ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξέχασαν στην κοιλιά της δύο σφουγγάρια χειρουργείου (Pic)

Ένιωθε περίεργα για... τρία χρόνια

Δύο σφουγγάρια χειρουργείου, που ξέχασαν οι γιατροί μετά από επέμβαση, βρίσκονταν επί έξι χρόνια στην κοιλιά μιας γυναίκας στην Ιαπωνία.

Η 42χρονη γυναίκα πήγε σε μια τοπική κλινική πρώτων βοηθειών, παραπονούμενη ότι ένιωθε ένα φούσκωμα τα τελευταία τρία χρόνια. Η αξονική τομογραφία έδειξε δύο μάζες που έφεραν σκοινιά. Η γυναίκα υποβλήθηκε σε λαπαροτομία, κατά την οποία οι γιατροί ανακάλυψαν ότι δύο σφουγγάρια είχαν προσδεθεί σε έναν ιστό της γυναίκας, ο οποίος συνδέει το στομάχι με υπόλοιπα όργανα της κοιλιάς.

Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σφουγγάρια είχαν πιθανότατα παραμείνει εκεί, μετά από καισαρική. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της New England Journal of Medicine, η 42χρονη είχε κάνει δύο καισαρικές επεμβάσεις –μία πριν από έξι χρόνια και μία πριν από εννιά χρόνια-, ενώ δεν είναι σαφές από ποια από τις δύο προέρχονται τα σφουγγάρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον γιατρό που έκανε τη δημοσίευση, η γυναίκα είχε βρει τον χειρουργό που της έκανε την επέμβαση και του είχε παραπονεθεί για τα ξένα σώματα. Παρόλα αυτά εκείνος δεν παραδέχτηκε το λάθος του, βάσει έλλειψης αποδείξεων.

Μετά την αφαίρεση των σφουγγαριών, η γυναίκα δεν ξαναπαρουσίασε συμπτώματα και της δόθηκε εξιτήριο.

Πολλά –αλλά όχι όλα- νοσοκομεία και κλινικές στην Ιαπωνία κάνουν έλεγχο στην κοιλιά προτού κλείσουν μια χειρουργική τομή, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν έχουν ξεχάσει τίποτα μέσα.

Τα ξεχασμένα αντικείμενα "παρατηρούνται" πιο συχνά έπειτα από μια έκτακτη επέμβαση ή κάποια μη προγραμματισμένη αλλαγή στην επέμβαση.

Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να προκαλέσουν τοπικό πόνο, ενόχληση και φούσκωμα στον ασθενή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν σηψαιμία ή ακόμη και το θάνατο.

Αυτά τα λάθη θεωρούνται τόσο κοινά που συχνά αποκαλούνται ως «μη συμβαίνοντα», μια κατηγορία χειρουργικών λαθών που περιλαμβάνει ακόμα το να χειρουργήσει κάποιος σε λάθος μέρος ή τον λάθος ασθενή.

Στις ΗΠΑ, καμιά δωδεκαριά σφουγγάρια και άλλα χειρουργικά εργαλεία μένουν ξεχασμένα μέσα στα σώματα ασθενών καθημερινά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αναισθησιολόγων, ωστόσο δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν περίπου 4.500 με 6.000 τέτοιες υποθέσεις το χρόνο.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X