ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπερψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Οκτώ βουλευτές χάρισαν την απόλυτη πλειοψηφία

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με 153 ψήφους, η συμφωνία των Πρεσπών, που μεταξύ άλλων μετονομάζει την ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Οκτώ βουλευτές που δεν ανήκουν στην 145μελή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο του σώματος που επιδίωκε ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Λυκούδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Σπύρο Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο, και τις υπουργούς Κατερίνα Παπακώστα και Έλενα Κουντουρά.


Και κυπριακό βρισίδι στον Κοτζιά για τις Πρέσπες (Pics)


Στον αντίποδα 146 βουλευτές καταψήφισαν ενώ ένας, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ψήφισε «παρών».

Στα «όχι» περιλαμβάνεται ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος είχε δώσει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αρνητική ψήφο έδωσε και ο Γιώργος Αμυράς, που προερχόταν από Το Ποτάμι.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αφότου η Βουλή εγκρίνει και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο NATO, που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, όπως προκύπτει από την ρηματική διακοίνωση που έχει στείλει η γειτονική χώρα στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε μετά την ψηφοφορία ότι η Βόρεια Μακεδονία θα είναι φίλη και σύμμαχος, της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα πως εξερχόμαστε από έναν κύκλο εθνικισμών που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων επί δεκαετίες.

«Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπρα, μαζί με τους λαούς μας φτάσαμε σε μία ιστορική νίκη», έγραψε στο Twitter ο σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τηλεφώνησε προσωπικά στον πρωθυπουργό για τον συγχαρεί.

Την υπερψήφιση χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο γενικός γραμματέας του NATO.

Για μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, μετά την κύρωση της Συμφωνίας κάνει λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Δέσμευση πως θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις «αρνητικές συνέπειες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν από μία προβληματική συμφωνία» ανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», είπε.

Πηγή: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X