οι απόψεις και τα ανοίγματα που έγιναν από τ/κ πλευράς ήταν στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε. Είπε επίσης ότι θα έχει μια ειλικρινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα του πει τις απόψεις του, ώστε να καταστεί σαφέστερο το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ακόμη, είπε ότι θα συζητήσουν με τον ΓΓ του ΟΗΕ κατά πόσο σκέφτεται μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, προσανατολισμένη σε αποτελέσματα μετά τις εκλογές στο «νότο» - όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παρά τις προσπάθειες της τ/κ πλευράς και την υποστήριξη της Τουρκίας για λύση, ο «τ/κ λαός» συνεχίζει να ζει κάτω από εμπάργκο, ενώ η άλλη κοινότητα συνεχίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μεγάλη αδικία».

Ο ΟΗΕ, συνέχισε, δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια, ενώ πρόσθεσε ότι οι αναφορές στην έκθεση του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, το 2004, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το θέμα θα έπρεπε να αποτελεί σημείο συνεργασίας και όχι έντασης, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έπρεπε να λάβει τις ανησυχίες που εκφράζονται υπόψη.

Πιθανόν, συμπλήρωσε, ο Αντόνιο Γκουτέρες να θέλει να επανεκτιμήσει ξανά την κατάσταση μετά τις εκλογές στο «νότο», κατά την έκφρασή του.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τις επαφές στη Νέα Υόρκη, καθώς πρόκειται για συνάντηση κατά την οποία θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, ενώ είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια κοινή συνάντηση των ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X