ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στενεύουν τα περιθώρια για τη Folli Follie

Plan B μετά τη δικαστική ανατροπή

Προς υποβολή νέας αίτησης έγκρισης σχεδίου εξυγίανσης ή προσβολή της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου που απέρριψε την προηγούμενη προσανατολίζονται οι νομικοί σύμβουλοι της Folli Follie, ο επικεφαλής σύμβουλος αναδιάρθρωσής της και οι ομολογιούχοι, ενδεχομένως μάλιστα και με την υποστήριξη της Fosun.

Η νέα τροπή των γεγονότων έρχεται καθώς στενεύουν τα περιθώρια για την εταιρεία λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά και μετά την αιφνιδιαστική συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας Folli Follie και πέντε μελών του διοικητικού της συμβουλίου που επέβαλε προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών μετά την αίτηση 3 επενδυτών και μιας ξένης εταιρείας.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων που είχε αιτηθεί η Folli Follie για την υπαγωγή της σε καθεστώς εξυγίανσης. Ετσι η Folli Follie έχασε την προστασία της από πιστωτές. Την απόρριψη το δικαστήριο βάσισε σε τρεις λόγους: πρώτον, θεώρησε πως η Folli Follie Group Finance Luxembourg II –που προσυπέγραφε την απορριφθείσα πρώτη αίτηση ως πιστωτής– δεν είναι πραγματικός πιστωτής αλλά θυγατρική του ομίλου και εκδότρια χρεογράφων. Δεύτερον, έκρινε ανεπαρκή τα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie λόγω απουσίας πιστοποιημένου και ελεγμένου ισολογισμού. Τρίτον, επειδή το πόρισμα της Alvarez & Marsal παραπέμπει σε πλαστά μεγέθη, γεννάται ζήτημα ορθότητας των αναγραφομένων στην αίτηση. Αν και νομικοί κύκλοι που ασχολούνται με την υπόθεση εκτιμούν πως η απόφαση αυτή μπορεί να ανατραπεί, περισσότερες πιθανότητες αποδίδονται στην κατάθεση νέας αίτησης ή απευθείας αίτησης έγκρισης σχεδίου εξυγίανσης.

Μια νέα αίτηση συγκεντρώνει περισσότερες δυνατότητες έγκρισης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διότι έχουν ξεκαθαρίσει πολλά από το καλοκαίρι και μετά (πόρισμα Α&Μ, ΕΛΤΕ, έργο της Deloitte κ.ά.). Και επιπλέον, με την τροπή που έχει πάρει τώρα η υπόθεση, την άρση δηλαδή επί του παρόντος της προστασίας από τους πιστωτές, μπορούν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ελληνικών τραπεζών και να βελτιωθούν τα ποσοστά στήριξης από τους υπόλοιπους πιστωτές μιας νέας προσπάθειας ένταξης στο άρθρο 106. Επιπλέον, φέρεται να ζητήθηκε αρμοδίως από τη Fosun –κάτοχο του 16% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie– να επισημοποιήσει εντός των ημερών το δυνητικό επενδυτικό της ενδιαφέρον με την αποστολή σχετικής επιστολής προθέσεων (Letter of Intent). «Ολοι οι εμπλεκόμενοι είναι πολύ πιθανότερο πια να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να τα βρουν, μιας και όλοι συνειδητοποιούν πως ο ξαφνικός θάνατος της εταιρείας είναι η άλλη εναλλακτική», σημειώνουν οι ψυχραιμότεροι.

Το γεγονός πως η Folli Follie δεν έχει πλέον δικαστική προστασία δεν αποθαρρύνει ομολογιούχους και επιτελείς αναδιάρθρωσης του ομίλου, αφού δεν υπάρχει ακόμα εκτελεστός τίτλος κατά της εταιρείας και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο. Εως τότε, είτε η εταιρεία θα έχει καταρρεύσει οδηγούμενη σε άτακτη ρευστοποίηση είτε θα έχει επιτευχθεί συμφωνία πιστωτών και εταιρείας, εκτιμούν όσοι ασχολούνται ενδελεχώς με την υπόθεση. Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες –οι οποίες κατέχουν, ως εξασφάλιση για χρηματοδοτήσεις ύψους 46 εκατ. ευρώ, το 36,5% των μετοχών της «Αττικά Πολυκαταστήματα» ιδιοκτησίας του ομίλου Folli Follie και επιδιώκουν συστηματικά τη ρευστοποίηση αυτού του ποσοστού–, μπορούν πλέον να κινηθούν άμεσα καθώς είναι οι μόνες που έχουν τίτλο εκτελεστό: τη νομική βάση με την οποία ενέγραψαν την εξασφάλιση τον Μάιο που ισοδυναμεί με διαδικασία fast track σε διαγωνισμό πώλησης εντός ολίγων ημερών. Εάν οι τράπεζες κινηθούν άμεσα για την πώληση αυτού του 36,5%, διευκολύνεται και η προσπάθεια των ομολογιούχων να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας μέσω τους σχεδίου εξυγίανσης. Και αυτό, διότι εφόσον οι τράπεζες ικανοποιηθούν, βγαίνουν από το κάδρο των πιστωτών και οι ομολογιούχοι δύνανται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της προσυπογραφής της αίτησης εξυγίανσης από το 60% των πιστωτών και το 40% των ενέγγυων πιστωτών (οι τράπεζες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των εγγυήσεων παρά το γεγονός ότι κατέχουν το μικρότερο ποσοστό των απαιτήσεων), εκπληρώνοντας τις προϋποθέσεις του άρθρου 106. Οι τράπεζες, σημειώνεται, έχουν δεδηλωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον από τους μετόχους πλειοψηφίας της «Αττικά Πολυκαταστήματα», που διαθέτουν και δικαίωμα προτίμησης (right to match) σε περίπτωση εμφάνισης άλλου πλειοδότη.

Εν τω μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται οσονούπω και από το μέτωπο της ελληνικής Δικαιοσύνης αναφορικά με τις ευθύνες της διοίκησης Κουτσολιούτσου για την κατάσταση που έχει περιέλθει η εταιρεία προς όφελός της. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο οικονομικός εισαγγελέας –που προ εβδομάδος «πάγωσε» τους λογαριασμούς της οικογενείας Κουτσολιούτσου και της διοίκησης– έχει καλύψει πολύ έδαφος και είναι έτοιμος να απαγγείλει κατηγορίες που πιθανολογείται πως, μεταξύ άλλων, σχετίζονται και με την εξαπάτηση των υπολοίπων μετόχων με τον προσπορισμό οφέλους από πωλήσεις μετοχών κατά τα τελευταία χρόνια.

 

Πηγή: kathimerini.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X