ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στα χαρακώματα η Παιδεία

Έκκληση να υιοθετηθεί η πρόταση του ΠτΔ, δεν αποδέχονται οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Έκκληση να υιοθετηθεί η χθεσινή πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Παιδείας και Εργασίας της Βουλής, της οποίας προέδρευσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, και η οποία ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση, λόγω της συζήτησης νωρίτερα μεταξύ των μελών των Επιτροπών, επί της διαδικασίας που θα ακολουθούσαν.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ απαντούν ότι με τα μέτρα σε λειτουργία δεν υπάρχει λύση και δεν αποδέχονται την πρόταση όσον αφορά τον συνδικαλισμό και πρόσθεσε ότι από Δευτέρας θα είναι στα σχολεία τους, διότι ντρέπονται να μη λυθούν τα προβλήματα του σχολείου και των συναδέλφων τους και αυτοί να είναι στις οργανώσεις τους.

Κατά τη συνεδρία όλοι αναγνώρισαν ότι η παιδεία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στην έναρξη των εργασιών της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Παιδείας και Εργασίας είπε ότι όσον αφορά οποιαδήποτε δική του ενέργεια δεν θα δοθεί οτιδήποτε στη σημερινή συνεδρία και πρόσθεσε ότι θα αποφασίσει το περιεχόμενο της άποψης που θα εκφράσει μετά που θα ακούσει σήμερα, ίσως και που θα ακούσει και τις άλλες ώρες και μέρες από άλλους και μετά θα καταλήξει αν αυτά που σκέφτεται ή θα σκεφτεί θα τα διαμορφώσει σε πρόταση και πότε θα τα δώσει.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Παιδείας και Εργασίας, είπε ότι από εβδομάδας θα σταλούν όλα τα στοιχεία τα οποία ζήτησε η Επιτροπή Εργασίας, όπως οι όροι εντολής για τη μελέτη από τον οίκο Ernst & Young, αλλά και την ίδια τη μελέτη, το κόστος των αποσπάσεων, η μελέτη του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, οι εισηγήσεις του κ. Τσάκαλου και η έκθεση- εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι «δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίσαμε εμείς το θέμα που δεν έγινε διάλογος». «Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν και έφυγαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από το τραπέζι του διάλογου όταν τους προσκαλέσαμε να έρθουν. Ο στόχος δεν είναι να γλιτώσουμε λεφτά, είναι να γίνει καλύτερη διαχείριση των πόρων που έχουμε στη διάθεση μας. Ανακατανομή. Σίγουρα πρέπει να γίνουν μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο, γι’ αυτό εάν για οποιοδήποτε λόγο έγιναν κάποιες ενέργειες που θεωρούν κάποιοι ότι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε κάποια πράγματα με τον καλύτερο τρόπο με κάτι καλύτερο είμαστε ανοικτοί να το κάνουμε. Δεν θέλουμε ένταση», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε, επίσης, ότι ποτέ δεν είπαν ότι θα καταργήσουν τον συνδικαλισμό, αλλά είχαν πει ότι θα μπορούσαν να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συνδικαλιστές στα πλαίσια του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και να δοθούν διευκολύνσεις. «Ποτέ δεν ήταν πρόθεση να κλείσουμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ούτε ήταν μια εκδικητική προσπάθεια, όπως λέχθηκε», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι το σύστημα όπως λειτουργεί, παρόλο που γίνονται βελτιωτικές κινήσεις διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις, φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα.

Σημείωσε ότι ποτέ δεν έχουν θίξει την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού, ποτέ δεν έχουν αρθρογραφήσει ή γράψει οτιδήποτε κακό για τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους, όπως είπε, «σεβόμαστε και τιμούμε για το επίπονο έργο που επιτελούν».

«Το πρόβλημα είναι συστημικό και πρέπει να δούμε σφαιρικά όλη την προσέγγιση. Δεν επικεντρωνόμαστε στους εκπαιδευτικούς μας. Ναι, υπάρχουν εκπαιδευτικοί μας που χρήζουν στήριξης. Αυτό δεν είναι μυστικό. Δεν ήταν αυτοσκοπός να πλήξουμε εμείς το έργο του οποιουδήποτε εκπαιδευτικού ή την αξιοπρέπεια του», πρόσθεσε.

Απαντώντας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι υπάρχει πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να σταλεί αντιπρόταση.

Σε τοποθέτηση του Προέδρου ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα αν για εννέα άτομα χρειάζονται δύο μήνες για να τοποθετηθούν σε σχολείο, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι δεν είπε κανείς ότι για εννέα άτομα θέλουν δύο μήνες, αλλά θέλουν δύο λεπτά.

Ανάφερε, επίσης, ότι σε δύο συναντήσεις, εφτά ώρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις η απόσυρση των αποφάσεων της 4ης Ιουλίου και πρόσθεσε ότι οι πρώτοι που ζήτησαν να μην τηρηθούν πρακτικά ήταν οι ίδιοι, αλλά κράτησαν πρακτικά. Είπε, ακόμη, ότι οι επιστολές που τους έστειλαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν έχουν υπογραφές.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, μιλώντας ενώπιον των Επιτροπών είπε ότι δεν έχει γίνει κανένας απολύτως διάλογος μέσα από τον οποίο να εκφράσουν τις θέσεις τους πάνω σε θέματα που τους αφορούν.

«Καταδεικνύεται περίτρανα πλέον ότι είναι διαφορετική η έννοια του διαλόγου που μπορεί να αντιλαμβανόμαστε εμείς, μπορεί να αντιλαμβάνεται το Υπουργείο. Ένας διάλογος πρέπει θα υπάρχει πρακτικά. Θέλουμε να δούμε τα πρακτικά των συναντήσεων που επικαλέστηκε ο Υπουργός για να ξέρουμε για κάποια μιλούμε και για ποια πράγματα θα συζητούσαμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν αποδέχονται ή όχι την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι απόφαση, ασφαλώς, δεν υπάρχει διότι ήταν κάτι που ανακοινώθηκε χθες και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι αυτή τη στιγμή να απαντήσουμε».

«Τα πράγματα είναι πολύ οριακά. Από τα αντίμετρα που προτείναμε δεν έγινε στην ουσία τίποτα αποδεκτό. Δεν μπορούμε να παλεύουμε με παιχνίδια εντυπώσεων ούτε με παιχνίδια επικοινωνιακά. Με τα μέτρα σε λειτουργία δεν υπάρχει λύση και πρέπει να το καταλάβετε», σημείωσε.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην έκθεση της Υπηρεσίας του με επισημάνσεις προς το Υπουργείο Παιδείας και όπως είπε, μεταξύ άλλων, ποτέ δεν είχαν θέσει ότι πρέπει να υπάρξει μείωση στους μισθούς των εκπαιδευτικών, αλλά να δουλεύουν όπως τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Παντελή Νικολαΐδη να αποχωρήσει από την αίθουσα της συνεδρίας, λόγω ανάρτησης του στο Facebook που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μιχαηλίδη. Ο κ. Νικολαΐδης αποχώρησε από την αίθουσα, χωρίς να σχολιάσει οτιδήποτε εντός της αίθουσας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Γιώργος Κ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας των Επιτροπών είπε ότι επαναβεβαιώθηκε και από τη σημερινή πολύωρη, κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας ότι η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη οδό για έξοδο από την κρίση που ταλανίζει τη δημόσια εκπαίδευση.

«Εάν η κυβέρνηση εννοεί πραγματικά ότι θέλει να επιλύσει το πρόβλημα, οφείλει να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και το ροκάνισμα του χρόνου και να εισέλθει σε ένα θεσμοθετημένο διάλογο με συγκεκριμένη θεματολογία και σαφή χρονοδιαγράμματα για ολιστική λύση και των εργασιακών αλλά και των εκπαιδευτικών ζητημάτων. Αλλιώς θα φέρει ακεραία την ευθύνη για όλη την αναστάτωση, η οποία θα προκληθεί στους μαθητές μας και στην κοινωνία ευρύτερα», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι «παρακολουθήσαμε όλοι εδώ και δύο μήνες αυτά τα αδιέξοδα που προκλήθηκαν στην παιδεία» και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχει ως πολιτικό κόμμα, αλλά και ως μέλη της κοινωνίας αποφάσισαν τελικά να προβούν σε μια συγκεκριμένη πρόταση, την οποία κατέθεσαν σήμερα ενώπιον των δύο Επιτροπών με στόχο και σκοπό να επιλυθεί αυτή η παρατεταμένη κρίση η οποία στο τέλος θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

«Οι συνέπειες όλης αυτής της κρίσης, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, θα επηρεάσουν και θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά μας και στους γονείς. Εμείς κάναμε τις προτάσεις με στόχο να λυθεί το πρόβλημα και όχι για να κερδίσουμε οτιδήποτε. Έχουμε ευθύνη ο καθένας ξεχωριστά και ατομική και συλλογική απέναντι στα παιδιά, απέναντι στους γονείς, απέναντι στον τόπο μας. Είμαστε εδώ για να επιλύουμε προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι ναι πρέπει να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό, πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις, πρέπει να αποδεχτούμε τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή, όμως μέσα σε ένα πνεύμα διαλόγου, δημοκρατίας, σύνεσης και συνεργασίας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι φεύγουν σήμερα από την Βουλή με περισσότερο προβληματισμό, αλλά και έννοια για τα παιδιά.

«Βασική μας έννοια είναι η στελέχωση των δημοσίων σχολείων από την πρώτη μέρα έναρξης της λειτουργίας τους. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις όποιες προτάσεις ή αντιπροτάσεις μπορεί να δοθούν και για τη λύση την οποία θα υπάρξει. Στη Μέση Εκπαίδευση και κυρίως στα Λύκεια, οι τελειόφοιτοι μαθητές παίζουν το μέλλον τους, οι τελειόφοιτοι μαθητές εργάζονται για να μπουν στα δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια και με βάση αυτά τα δεδομένα θα πρέπει από την πρώτη μέρα να αρχίσει η λειτουργία του δημόσιου σχολείου χωρίς να υπάρχει ούτε ένας καθηγητής έλλειψη. Δυστυχώς, μέσα από τη συζήτηση που είδα σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων επικεντρωθήκαμε σε δευτερεύουσας, κατά τη δική μας άποψη, σημασίας απ’ ότι στο παιδαγωγικό κομμάτι και απ΄ ότι στη στελέχωση του δημόσιου σχολείου από εκπαιδευτικούς», ανέφερε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή, σε δηλώσεις του είπε ότι καλούν ως ύστατη προσπάθεια τον Υπουργό Παιδείας, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν «για το καλό του δημόσιου σχολείου και το μέλλον των παιδιών μας να δώσουν άμεσες λύσεις».

«Ως οργανωμένοι γονείς δημοτικής δηλώνουμε παρόντες όπου και εφόσον μας ζητηθεί. Το καλό των παιδιών μας είναι πάνω απ’ όλα, το καλό του δημόσιου σχολείου το επιζητούμε όλοι και όλοι βροντοφωνάζουμε γι΄ αυτό», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Νηπιαγωγείων Κώστας Γιάγκου, σε δηλώσεις του είπε ότι ζήτησαν την απόσυρση και την αναβολή της εφαρμογής των τεσσάρων μέτρων τα οποία έχουν ψηφιστεί μονομερώς από την Κυβέρνηση, και ζήτησαν, εφόσον αποσυρθούν τα μέτρα, από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να παρακαθίσουν στο τραπέζι, ούτως ώστε όλοι μαζί να βρουν μια λύση για την εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο.

«Ζητούμε την αρχή του διαλόγου εξαρχής», πρόσθεσε.

Ενώπιον των Επιτροπών, ο κ. Γιάγκου είπε ότι πάντοτε οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ήταν στις συναντήσεις και, παράλληλα, είπε: «Να διαψεύσω κάποιους άλλους ότι δεν ζήτησαν ουδέποτε την ακύρωση των τεσσάρων μέτρων. Πάντοτε ήταν όρος η ακύρωση των τεσσάρων μέτρων σε όλες τις συναντήσεις».

Ο Πρόεδρος της Παιδοβουλής Παρασκευάς Χατζήκκος, σε δηλώσεις του είπε ότι οφείλουν να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των παιδιών και πρόσθεσε ότι ως κυπριακή Παιδοβουλή, κύριο μέλημα τους είναι η επαναφορά του δομημένου και κυρίως, καλά οργανωμένου διαλόγου χωρίς εντάσεις, αντιπαλότητες και επίρριψη ευθυνών.

«Καλούμε τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και τις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να παρακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και με γνώμονα την αγάπη και οδηγό προς τη μαθητεία και κυρίως τη διαφύλαξη του θεσμού της εκπαιδεύσεως», πρόσθεσε.

Ο Παιδοβουλευτής Μιχάλης Τσαγγαρίδης, σε δήλωση του είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να βρουν τη χρυσή τομή, στη διαμάχη που ξέσπασε και συνεχίζει να ταλανίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο νοσεί.

Το μέλος της ΠΣΕΜ Μάριος Χατζηηλία, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι είναι προβληματισμένοι με τον τρόπο που έγινε ο διάλογος από τον Ιούλιο και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε ότι δεν είναι το ιδανικό σχολείο αυτό που είμαστε τώρα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε νέες προτάσεις που κάνουν το σχολείο πιο απόλυτο και πιο συντηρητικό.

«Εμείς ως μαθητές θα στηρίξουμε τους καθηγητές μας, τους εκπαιδευτικούς μας μέχρι το τέλος για να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Γεωργία Γιάγκου, ανέφερε ότι θεωρούν ότι οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να αποσυρθούν και να μην εφαρμοστεί οτιδήποτε αυτή τη σχολική χρονιά. «Έτσι και μόνο έτσι θα επιτευχθεί πραγματικά ένας δημοκρατικός διάλογος. Από τη συζήτηση η οποία έγινε κάποιοι εδώ ασχολούνται μόνο με τους αριθμούς και όχι με την ποιότητα του σχολείου και της δημόσιας παιδείας», συμπλήρωσε.

Τα παιδιά δέχθηκαν το θερμό χειροκρότημα όλων στην αίθουσα, που εξέφρασαν και το θαυμασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν ενώπιον των Επιτροπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X