ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όρισε νέο Υπουργό Άμυνας ο Τσίπρας

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών μετά το πολιτικό διαζύγιο

Επήλθε, τελικά, το «διαζύγιο» ΑΝΕΛ-Κυβέρνησης στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι υπήρξε μια συνεργασία, η οποία πέτυχε την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, αλλά το θέμα της Μακεδονίας δεν του επέτρεπε να μην θυσιάσει την υπουργική καρέκλα:

«Κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά το θέμα της Μακεδονίας δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα ότι για το θέμα το εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση.».

Όρισε νέο ΥΕΘΑ ο Τσίπρας

«Επι 4 χρόνια είχαμε μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με Καμένο, αν και από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και οι διαφορές μας – ιδεολογικές και πολιτικές – ήταν γνωστές.

Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων και ευχαριστώ από καρδιάς τον Π. Καμμένο για την σημαντική συμβολή του.

Ζήτησα από τον Π. Καμμένο καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες και τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε.

Μου δήλωσε ότι παραιτείται από υπουργός Άμυνας και την έκανα δεκτή – Ο νέος αρχηγός Εθνικής Άμυνας θα είναι ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Το ίδιο θα κάνει και για τους υπόλοιπους υπουργούς των ΑΝΕΛ και θα κάνω δεκτή και οποιαδήποτε άλλη παραίτηση.

Πάμε άμεσα σε διαδικασία για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη θητεία της».

Η προηγούμενη ενημέρωση

Τα τελευταία 24ωρα τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνθέτουν συνεχείς μεταβολές που θυμίζουν κινούμενη άμμο, με αποτέλεσμα ένα θρίλερ διαρκείας. Το προγραμματισμένο για την Παρασκευή κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου που θα ξεδιάλυνε το τοπίο, αναβλήθηκε με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στη Βουλή των Σκοπίων, με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να εξακολουθούν να είναι ανοιχτά. Το χθεσινό ναυάγιο της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ που δεν κατέληξε σε καμία ομόφωνη απόφαση, φαίνεται πως δημιούργησε το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο στον Πάνο Καμμένο και τελικά τον οδήγησε σε αναδίπλωση. Από την πλευρά του το Μαξίμου δείχνει με κάθε τρόπο διάθεση να διευκολύνει τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, δίνοντάς του χρόνο να βρει τις βασικές εσωκομματικές ισορροπίες και οι σχέσεις τους να οδηγηθούν σε ένα ομαλό διαζύγιο. Εξ ου και η συναίνεση του κ. Τσίπρα να αναβληθεί το ραντεβού, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σαφώς ενόχληση από τις αλλεπάλληλες παλινωδίες του κ. Καμμένου και την αδυναμία του να βρει ένα βασικό modus operandi που να διευκολύνει τόσο τον ίδιο, όσο και την κυβέρνηση.

Τελικά η δήλωση του ΥΕΘΑ μέσω Twitter, με την οποία διαχώρισε τη συμφωνία των Πρεσπών από την πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης με τη χαρακτηριστική φράση πως «δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης», ικανοποίησε το Μαξίμου, καθώς έστω και την ύστατη ώρα ενέτεινε την εικόνα πως ο κ. Καμμένος έκανε στροφή από τον «ανένδοτο» που είχε προαναγγείλει και επιθυμεί πλέον ένα συναινετικό διαζύγιο.

Χθες πάντως υπήρξε πυρετός συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου και παρά τις αρχικές πληροφορίες από πλευράς ΑΝΕΛ που σημείωναν πως το τετ α τετ είχε «κλειδώσει» για Δευτέρα, νεότερη ενημέρωση από το Μαξίμου έκανε λόγο για συνάντηση το πρωί της Κυριακής.

Από το Μαξίμου χθες εξέπεμπαν πως έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο στον μικρό κυβερνητικό εταίρο ενώ όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά στο τραπέζι με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης.

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X