ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ακιντζί: EastMed μέσω Τουρκίας για ειρήνη και λύση του Κυπριακού

«Για να εξυπηρετηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα»

Η μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας είναι ο πιο «εύλογος τρόπος για να εξυπηρετηθεί η ειρήνη και σταθερότητα και να υπάρξει συμβολή σε λύση στην Κύπρο», δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί σχολίαζε τις δηλώσεις χθες από την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και την πρόθεση που δηλώθηκε από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπως εντός 2018 υπογραφεί συμφωνία για τον αγωγό EastMed καθώς και στο γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινωθεί χρηματοδότηση μελετών για το έργο από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτή δεν είναι η οδός της ειρήνης.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Ακιντζί αναφέρει σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο ότι δεν είναι δυνατόν να συμβάλει κανείς στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Κύπρου, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι θα ήταν εύλογο να γίνει διαχείριση του ζητήματος στη βάση του κοινού οφέλους και να μεταφερθεί το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας με ένα τρόπο πιο φθηνό και γρήγορο.

«Αυτός είναι ο εύλογος τρόπος να εξυπηρετηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα και να υπάρξει συμβολή σε λύση στην Κύπρο», είπε.

Κατά τον κ. Ακιντζί θα προστεθεί ένα νέο λάθος στο μεγάλο λάθος που έγινε πριν απο 14 χρόνια όταν εντάχθηκε η Νότια Κύπρος, όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην ΕΕ. Ανέφερε ότι αφότου έγινε μέλος της ΕΕ η Ελληνοκυπριακή πλευρά απομακρύνθηκε από τη λύση, προσθέτοντας ότι αν οι Ελληνοκύπριοι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του φυσικού αερίου και το μεταφέρουν στην Ευρώπη, αποκλείοντας την Τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία, το κίνητρο που έχουν για λύση «το οποίο είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο» θα τερματιστεί. Αυτό, θα εξυπηρετήσει μόνο την διχοτόμηση στην Κύπρο, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, ιδίως την ΕΕ και τον ΟΗΕ οι οποίοι λένε ότι επιθυμούν ειρήνη στην Κύπρο, συνεργασία και σταθερότητα στην περιοχή, να είναι οι επόμενοι που θα υποστηρίξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα με εύλογο τρόπο.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X