ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

13 έργα πέραν των 420 εκατ εξήγγειλε για τη Λευκωσία ο Πρόεδρος

Νέο κτήριο της Βουλής περιλαμβάνεται στα έργα μέχρι το 2018

13 νέα έργα εξήγγειλε ο Πρόεδρος για τη Λευκωσία στο πλαίσιο σύσκεψης του με ττις τοπικές αρχές της Λευκωσίας. Τα έργα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2018.

Αναλυτικά περιλαμβάνονται:

1. Ανέγερση νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, δαπάνης 71.4 εκ. ευρώ, για το οποίο προγραμματίζεται προσεχώς η προκήρυξη προσφορών με την έναρξη του έργου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2018.

2. Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού προκειμένου να καταστεί η Λευκωσία κέντρο αριστείας για την έρευνα και την καινοτομία, το Κράτος θα χρηματοδοτήσει με 15 εκ. ευρώ τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου αριστείας RISE με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ.

Το RISE εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εταίρους τον Δήμο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

3. Ανακαίνιση και αναβάθμιση του πρώην Ανωτάτου Δικαστηρίου, με δαπάνη 5.6 εκ. ευρώ, προκειμένου να στεγαστούν το Οικογενειακό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών. Η έναρξη του έργου αναμένεται στις αρχές του 2018.

4. Με χθεσινή Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επικυρώθηκε η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Λευκωσίας για παραχώρηση του χώρου του παλαιού Γ.Σ.Π. στο Δήμο, με κρατική χορηγία 6 εκ. ευρώ για διαμόρφωση και ανάπλαση του χώρου.
5. Βελτίωση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, συνολικής δαπάνης 2.9 εκ. ευρώ. Αναμένεται η προκήρυξη προσφορών στις αρχές του 2018.

6. Ανακαίνιση και αναβάθμιση της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, συνολικής δαπάνης 5 εκ. ευρώ, με αναμενόμενη προκήρυξη προσφορών το 2018.

7. Ανάπλαση του πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων, συνολικού κόστους 5 εκ. ευρώ. Αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων η προκήρυξη της πρώτης φάσης του έργου και η έναρξη εργασιών τον προσεχή Γενάρη.

8. Για σκοπούς αναζωογόνησης περιοχών της Λευκωσίας που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή, η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει χορηγία 7 εκ. ευρώ για έργα υποδομής που ο Δήμος Λευκωσίας θα επιλέξει.

9. Το έργο επέκτασης του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας για φροντίδα παιδιών, δαπάνης 2.9 εκ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2019.

10. Ανακαίνιση της διατηρητέας οικοδομής επί της οδού Περικλέους στην παλιά πόλη, δαπάνης 1.3 εκ. ευρώ που αποσκοπεί στην δημιουργία ενός πολυχώρου προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του Δήμου. Αναμένεται να προκηρυχθεί τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2019.

11. Κατασκευή του κέντρου πληροφόρησης, εκπαίδευσης και προώθησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, δαπάνης 2.1 εκ. ευρώ. Η εκτέλεση του έργου αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2018 με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης πριν το τέλος του 2019.

Θα ήθελα να αναφέρω στο σημείο αυτό πως όσα εκ των έργων που προανέφερα είναι συγχρηματοδοτούμενα, την ευθύνη προώθησης τους έχει ο Δήμος Λευκωσίας.

Δεν έχω αμφιβολία πως οι Yπηρεσίες του Δήμου θα ανταποκριθούν έτσι ώστε τα έργα να αρχίσουν αλλά και να περατωθούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχω προαναφέρει.

Επιπρόσθετα, τα ακόλουθα νέα έργα, αποσκοπούν στον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών υποδομών της πρωτεύουσας:

12. Αναβάθμιση του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας, εκτιμώμενης δαπάνης 1.8 εκ. ευρώ. Η προκήρυξη προσφορών προγραμματίζεται για τον προσεχή Φεβρουάριο, με αναμενόμενη έναρξη του έργου τον Ιούνιο του 2018.

13. Ενίσχυση των υποδομών του Δημοτικού Σχολείου Λυκαβητού, του Γυμνασίου Φανερωμένης, του Λυκείου Παλουριώτισσας και της πρώτης Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, συνολικής δαπάνης 470 χιλ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X