ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

2,5 δισ. καταθέτει το Κράτος στον Συνεργατισμό

Υπό τη μορφή ομολόγου θωρακίζονται οι καταθέσεις

Η Κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της, Πρόδρομου Προδρόμου, ανακοίνωσε και επίσημα λίγο μετά το μεσημέρι ότι θα προχωρήσει σε κατάθεση €2,5 δισεκατομμυρίων, υπό τη μορφή ομολόγου, στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Η Τράπεζα, ανέφερε ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, θωρακίζεται και εξασφαλίζεται πλήρως η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Σημείωσε την ίδια ώρα ότι έτσι συνεχίζεται η όλη διαδικασία με το επενδυτικό ενδιαφέρον, που έχει εκδηλωθεί και θα ολοκληρωθεί εντός Απριλίου.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι με αυτόν τον τρόπο θα τερματιστεί η αβεβαιότητα έτσι που να μην βρίσκουν έδαφος ανεύθυνες φήμες και σημείωσε πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα των καταθετών.

«Η Κυβέρνηση πραγματοποιεί σήμερα κατάθεση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο η τράπεζα θωρακίζεται. Εξασφαλίζεται πλήρως η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια και μέσα σε συνθήκες ομαλότητας τις αλλαγές που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές. Έτσι συνεχίζεται η όλη διαδικασία με το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή εντός Απριλίου», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η Κυβέρνηση, με αυτή την πρωτοβουλία, «θέλει να μην υπάρχει πλέον οποιαδήποτε αμφιβολία και να τερματισθεί η αβεβαιότητα, έτσι που να μη βρίσκουν έδαφος και οποιεσδήποτε ανεύθυνες φήμες».

Την ίδια ώρα, είπε ότι κατοχυρώνεται η μετάβαση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων και διασφαλίζονται και τα συμφέροντα των καταθετών και όλων των πολιτών.

«Σε αυτή την προοπτική δημιουργούμε ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων δομών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων –τα οποία μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι και η αιτία των προβλημάτων- ανάλογα με την τελική μορφή που θα πάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον» σημείωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως «τα αποτελέσματα που έφερε τα τελευταία χρόνια η διακυβέρνηση της χώρας και η σταθερή πορεία ανάκαμψης είναι το καλύτερο εχέγγυο για την προσπάθειά μας» και πως «με αποφάσεις ευθύνης θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια».

Ερωτηθείς πόσο θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος με τη σημερινή κίνηση της Κυβέρνησης, ο κ. Προδρόμου είπε πως πρόκειται για ομόλογο, αλλά παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες σε σχετική ανακοίνωση που θα εκδοθεί εντός της ημέρας από το Υπουργείο Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Εκπρόσωπος είπε πως «σημασία έχει να καταβάλουμε όλοι την κοινή προσπάθεια». Οι αντιδράσεις θα έπρεπε να είχαν εκδηλωθεί το 2013 όταν ο Συνεργατισμός, με τα συσσωρευμένα προβλήματα του δεν μπορούσε να συνεχίσει, και έγινε αναγκαστική κρατικοποίηση, υπέδειξε. «Εκεί ήταν που θα έπρεπε να υπάρξουν και οι αντιδράσεις και οι κρίσεις όλων για μια πορεία η οποία, δυστυχώς, οδήγησε το Συνεργατικό Κίνημα στο να χάσει την πιστωτική του δομή και να αναγκαστεί να ζει με τη στήριξη κρατικών κεφαλαίων», είπε.

Σήμερα, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε συνθήκες σταθερότητας του συστήματος και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό που είναι και κοινή επιθυμία όλων των πολιτικών δυνάμεων, ένα φορέα ο οποίος θα διευκολύνει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X