ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο χάος η Ευρώπη από το χιονιά

Ακυρώσεις πτήσεων σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία

Στο χάος έχει βυθίσει ο σφοδρός χιονιάς, την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, τις τελευταίες ώρες, με πάνω από 300 πτήσεις να έχουν ακυρωθεί, μονάχα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το AFP, περισσότερες από 330 πτήσεις ακυρώθηκαν από τη Φρανκφούρτη σήμερα, λόγω των θερμοκρασιών που έπεσαν πολύ κάτω από το μηδέν, αλλά και της σφοδρής χιονόπτωσης. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ έκλεισε για τέσσερις ώρες λόγω του χιονιά, ενώ τα τρένα υπόκεινται σε ανακατευθύνσεις σε όλο το έδαφος της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, λόγω του πάγου σε διάφορα σημεία στις ράγες.

Προβλήματα στις Βρυξέλλες

Προβλήματα στα αεροπορικά δρομολόγια των Βρυξελλών έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία που πλήττει το Βέλγιο. Λόγω της χιονόπτωσης, πολλές πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δρομολόγια έχουν πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση. Οι αρχές του αεροδρομίου συνέστησαν σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν να μην μεταβαίνουν εκεί “μέχρι νεωτέρας”.

Η εταιρεία εκμετάλλευσης του αεροδρομίου, στο λογαριασμό της στο twitter κάλεσε τους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες. “Μην έρθετε στο αεροδρόμιο αν έχει ακυρωθεί η πτήση σας”, συμβούλευσε. Νωρίτερα σήμερα η Brussels Airport είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκχιονισμού και απόψυξης οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο.

Μέχρι στιγμής υπήρξε καθυστέρηση σε 90 πτήσεις από το πρωί, ενώ 50 πτήσεις ακυρώθηκαν, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωπος της Brussels Airport στο Belga, σημειώνοντας ότι ήταν πολύ κακή η ορατότητα στο αεροδρόμιο. Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Ζαβεντέμ είναι το πιο πολυσύχναστο του Βελγίου.

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ολλανδία

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού τέθηκε η Ολλανδία τη Δευτέρα, εξαιτίας σφοδρών χιονοπτώσεων και παγετού.

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ένα αεροδρόμιο έκλεισε, όπως και σχολεία, ενώ προβλήματα προέκυψαν στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Στο αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ολλανδίας, ο διάδρομος προσγείωσης έκλεισε και πολλές πτήσεις κατευθύνθηκαν σε άλλες πόλεις. Περισσότερες από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ- Σίπχολ έως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

«Καθαρίζουμε τα αεροσκάφη από τον πάγο προκειμένου να εκτελούν με ασφάλεια τα δρομολόγιά τους και έχουμε αναπτύξει ειδικές μονάδες που προσπαθούν να διατηρήσουν καθαρούς τους διαδρόμους προσγείωσης- απογείωσης, απομακρύνοντας το χιόνι, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν δεδομένων των συνθηκών», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πολ Βέμπερ, εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου. Παράλληλα, προειδοποίησε τους ταξιδιώτες για καθυστερήσεις και την Τρίτη. Το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει τα 15 εκατοστά στην περιοχή μεταξύ της Ζηλανδίας (νοτιοδυτικά) και του Οφεράισελ (βορειοανατολικά), κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Προβλήματα υπήρξαν και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπου δρομολόγια ακυρώθηκαν και σημειώθηκαν καθυστερήσεις ιδίως στην εταιρεία λεωφορείων Arriva. Επιπλέον, η σιδηροδρομική εταιρεία NS αποφάσισε να ελαττώσει τον αριθμό των τρένων που κυκλοφορούν, συστήνοντας στους ταξιδιώτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν νωρίτερα.

«Κίτρινος συναγερμός» στην Ουαλία - Κλειστά σχολεία στην Αγγλία

Εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα το πρωί στη Βρετανία λόγω του χιονιού και του παγετού, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία ανέβασε στο κίτρινο το επίπεδο του συναγερμού για την Ουαλία και την κεντρική Αγγλία.

«Λόγω του χιονιού και του παγετού», το Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε ότι όλα τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δεκάδες σχολεία παρέμειναν επίσης κλειστά σε άλλες κομητείες της κεντρικής Αγγλίας και της Ουαλίας.

«Λόγω του κρύου και του χιονιού σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας, όπως και της βροχής από τα νοτιοανατολικά στη διάρκεια της νύχτας, εκτεταμμένοι παγετοί έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια του εδάφους, οι οποίοι δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ταυτοχρόνως, χιονόπτωση προβλέπεται να υπάρξει και σε ορισμένα τμήματα της ανατολικής Αγγλίας το απόγευμα», διευκρινίζει στον ιστότοπό της η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Western Power Distribution, που λειτουργεί στην κεντρική και την νοτιοδυτική Αγγλία, όπως και την Ουαλία, υπολογίζει σε περίπου 7.000 τα νοικοκυριά στα οποία είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση σήμερα το πρωί. «Αποκαταστήσαμε την παροχή σε περισσότερους από 99.500 πελάτες κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου», διευκρίνιζε σήμερα το πρωί η εταιρεία στον ιστότοπό της.

Εξάλλου προβλήματα υπήρξαν και όσον αφορά ορισμένες πτήσεις, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές των αεροδρομίων του Λονδίνου, Λούτον και Χίθροου, οι οποίες συνέστησαν στους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες. Επίσης στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες είτε παρουσιάστηκαν σήμερα προβλήματα είτε διακόπηκε η κυκλοφορία ορισμένων συρμών, σύμφωνα με ανακοίνωση της National Rail.

Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια στη Γαλλία

Την ίδια ώρα στη Γαλλία περίπου 120.000 νοικοκυριά είχαν μείνει σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις περιφέρειες του Λίγηρα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Enedis. Η εταιρεία έχει ήδη αποστείλει πολλούς τεχνικούς της στην περιοχή, ενώ σήμερα το πρωί εξακολουθούσε να μην έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών αυτών.

«Από πολύ νωρίς σήμερα το πρωί περίπου 100 τεχνικοί βρίσκονται εκεί» και σχεδόν άλλοι εκατό βρίσκονται καθ'οδόν «από την Βρετάνη και την Ακουιτανία» για να συνδράμουν στις προσπάθειες που γίνονται στις περιφέρειες του Λίγηρα, προσθέτει στη σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία. Εξάλλου νωρίς σήμερα το πρωί η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία είχε ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού στο πορτοκαλί επίπεδο για τριάντα δύο διαμερίσματα της Γαλλίας μεταξύ των οποίων οι περιφέρειες του Λίγηρα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, των ισχυρών βροχοπτώσεων και των κινδύνων πρόκλησης χιονοστιβάδων.

protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X