ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ακιντζί: Δεν με έλαβαν υπόψην στην απόφαση για τα φάρμακα

«Δεν είναι ένα θετικό αποτέλεσμα».

Την προσοχή σε έξι σημεία εφιστά ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι δυστυχώς οι συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον «πρωθυπουργό» και τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» για το θέμα της δασμολόγησης της βοήθειας προς του Ε/κ και Μαρωνίτες που μένουν στο ψευδοκράτος, «δεν είναι ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι δεν λήφθηκε υπόψην ούτε το αίτημα του για αναβολή της εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης και κοινή σύσκεψη για το θέμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν έξι σημεία τα οποία θα ήθελε να σημειώσει.

Ως πρώτο αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ότι ακόμα και εάν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ολοκληρώθηκαν ανεπιτυχώς, δεν ήρθη η ανάγκη για μια λύση στο νησί αμοιβαία αποδεκτή. Οσο συνεχίζεται το πρόβλημα θα συνεχίζεται και η ανάγκη και οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, προστίθεται. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να είναι ευθύνη όλων μας η εξεύρεση ενός δρόμου ώστε να ζούμε και οι δύο κοινότητες εν ειρήνη, συνέχισε.

Δεύτερο σημείο που αναφέρει στην γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης είναι σε μια φάση που δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις που θα φορτίσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα. «Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια πραγματικότητα ότι οι συνθήκες του 1975 δεν ισχύουν μετά την διευκόλυνση των διελεύσεων μεταξύ των πλευρών το 2003,η απαίτηση για δασμούς στα τρόφιμα που αποστέλλονται λες και δεν απέμεινε άλλη δουλειά (να κάνουμε), το μόνο που εξυπηρετεί είναι να επιδεινώνει το κλίμα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί πραγματικότητα ότι μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δεν υπάρχουν πλέον άνθρωποι που θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι εγκλωβισμένοι στο ψευδοκράτος και ούτε θεωρεί λάθος την αναζήτηση σύγκλισης για να αναπτυχθεί μια νέα κατανόηση με την ε/κ πλευρά και τα ΗΕ στην ερμηνεία της Συμφωνίας της Βιέννης ΙΙΙ που έγινε το 1975. Δεν είναι σωστό, προσθέτει, χωρίς να υπάρχει μια τέτοια σύγκλιση να προχωρείς με μια μονομερή απόφαση στην ακύρωση της εφαρμογής.

Ως τέταρτο σημείο στην δήλωσή του ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι την ώρα που η προσέγγιση της τ/κ πλευρά στην διαπραγματευτική διαδικασία είναι εποικοδομητική αυτές οι αποφάσεις είναι σαν «να πυροβολούμε τα πόδια μας». «Τις τελευταίες ημέρες η ε/κ πλευρά κλιμακώνει τις απαρχαιωμένες προσεγγίσεις της υποτιμώντας, μειώνοντας και βλέποντας τον τ/κ λαό ως μειονότητα. Αντί να εξηγούμε όλα αυτά στη διεθνή κοινότητα, δεν χρειάζονται συμπεριφορές που θα βάλουν σε δύσκολη θέση τον τ/κ λαό. Ιδιαίτερα τις ημέρες που αναμένεται η επισημοποίηση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, τέτοιες συμπεριφορές δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο παρά να ζημιώνουν τη δίκαιη στάση του τ/κ λαού».

Ο κ. Ακιντζί ως έκτο σημείο αναφέρει πως γίνεται αντιληπτό ότι η πρωτοβουλία γι’ αυτή την απόφαση ήρθε από τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος είναι γνωστός εδώ και καιρό για την στάση του σε τέτοια και παρόμοια θέματα. «Στις τελευταίες του δηλώσεις εξήγγειλε μάλιστα στον κόσμο ότι μπορεί να υπάρξει προσφυγή στη βία στην ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να γίνει επίθεση εναντίον των πλοίων που κάνουν τις έρευνες στο όνομα των Ε/κ». Ο «υπουργός εξωτερικών», προσθέτει ο κ. Ακιντζί, συνεχίζει να ανοίγει πληγές που δύσκολα κλείνουν.

Ως τελευταίο σημείο της δήλωσής του αναφέρει ότι στην λήψη αποφάσεων που μπορεί να επηρεάσουν το Κυπριακό και τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, το να μην λαμβάνεται η άποψή του ως «προέδρου», «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X