ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

1,3 εκ. ευρώ στους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Να επιδιορθώσουν τα σπίτια για να παραμείνουν εκεί, ζευγάρια με παιδιά

Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από τις αρχές του τρέχοντος μηνός επανήλθε κανονικά η διαδικασία αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους μετά την απαράδεκτη απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή δασμών.

Επίσης, ενημέρωσε ότι πρόσφατα, μετά και την απόφαση αυτή, αποφασίστηκε η βελτίωση της ποιότητας των αγαθών που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους, ενώ σε λίγες μέρες αποφασίζουν για ένα νέο τελικό κατάλογο των αγαθών αυτών.

Είπε ακόμη ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ένα ποσό γύρω στο 1.3 εκ. θα διατεθεί για τις επιδιορθώσεις των κατοικιών των εγκλωβισμένων. Ηδη, ανέφερε, παρέλαβαν 180 αιτήσεις, 50 από αυτές έχουν εγκριθεί ενώ τις επόμενες λίγες ημέρες θα δοθούν τα πρώτα χρήματα για να ξεκινήσουν άμεσα οι επιδιορθώσεις των κατοικιών.

Όπως είπε, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση «σε νέα ζευγάρια επανεγκατασταθέντων όχι μόνο εγκλωβισμένων, οι οποίοι έχουν παιδιά, "γιατί θέλουμε να παραμείνουν εκεί στα χωριά τους για να ενισχυθεί επίσης το ιστορικό σχολείο του Ριζοκαρπάσου».

Επίσης, όσον αφορά την καλή λειτουργία των σχολείων, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι τις επόμενες λίγες μέρες θα σταλούν μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα βιβλία «όπου δυστυχώς επιβάλλεται ‘έγκριση’ των κατοχικών αρχών».

Υπενθύμισε ότι πέρσι, είχε απαγορευθεί συγκεκριμένο βιβλίο που αφορά τα θρησκευτικά πέραν και των άλλων βιβλίων της ιστορίας και των ελληνικών. Επίσης, τις επόμενες εβδομάδες θα αποσταλεί ο κατάλογος των καθηγητών γιατί, όπως είπε, υπήρξε περίπτωση όπου καθηγητής των χημικών «εγκρίθηκε» τον Μάρτη.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των αγαθών, είπε ότι υπήρχαν κατά διαστήματα παράπονα από τους εγκλωβισμένους κυρίως για την ποιότητα των φθαρτών.

Ζητήσαμε, είπε, από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διαθέσει ψυγεία για την μεταφορά αυτών των προϊόντων. Πρόσθεσε ότι στη βάση των νέων αναγκών και νέων δεδομένων αφαιρούνται προϊόντα και προστίθενται άλλα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εγκλωβισμένων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμη ότι μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας τροποποιούνται οι κανονισμοί ώστε νέα παιδιά εγκλωβισμένων που είναι επανεγκατασταθέντες να έχουν το δικαίωμα των γεωργοκτηνοτροφικών επιδοτήσεων και στόχος της προσπάθειας αυτής όπως και άλλων κινήτρων που δίδονται είναι νέες οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, να αποφασίσουν να πάνε στα εγκλωβισμένα χωριά μας «γιατί θέλουμε αυτά τα χωριά να παραμείνουν ζωντανά».

«Περισσότερος κόσμος πάει στα μαρωνίτικα χωριά, πιο λίγοι στην Καρπασία όμως το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να πάνε εκεί τα νέα ζευγάρια» ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Ερωτηθείς πόσα ζευγάρια πήγαν στην Καρπασία, είπε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στις 40-50 νέες αιτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί άλλες τόσες.

‘Είναι ικανοποιητικοί οι αριθμοί αν λάβει κανείς υπ' όψιν τις συνθήκες αλλά και την απόσταση», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας αριθμός εγκλωβισμένων που είναι γύρω στους 350 πέραν από τους επανεγκατασταθέντες.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για όλα τα θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους και σημείωσε ότι στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι ιδιάζουσες συνθήκες καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να δοθούν στους εγκλωβισμένους όσο γίνεται καλές συνθήκες διαβίωσης. Εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και το ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα συντήρησης. «Είναι μέσα από αυτό το σχέδιο που θα κρατήσουμε αυτή την κοιτίδα του ελληνισμού στο ανατολικότερο άκρο» είπε.

Παραμένουν, είπε, κάποια θέματα όπως η στήριξη του νοσηλευτή που βρίσκεται εκεί με ένα δεύτερο άτομο, είτε κοινωνικό λειτουργό, είτε ψυχολόγο, καθώς και η στήριξη των κοινοταρχών της Καρπασίας και το επίδομα της επανεγκατάστασης για το οποίο υπάρχουν καθυστερήσεις.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι έγινε αναφορά στο θέμα της απόφασης του ΕΔΑΔ που το 2014 ενέκρινε αποζημιώσεις στους εγκλωβισμένους ύψους 60 εκατ. που λόγων προσχημάτων που προβάλλει η Τουρκία η απόφαση αυτή μένει χωρίς εφαρμογή και κάλεσε την Κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά το θέμα. Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται ως προϋπόθεση για να αναγνωριστεί κάποιος ως εγκλωβισμένος.

Χαρακτήρισε επίσης ως εξευτελιστικό το κατά αποκοπή ποσό των 4,000 ευρώ που θα δοθεί σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση για την συντήρηση των κατοικιών, λέγοντας ότι δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να είναι ισόποσο το ποσό. Είπε ακόμη ότι πρέπει να βελτιωθεί ο χώρος όπου παραδίδονται τα τρόφιμα στο Ριζοκάρπασο λέγοντας ότι είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες εκεί και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στο κατοχικό καθεστώς για να αποδεχθεί να γίνει συντήρηση. Τέλος, χαιρέτισε το γεγονός ότι το αίτημα του ΑΚΕΛ για τοποθέτηση νοσηλευτή αποδείχθηκε σωτήριο και είπε ότι με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να τοποθετηθεί κοινωνικός λειτουργός.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε στο θέμα της τροφοδοσίας των εγκλωβισμένων, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση, ορθά φερόμενη, κατάφερε να επαναφέρει το σύστημα. Πρόσθεσε ότι για την επανεγκατάσταση η θέση της Επιτροπής είναι ότι το κράτος πρέπει να έρθει αρωγός για τους ανθρώπους αυτούς. Για τα ανθρωπιστικά θέματα, όπως οι οικιακοί βοηθοί, είπε ότι το κράτος πρέπει να βρει ένα τρόπο για να μην καταβάλλονται κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ο κ. Κουλίας εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να σταλεί και μια κοινωνική λειτουργός και είπε ότι ο νοσοκόμος επιτελεί εκεί σπουδαίο έργο και το κράτος πρέπει να τον στηρίξει. Για τον γάμο που θα γίνει στα κατεχόμενα, είπε ότι αυτή είναι μια ευχάριστη εξέλιξη.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X