ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ταϊλάνδη: Ξέμειναν από οξυγόνο - Πότε συνεχίζεται η επιχείρηση

Έντονη δραστηριότητα στο σημείο όπου βρίσκονται οι δύτες

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης για την διάσωση των οκτώ αγοριών και του προπονητή τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Οι δύτες κατόρθωσαν χθες να βγάλουν από την σπηλιά τέσσερα από τα δώδεκα παιδιά, όμως η επιχείρηση ανεστάλη προκειμένου να ξαναγεμίσουν οι φιάλες οξυγόνου και να γίνουν περαιτέρω προετοιμασίες.

Το απόγευμα της Κυριακής ο συντονιστής της επιχείρησης δήλωσε πως η δεύτερη φάση θα αρχίσει σε 10 έως 20 ώρες. Το BBC μεταδίδει πως το πρωί της Δευτέρας παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στο σημείο όπου είναι συγκεντρωμένοι οι δύτες.

Τα τέσσερα παιδιά που βγήκαν το Σάββατο ήταν εκείνα που είχαν περισσότερες δυνάμεις και μπορούσαν να κολυμπήσουν, σύμφωνα με τις Αρχές. Νοσηλεύονται σε τοπικό νοσοκομείο.

«Αιχμή του δόρατος» των σωστικών συνεργείων είναι 13 ξένοι δύτες και πέντε μέλη της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης, ενώ επικουρικό ρόλο διαδραματίζουν δεκάδες ακόμα δύτες.

Πρέπει να επιταχύνουν

Η χθεσινή επιχείρηση εκτυλίχτηκε ομαλά, όμως ανακοίνωσαν οι Αρχές, όμως οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν με ταχείς ρυθμούς καθώς υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης του καιρού τα επόμενα 24ωρα, που σημαίνει ότι η στάθμη του νερού στο βαθύ σπήλαιο θα ανέβει.

Τα αγόρια, 11 έως 16 ετών, βρίσκονται περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το στόμιο του σπηλαίου. Κατά την έξοδο κάθε παιδί θα πρέπει να κινηθεί στους πλημμυρισμένους και σκοτεινούς θαλάμους, συνοδευόμενο από δύο δύτες, οι οποίοι κουβαλούν την φιάλη οξυγόνου που χρησιμοποιεί το κάθε εξαντλημένο αγόρι.

Η υποχώρηση της στάθμης των υδάτων χάρη στην καλοκαιρία των τελευταίων ημερών έχει μειώσει τον όγκο του νερού στο σπήλαιο και συνεπώς η απόσταση που θα πρέπει να κολυμπήσει κάθε παιδί είναι μικρότερη. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες οι δύτες έχουν αντλήσει νερό από ορισμένους θαλάμους κι έχουν απομακρύνει επικίνδυνες πέτρες.

Πηγή: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X