ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χρύσα Σπηλιώτη - Η ζωή και ο τραγικός θάνατος της

«Και η αυλαία έπεσε. Τίτλοι τέλους και για τους δυο μου ήρωες»

Το θαύμα που ήλπιζαν οι δικοί της άνθρωποι, αλλά και όλος ο κόσμος που την αγάπησε, μέσα από το έργο της, δεν ήρθε ποτέ. Η αυλαία για την Χρύσα Σπηλιώτη έπεσε με τον πιο τραγικό τρόπο, καθώς το βράδυ της Κυριακής ταυτοποιήθηκε η σορός της και προστέθηκε στη μακρά λίστα των ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους, στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Το Μάτι, που για την ηθοποιό ήταν ο δικός της επίγειος παράδεισος, έμελλε να γίνει και η… κόλασή της, για εκείνη και για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους.

Η Σπηλιώτη και ο σύζυγός της, Δημήτρης Τυρναβίτης στο Μάτι έβρισκαν τα καλοκαίρια, τη γαλήνη τους και την ηρεμία τους. Άλλωστε και η ίδια η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν ένας γαλήνιος άνθρωπος, που δεν την ενδιέφεραν τα φώτα της δημοσιότητας, αποζητώντας την ησυχία της και βρίσκοντας την ηρεμία της, μέσα από τη συγγραφή. Εξάλλου, εκτός από σπουδαία ηθοποιός, ήταν και συγγραφέας και πίσω της αφήνει κι ένα σημαντικό συγγραφικό έργο.

Η ηθοποιός γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα, στη Φιλοθέη. Για κάποια χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά της, στην Εύβοια. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στην Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός. Υπήρξε, μάλιστα, από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη όπως και του «Θεάτρου της Άνοιξης».

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε την τηλεοπτική της σταδιοδρομία στην κρατική τηλεόραση. Για τρία χρόνια παρουσίαζε το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ, «Γύρω γύρω όλοι», γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών. Μαζί με την επιστήθια φίλη της, Αννέτα Παπαθανασίου (ήταν εκείνη, που ανακοίνωσε την ταυτοποίηση της σορού της) και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη έγραψε και παρουσίασε, πάλι, στην ΕΡΤ την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ».

Επίσης, έγραψε και παρουσίασε την παιδική σειρά της ΕΡΤ «Μπουρμπουλήθρες», το παιδικό θεατρικό έργο «Στη Χώρα του Καρνάβαλου», παραμύθια για την ραδιοφωνική σειρά του 2ου προγράμματος της ΕΡΤ «Και όνειρα γλυκά», την ραδιοφωνική σειρά «Χίλιες νύχτες και ένας Νασρεντίν», που παρουσιαζόταν επί τρία χρόνια από την ελληνική ραδιοφωνία.

Η Χρύσα Σπηλιώτη αγαπούσε πολύ τα παιδιά. Και ήταν, πάντα δίπλα τους. Η ίδια είχε πολύχρονη παιδαγωγική εμπειρία, διδάσκοντας θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Όταν έκανε την είσοδό της η ιδιωτική τηλεόραση, η ηθοποιός συμμετείχε σε κάποιες σειρές, όμως, εκείνη που την έκανε ευρέως γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό, ήταν η σειρά του Mega (1997), «Καρέ της Ντάμας». Στη συνέχεια, υπήρξαν και άλλοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι, όμως, η μεγάλη της αγάπη ήταν το θέατρο.

Άλλωστε, στο βιογραφικό της είχε σημαντικές συνεργασίες με σπουδαίους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου. Το 2017 επέστρεψε στο σανίδι, με την παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», που ήταν δικό της έργο. Οι κριτικές που απέσπασε ήταν άκρως κολακευτικές, τόσο για το παίξιμό της, όσο και για την πένα της. Εξάλλου, η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν και συγγραφέας και από το 1997 ασχολήθηκε και με τη συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Περισσότερα από δέκα έργα της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ξένες γλώσσες ενώ έχουν ανεβεί σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κροατία, Ολλανδία). Μεταξύ των έργων της ήταν: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκωτσέζικο ντους», «Αγκά-σφι και φι», «Φωτιά και νερό».

Η Χρύσα Σπηλιώτη με το σύζυγό της δεν είχαν αποκτήσει παιδιά, όμως, αγαπούσε την κόρη του, σαν να ήταν και δική της.

Χαρακτηριστικός είναι, άλλωστε, ο αποχαιρετισμός της κόρης του μουσικού, μετά την ταυτοποιήση και της σορού της Σπηλιώτη. «Και η αυλαία έπεσε. Τίτλοι τέλους και για τους δυο μου ήρωες. Αιωνία η μνήμη τους», έγραψε η Αλίκη Τουρναβίτη στη σελίδα της στο Facebook.

Πηγή: newsbeast.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X