ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άναψαν τα αίματα μεταξύ Δαμιανού και Ιωνά!

«Ούτε όταν νοσηλευόταν ο Κίττας υπήρχε χωριστό κονδύλι»

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία λαμβάνουν μέτρα για την πάταξη του εγκλήματος, το οποίο διενεργείται μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2018, προσθέτοντας ότι μέτρα λαμβάνονται και για την πρόληψη της τρομοκρατίας, τα οποία είχαν αποτέλεσμα η Κύπρος να αξιολογείται ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το έγκλημα που διενεργείται μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι συνελήφθησαν τον τελευταίο καιρό, (οδόφραγμα Αστρομερίτη) 4 με 5 διακινητές προσώπων, επισημαίνοντας ότι δεν θα αναφερθεί για ευνόητους λόγους πρόσθετα μέτρα για την πάταξη της παρανομίας και την πρόληψη της τρομοκρατίας.

Ο Προϋπολογισμός για το έτος 2018 του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέρχεται στα €294,58 εκ. σε σύγκριση με €282,72 εκ. το έτος 2017. Δηλαδή, τα συνολικά προϋπολογιζόμενα ποσά δαπανών του 2018, παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με το 2017, κατά €11,86 εκ. ή 4,19%

Κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην κυβερνητική στρατηγική για ολιστική αντιμετώπιση της διαφθοράς και το οριζόντιο σχέδιο της Κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία είπε πως η πολιτική είναι το σώμα να καταστεί επιχειρησιακό και ενημέρωσε τη Βουλή ότι έγινε αξιολόγηση από Βρετανούς, δωρεάν, για αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, με στόχο να προχωρήσει η μελέτη για ουσιαστική αναδιοργάνωση.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στη δημιουργία ακτοφυλακής η οποία θα φέρει όπλα, και απομένει να λυθεί ένα συνταγματικό ζήτημα που προέκυψε και την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής. Πρόσθεσε ότι τα σχετικά νομοσχέδια βρίσκονται 0 στη Νομική Υπηρεσία. Είπε επίσης ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τους εθελοντές πυροσβέστες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι οι τελευταίες προσλήψεις στην αστυνομία έγιναν με πλήρεις αξιοκρατικές διαδικασίες, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να παρέμβει ο οποιοσδήποτε.

Κατά το στάδιο των απαντήσεων σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τη Βουλή ότι σταμάτησε διαδικασία για προμήθεια και εγκατάσταση της αψίδας που ανιχνεύει ναρκωτικά, επειδή θα περιείχε ιονίζουσα ακτινοβολία. Πρόσθεσε ότι λειτουργοί του Υπουργείου θα επισκεφθούν έκθεση για αντικείμενα που εγκαθίστανται σε φυλακές, για να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα ανίχνευσης των ναρκωτικών με άλλους τρόπους,
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 περιλήφθηκε κονδύλι για την προμήθεια συσκευής απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων και των drones.

Σε ό,τι αφορά την πάταξη της πορνείας και της εμπορίας προσώπων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται ο πελάτης και θα εισαχθεί το μαχητό τεκμήριο.

Επίσης είπε πως ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη σύσταση της Αρχής κατά της διαφθοράς και άλλο για τα λόμπις. Δηλώνοντας, περαιτέρω ότι στόχος του είναι η συμμόρφωση των υπηρεσιών με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου κάλεσε τη Βουλή να προωθήσει και ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

Κατά τις αρχικές τοποθετήσεις των Βουλευτών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου παρατήρησε ότι από τον όγκο των νομοσχεδίων που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών διαφαίνεται το σημαντικό έργο που έχει επιτελεσθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τη θέσπιση και τροποποίηση της νομοθεσίας. Σημείωσε την πολύ σημαντική εξέλιξη της δημιουργίας και λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου, που όπως είπε παρά τα προβλήματα που βρίσκονται σε επίλυση, συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι «αναγνωρίζουμε ότι σε σειρά από τομείς επήλθαν ρηξικέλευθες αλλαγές, με τη βοήθεια της Βουλής όπως το Διοικητικό Δικαστήριο, εντούτοις», όπως είπε στα 5 χρόνια διακυβέρνησης, παρατηρείται αύξηση και ένταση του σοβαρού εγκλήματος, με αυτοκτονίες και βιασμούς στις Κεντρικές Φυλακές.

Ο κ. Δαμιανού έκανε επίσης λόγο για δογματισμό της Κυβέρνησης στον τομέα της αστυνόμευσης με ιδιωτικούς αστυνομικούς, προσθέτοντας ότι υπάρχει πισωγύρισμα.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου χαιρέτισε τη σύσταση και λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, παρατηρώντας ότι πέραν αυτής της ενέργειας δεν υπήρξε το όποιο συγκεκριμένο μέτρο για ταχεία και ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε πως η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος επιβάλλεται, δηλώνοντας ότι το κόμμα της επικροτεί κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του έργου της Αστυνομίας. Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης η διενέργεια μελετών δεν φτάνει το πήχη που τέθηκε για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου παρατήρησε ότι έγιναν βήματα που πρέπει να πιστωθούν στον Υπουργό και τους συνεργάτες του. Διατύπωσε περαιτέρω τη θέση ότι προέχει η εμπέδωση της φιλοσοφίας ότι η Αστυνομία και ο Αστυνομικός είναι φίλος του πολίτη παρά τιμωρός. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μια προσέγγιση στον Προϋπολογισμό προς ικανοποίηση μεγάλων ζητημάτων και αφήνουμε τα μικρά, που ενδιαφέρουν τον πολίτη και έκανε εισήγηση για θέσπιση δικαστηρίων μικρών απαιτήσεων, που θα λειτουργούν πέρα από τυποποιημένες διαδικασίες. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η τριτοβάθμια απονομή της δικαιοσύνης πρέπει να είναι ο φάρος.

Υπόθεση Νεοκλέους - Παπακώστα

Κατά την υποβολή ερωτήσεων ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή εάν υπό το κράτος των εκθέσεων των Επιτρόπων Διοικήσεως και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση των δικαιωμάτων του κρατουμένου στο Μέλαθρο Αγωνιστών, Παναγιώτη Νεοκλέους, ο Υπουργός θα κάνει δεύτερες σκέψεις για επιστροφή του Νεοκλέους στις Κεντρικές Φυλακές ώστε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα ληφθούν μέτρα προς συμμόρφωση με τις εκθέσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε επίσης ενημέρωση για το κόστος και τα κονδύλια που αφορούν την κράτηση Νεοκλέους στο Μέλαθρο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας είπε πως δεν υπάρχουν χωριστά κονδύλια για την κράτηση Νεοκλέους, και ότι το κόστος περιλαμβάνεται μέσα στη δαπάνη του μισθολογίου των φυλακών. «Ούτε όταν νοσηλευόταν ο Κίττας υπήρχε χωριστό κονδύλι» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον Νεοκλέους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως ο κατάδικος πήγε στο Μέλαθρο για ιατρικούς λόγους και κάθε τρεις μήνες εξετάζεται από ιατροσυμβούλιο και ανάλογα αναθεωρείται η απόφαση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε πως πολύ ορθά ενήργησε για τη μεταφορά του στο Μέλαθρο καθώς αυτό επέβαλλε το καθήκον του ενώπιον της υγείας του καταδίκου.

Η συζήτηση στην Επιτροπή εντάθηκε όταν ο κ. Δαμιανού παρατήρησε ότι στην περίπτωση του Κώστα Παπακώστα, η Κυβέρνηση δεν επέδειξε ανάλογη ευαισθησία και ο Παπακώστας "σάπισε στο νοσοκομείο αντί να αφεθεί να επιστρέψει και να πεθάνει στο σπίτι από το πείσμα κάποιων". Ενας πρώην Υπουργός και συνάδελφος έφυγε από τη ζωή εξευτελισμένος, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως κάποιοι προσπαθούν να παραπλανήσουν. Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν τις παρεμβάσεις του Υπουργού για να περπατά ο Παπακώστας. Είπε στη συνέχεια ότι υπήρξε γνωμάτευση από τον Όξινο ότι ο Παπακώστας δεν μπορούσε να περπατήσει πάνω από 100 μέτρα και όταν αργότερα υπήρξε νέα γνωμάτευση σε 8 ημέρες με οδηγίες γραπτές, δικές του οδηγίες, ικανοποιήθηκε το αίτημα για να περπατά στον πίσω χώρο του νοσοκομείου.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμα ότι δεν έχει εξουσία ο Υπουργός να απονείμει χάρη, ή να μετατρέψει ποινή και παρέπεμψε στο Γενικό Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως ένα ερώτημα πρέπει να μας απασχολεί όλους, εάν ο Παπακώστας έπρεπε να ήταν φυλακή ;

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ Δαμιανού είπε ότι η κοινωνία δίνει απροβίβαστο στον Υπουργό Δικαιοσύνης και κρίνει πολύ αυστηρά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επειδή μπροστά στις άπειρες περιπτώσεις κατά τις οποίες θα έπρεπε να παύσει τον Υπουργό του, τον ανέχτηκε και του πρόσφερε πολιτική κάλυψη.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα πως ένας αντικειμενικός πολίτης που θα συγκρίνει τη μεταχείριση της οποία έτυχε ο μακαρίτης Κώστας Παπακώστας με τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνει ο κ. Νεοκλέους μπορεί αβίαστα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εφαρμόστηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Ο μεν πρώτος πέθανε ουσιαστικά φυλακισμένος, ο δε δεύτερος βρίσκεται στο Μέλαθρον Αγωνιστών για λόγους υγείας, όπως για λόγους υγείας, η οικογένεια, οι γιατροί και σχεδόν η κοινωνία όλη απαιτούσε να επιτραπεί στον Κώστα Παπακώστα να πάει στο σπίτι του για να περάσει τις τελευταίες του ημέρες με αξιοπρέπεια».

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κρίνεται αυστηρά για την αναλγησία που έχει επιδείξει σε σχέση με τον Κώστα Παπακώστα.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Υπουργού ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα η απονομή χάρης, ή η μεταβολή της ποινής, αλλά του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η τοποθέτηση του καλύπτει το ερώτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση