ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Αερομαχία» Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ για τα F-16

O «εμφύλιος σπαραγμός» και η απάντηση με Μαλά

Κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ πυροδότησε η έλευση των μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Αεροπορίας στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ μέσω του Εκπροσώπου Τύπου του, κύριου Στέφανου Στεφάνου, επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αναφορά του σε «εμφύλιο σπαραγμό». Έθεσε επίσης το ερώτημα για το ποια μηνύματα θέλαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να εκπέμψουμε με τις υπερπτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα.

Αναλυτικά η δήλωση:

Απαράδεκτη και καταδικαστέα η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε «εμφύλιο σπαραγμό»


Η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε «εμφύλιο σπαραγμό» στο διάγγελμά του για την επέτειο της ανακήρυξης της κυπριακής ανεξαρτησίας, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Με αυτή την αναφορά ο Πρόεδρος εξισώνει τους παράνομους δολοφόνους της ΕΟΚΑ Β’ με τους υπερασπιστές της νομιμότητας και της δημοκρατίας, τους οποίους και προσβάλλει με το χειρότερο τρόπο.

Με την αναφορά περί «εμφύλιου σπαραγμού», τα περί φόρου τιμής σε όσους υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία, τη νομιμότητα και τη δημοκρατία, που είπε ο Πρόεδρος ακυρώνονται και καταντούν άνευ περιεχομένου.
Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μόνο η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους θα απαλλάξει εμάς και τους Τουρκοκύπριους από όσα τραγικά βιώνουμε.

Διερωτόμαστε, όμως, ποια μηνύματα θέλαμε να εκπέμψουμε με τις υπερπτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα στην πολύ κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε σε σχέση με την προοπτική των διαπραγματεύσεων και της λύσης του κυπριακού;

Θεωρεί ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση ότι τα μηνύματα που εκπέμπουμε τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι τα ορθά;

Εκτός κι αν ούτε και φέτος είχε γνώση ο Πρόεδρος για τις υπερπτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών, όπως πέρσι δημόσια είχε παραδεχθεί.

Στην αντεπίθεση βγήκε η Κυβέρνηση μέσω ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κύριου Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος έκανε αναφορά στον κύριο Σταύρο Μαλά που πέρσι τέτοια περίοδο χαιρέτησε την παρουσία των F-16 στην παρέλαση. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση κάνει κάλεσμα στο ΑΚΕΛ όπως σταματήσει να προσπαθεί ακόμα και σε τέτοια ζητήματα να αποκομίσει στενά κομματικά οφέλη.

Απάντηση Κυβέρνησης με Μαλά - Αυτούσια η ανακοίνωση 

Προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κάνει αντιπολίτευση επί παντός επιστητού, το ΑΚΕΛ αποφάσισε να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και για το συνενωτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία της Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Αφήνουμε ασχολίαστες τις αιτιάσεις που κατασκευάζουν επιμένοντας στο πνεύμα του ίδιου του Διαγγέλματος του Προέδρου.

Για τον ίδιο σκοπό δεν διστάζει, όμως, με σημερινή τοποθέτηση, να βρεθεί και πάλι, όπως πέρσι, σε απόλυτη αντίθεση ακόμα και με τον υποψήφιο πρόεδρο που το ίδιο είχε προτείνει στον κυπριακό λαό και να κατακρίνει τη συμβολική παρουσία των δυο ελληνικών αεροσκαφών, αντίθετα από τον κ.Σ.Μαλά που την είχε χαιρετίσει.

Να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, ότι η πτήση δυο αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, στοχεύοντας να υπογραμμίσει τη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας την ακεραιότητα και την ίδια την ύπαρξη επιβουλεύονται δεκάδες χιλιάδες τουρκικού κατοχικού στρατού. Πρόκειται για ενεργό συμπαράσταση ενός κράτους σε ένα άλλο κράτος του οποίου την ανεξαρτησία προσπαθεί να πλήξει ή και να καταργήσει η Τουρκία.

Θα ήταν καλά, ακολουθώντας τον κυπριακό λαό, που στο σύνολό του σωστά αντιλαμβάνεται αυτή την πραγματικότητα στο πλαίσιο των ιδιαίτερων διακρατικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, να τη δεχτεί και το ΑΚΕΛ και να σταματήσει να προσπαθεί ακόμα και σε τέτοια ζητήματα να αποκομίσει στενά κομματικά οφέλη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X