ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χάρβαρντ: Ο Κιμ «παράγει μαζικά βιολογικά όπλα με άνθρακα, ευλογιά και πανώλη»

Βιολογικά όπλα, ικανά να προκαλέσουν το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων

Βιολογικά όπλα, ικανά να προκαλέσουν το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ενδέχεται να παράγει μαζικά η Βόρεια Κορέα, προειδοποιεί έκθεση του Belfer Centre της σχολής Kennedy του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν λέγεται ότι συγκεντρώνει βιολογικούς παράγοντες όπως η πανώλη, ο άνθρακας κι η χολέρα και ειδικοί θεωρούν ότι πιθανός στόχος είναι αμερικανικά στρατεύματα, που σταθμεύουν στην κορεατική χερσόνησο ή αλλού.

Η έκθεση που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας αναφέρει: «Η Βόρεια Κορέα διαθέτει 13 τύπους βιολογικών παραγόντων, που μπορεί μέσα σε δέκα μέρες να τους αναπτύξει σε επίπεδο οπλικού συστήματος και πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήσει άνθρακα και ευλογιά.

Παράγοντες όπως ο άνθρακας μπορούν σε μικρές ποσότητες να προκαλέσουν μαζικές απώλειες. Αν απελευθερωθούν σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη λίγα κιλά άνθρακα, που ισοδυναμούν με μερικά μπουκάλια κρασί, μπορούν να σκοτώσουν το ήμισυ του πληθυσμού. Αν χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα αυτά τα όπλα όχι μόνον μπορούν να σκοτώσουν χιλιάδεςν ανθρώπους, αλλά να προκαλέσουν πανικό και να παραλύσουν κοινωνίες».

Οι ειδικοί του Χάρβαρντ συνεργάστηκαν με ερευνητές της εταιρείας πληροφοριών AMPLYFI για να συλλέξουν στοιχεία στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» για το πρόγραμμα βιολογικού πολέμου της Πιονγιάνγκ, που μετρά ήδη περίπου μισό αιώνα.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο συλλογής πληροφοριών, το αποκαλούμενο DataVoyant, παρακολούθησαν 840.000 ιστοσελίδες που περιείχαν αναφορές σε βιολογικούς παράγοντες και βιολογικά όπλα και 23.000 εξ’ αυτών βρέθηκαν να σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.

«Δοκιμάζουν βιολογικά όπλα σε ανθρώπους»

Στην έκθεσή τους με τίτλο «Το πρόγραμμα βιολογικών όπλων της Βόρειας Κορέας» οι ερευνητές λένε ότι από την ανάλυση εικόνων του Βιοτεχνικού Ινστιτούτου της Πιονγιάνγκ προκύπτει ότι το κομμουνιστικό καθεστώς μπορεί να παράξει «στρατιωτικές παρτίδες βιολογικών όπλων-ειδικά άνθρακα».

Η έκθεση υπογραμμίζει: «Η Βόρεια Κορέα μπορεί να μην ... συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα βιοασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της στην αντιμετώπιση των ανθρώπων ως αναλώσιμων οντοτήτων. Μαρτυρίες ανθρώπων που αυτομόλησαν δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί ανθρώπους για τις δοκιμές βιολογικών και χημικών όπλων».

Η Σεούλ κατηγορεί εδώ και καιρό το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι διαθέτει τρία βασικά εργοστάσια παραγωγής βιολογικών παραγόντων:

το No 25 Factory στο Τσονγκτζού
το Κεντρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιολογικών Όπλων στην Πιονγιάνγκ
και μια μονάδα στην πόλη Μουντσόν της επαρχίας Κανγκγουόν.

Η έκθεση συνεχίζει: «Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 να αναπτύσσει βιολογικούς παράγοντες σε επίπεδο οπλικού συστήματος... κι είναι γνωστό ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες εμβολιάζονται κατά της ευλογιάς, πράγμα που δείχνει είτε ένα ενδιαφέρον για ένα πρόγραμμα επιθετικών βιολογικών όπλων είτε ένα προληπτικό μέτρο βιοάμυνας».

Αμερικανοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οπλικά συστήματα βιολογικών παραγόντων σε συνδυασμό με τους ικανούς να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ πυραύλους, που διαθέτει όπως φαίνεται ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στη χώρα. Επισημαίνουν δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί και για αυτό το ενδεχόμενο, και όχι μόνο για μια πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.

iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X