ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξανακαίγονται τα δάση της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία πλήττεται εδώ και μία εβδομάδα από νέες δασικές πυρκαγιές

Η Πορτογαλία πλήττεται εδώ και μία εβδομάδα από νέες δασικές πυρκαγιές και με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα καταβάλλονταν προσπάθειες έως και χθες ώστε να τεθούν υπό έλεγχο δύο μεγάλες εστίες που μαίνονταν στο κέντρο της χώρας, κινητοποιώντας 1.200 πυροσβέστες. Η πρώτη από αυτές τις πυρκαγιές, που κατέκαιγαν τις γειτονικές κοινότητες Μασάο και Βίλα ντε Ρέι, ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης. Ομως η κατάσταση επιδεινώθηκε και στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας το Μασάο, μια κωμόπολη 2.000 κατοίκων, περικυκλώθηκε από τις φλόγες.

«Είναι αδύνατον να εισέλθουμε ή να εξέλθουμε από το Μασάο, εξαιτίας της πυρκαγιάς και του καπνού. Η πυρκαγιά επεκτείνεται αδιάκοπα», δήλωνε ο δήμαρχος Βάσκο Εστρέλα στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 80% έως 90% της έκτασης της κοινότητας έχει καεί, καθώς είχε ήδη πληγεί από μια πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα τέλη Ιουλίου. Στα χωριά της περιοχής, όπως το Βάλε ντε Αμπέλια, οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες να προστατεύσουν τα σπίτια τους που βρέθηκαν στον δρόμο της φωτιάς.

Τραυματίες

Περίπου 80 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από χωριά του Μασάο και περίπου 50 ακόμη από τις γειτονικές κοινότητες Σαρντοάλ και Αμπράντς, δήλωσε η εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Πατρίσια Γκασπάρ. Από την περασμένη Τετάρτη συνολικά 86 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε δασικές πυρκαγιές, οι επτά από τους οποίους σοβαρά. Η εστία του Μασάο ήταν «η πιο ανησυχητική» και η πυρκαγιά εξακολουθούσε να μαίνεται σε διάφορα μέτωπα. Στην περιοχή επιχειρούσαν ελικόπτερα που δεν μπορούσαν, ωστόσο, να πετάξουν στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων και νέων πυρκαγιών παραμένει «αυξημένος» τις επόμενες ημέρες, λόγω της νέας ανόδου της θερμοκρασίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Οι πυρκαγιές σε δάση και θαμνώδεις εκτάσεις στην Πορτογαλία κατέστρεψαν 1.410.000 στρέμματα από την αρχή του έτους, τρεις φορές περισσότερα από τον μέσον όρο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση της Πολιτικής Προστασίας. Η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας προκάλεσε 64 θανάτους και περισσότερους από 250 τραυματισμούς στα μέσα Ιουνίου στο Πεδρόγαου Γκραντ. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 90 άνθρωποι συνελήφθησαν ήδη φέτος στην Πορτογαλία ως ύποπτοι για εμπρησμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X